5 vooroordelen die iedereen heeft over scouting

Door Anne

Antisociale kinderen die ergens in een bos  knopen oefenen en tussendoor verstoppertje spelen in een apenpakje. Dat is het beeld dat mensen hebben als ik vertel dat ik lid ben van een scoutinggroep. Er zijn ontzettend veel onterechte vooroordelen over scouting. Dit zijn er vijf.

 

1. Alle scouting-leden zijn antisociaal 

Sommige mensen denken dat scoutingkampen een soort 'singlesreizen' zijn voor mensen die niet op zoek zijn naar een partner, maar naar vrienden. Ze hebben het beeld dat iedereen sociaal beperkt, vriendloos en door zijn/haar moeder gestuurd is. Niks is minder waar. Bij de scouting kom je de meest open, sociale en gezellige mensen tegen. Scouting vormt voor veel leden enkel een mooie aanvulling op het sociale leven dat zij buiten de scouting om hebben. 

2. Iedereen bij de scouting draagt altijd een raar pakje 

Ja, er bestaat iets genaamd 'scoutfit'. En ja, dat gaat om een blouse en een soort sjaal. Het 'scouting-apenpakje' bestaat inderdaad. Het punt is alleen dat de scoutfit bijna nooit gedragen wordt. Veel groepen dragen het bij 'officiële' gebeurtenissen, als Koningsdag en Dodenherdenking, maar verder niet. Bij kampen en normale 'bijeenkomsten' dragen de meeste leden normale kleding of bedrukte truien/shirts met alleen het logo van hun groep. 

3. Knopen leggen, verstoppertje en tikkertje zijn de favoriete activiteiten

Veel mensen hebben het beeld dat er bij de scouting ongeveer even spannende activiteiten plaatsvinden als op het schoolplein van de gemiddelde basisschool. Voor zover ik weet worden er geen escaperooms, kampvuurplaatsen of boomparcours gebouwd op schoolpleinen, dus dit is absoluut niet het geval. Scoutinggroepen organiseren de meest toffe activiteiten, van zeeslag met brandende tampons tot levend monopoly in buitenlandse steden. 

4. Alles bij de scouting is verantwoord, alcoholvrij en braaf

Tijdens mijn afgelopen scoutingkamp in Duitsland werd er een spel gespeeld waarbij groepen hun vlaggen ruilden voor kratten bier, ontdekte ik een ware handel in rijstlikeur en belaagden verschillende scoutinggroepen om vier uur in de nacht elkaars kampterrein. Ik wil absoluut niet zeggen dat dit soort dingen altijd bevorderlijk zijn voor de sfeer, maar het geeft wel aan dat niet alles altijd verantwoord, alcoholvrij en braaf is. 

5. Scouting is ouderwets 

Wanneer je als groep in een bos zonder stroom zit met vijftien net niet lege telefoons, worden er pas echt moderne en innovatieve oplossingen bedacht. Ik zag mensen zonnecellen, stromend water en auto's gebruiken om stroomvoorzieningen te creëren. Van primitief koken op een kampvuur is trouwens ook geen sprake: tijdens een gemiddeld scoutingkamp zie ik meer gouden M's dan pannen. 

Iedereen die nog steeds denkt dat scoutingleden te vergelijken zijn met Kwik, Kwek en Kwak, nodig ik van harte uit om zelf eens te komen ervaren dat dit totaal niet klopt. Veel scoutinggroepen bestaan uit leuke en sociale mensen die samen af en toe iets leuks ondernemen, zonder rare pakjes, tikkertje of kompas. 

Gepubliceerd op 24 januari 2019

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.