De vernieuwde alcoholwet ontrafeld

Hidde

De afgelopen maanden was er nogal veel ophef over de verhoging van de alcoholleeftijd: de minimumleeftijd om bier, wijn en mixdrankjes te mogen kopen zou per januari 2013 verhoogd worden naar 18 jaar. Vooral de 16-jarigen waren daar niet zo blij mee.

Maar nu 't zover is, weet bijna niemand hoe het écht zit: wat hebben ze in Den Haag eigenlijk besloten? Vier vragen over de alcoholwetgeving beantwoord.

"Dus, sinds 1 januari mag ik geen Breezers meer kopen?!"

Fout. In het regeerakkoord staat inderdaad dat de leeftijdsgrens voor alcohol naar 18 moet worden verhoogd, maar die wet is nog lang niet ingegaan. Voordat het zover is, moeten de Eerste en Tweede Kamer akkoord gaan. De leeftijdsgrens voor sterkedrank blijft 18.

Dus wees niet bang: voorlopig kun je als 16- of 17-jarige gewoon je mierzoete mixdrankjes blijven drinken. Voorlopig.

"Wat is er dan wél veranderd?"

Sinds 1 januari is de vernieuwde en verbeterde Drank- en Horecawet van kracht. Een lang, saai document met veel moeilijke woorden.  De twee grootste veranderingen:

16-minners die op een openbare plek betrapt worden met alcohol zijn vanaf nu strafbaar. Vroeger was alleen de verkoper van die drank dat. Goed oppassen dus, als je stiekem je eerste slokjes alcohol drinkt.

De gemeenten moeten erop toezien dat iedereen zich aan de wet houdt (vroeger was dit de taak van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit). Daar komt nog bij dat gemeenten nu ook zelf alcoholregeltjes mogen bedenken. Bijvoorbeeld het verbieden van extreme kortingen op kratjes bier in de lokale supermarkt, of het afschaffen van de verkoop van alcohol in sportkantines. Maar veel gemeenten schijnen nog niet zo goed voorbereid te zijn op al die nieuwe taken, dus je kunt je afvragen hoe bang je daarvan moet worden.

"Waarom zijn de gemeenten dan niet goed voorbereid?"

De gemeenten weten sinds 2007-2008 dat zij de taak over moesten nemen van de Voedsel- en Warenautoriteit, maar soms zijn het net scholieren. Met andere woorden: ze stellen alles uit. En de Rijksoverheid heeft ze ook geen schop onder de kont gegeven. In totaal zouden er 400 ambtenaren moeten worden opgeleid tot breezeragent, maar dat zijn er nu nog maar 30. Mogelijk gevolg: jongeren onder de 16 stappen op de fiets naar een gemeente waar ze nog wel gewoon aan alcohol kunnen komen.

"Wat gebeurt er als ik als 15-jarige word betrapt met alcohol?"

Maar natuurlijk kan het nog steeds zomaar voorkomen dat je een van de dertig ambtenaren tegenkomt. Vergeet dan die topbaan maar, crimineeltje. Sinds 1 januari krijgt elke 16-minner die met alcohol wordt betrapt in de openbare ruimte (dus bijvoorbeeld een kroeg, winkelcentrum, stationshal of park) een boete of taakstraf. De straffen worden uitgedeeld door politieagenten en opsporingsambtenaren. Zolang je het dus thuis of in een andere niet-openbare ruimte drinkt, ben je veilig.

Kortom: nieuwe regels die op zich dus nog wel meevallen. Waarschijnlijk zullen veel pubers er geen druppel minder om drinken. Terwijl dat juist zo de bedoeling was...

Gepubliceerd op 3 januari 2013
ADVERTENTIE
Waarom je twee keer per week een zelftest moet doen!

Ein-de-lijk mag je weer naar school! Zonder afstand, maar met gratis zelftesten. Maar waarom je twee keer per week een zelftest moet doen lees je in ons artikel! 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

Ik ben 18, mag dus 'legaal' drinken, maar heb er absoluut géén behoefte aan. Zo.

8 jaar geleden

S.

S.

jij bent echt zwaar gay

6 jaar geleden

J.

J.

ben vandaag 16 jaar geworden, blij dat dit niet door gaat xd

8 jaar geleden

B.

B.

eindelijk een beetje duidelijke info bedankt

8 jaar geleden

S.

S.

Ik word er echt ontzettend boos van, op de een of andere manier. Ik heb allemaal vriendinnen die 16 jaar zijn, maar ik ben zelf nog 15. Het is niet leuk om als enige 7 up te drinken als je die net zo goed kan mixen met alcoholische drank. Waarom wordt ons plezier nou verpest!?

8 jaar geleden

A.

A.

jesus zeg, begint dit zo al? jij gaat het echt maken in het leven hoor! S.M.H :/

8 jaar geleden

K.

K.

hey hey hey

8 jaar geleden

L.

L.

@sam
Kom op zeg, je hebt je leven lang nog om je lam te zuipen. Alsof je alcohol nodig hebt om plezier te maken.

8 jaar geleden

L.

L.

Bij mij is het juist andersom ik ben al 16 maar mijn vrienden nog lang niet, maar heb er ook geen behoefte aan hoor ik vind het niet lekker vind het duur dus blijf voorlopig nog lekker een cola met hen drinken.

8 jaar geleden

P.

P.

Het wordt tijd dat Nederland zijn moraal gaat opschroeven. Jarenlang was het 'geaccepteerd' om als vijftien, zelfs veertienjarige, te drinken omdat je ouders dat immers ook deden. Ik ben geen voorstander van Amerikaanse toestanden, waar men totaal van wal losgaat zodra ze 'op college' gaan, en ik drink zelf ook gewoon, maar mensen, vooral jongeren en hun ouders, moeten beseffen dat drinken gewoon niet iets is voor iemand die vijftien of veertien is. Je hebt je hele leven nog om je naar de tyfus te zuipen, dan kun je wel even wachten tot je 16 bent, toch?

8 jaar geleden

J.

J.

Waarom hebben zoveel mensen de neiging om alcohol te drinken? Denken ze dat ze er een sticker mee krijgen ofzo? Als je van die zoete zooi wilt drinken, dan neem je toch gewoon een glas siroop, is ook beter voor je.

8 jaar geleden

S.

S.

ik drink als ik dat wil fak bitches yolo, helemaal lam ik heb die swag. west side nigger peace

8 jaar geleden

Heine Jan

Heine Jan

Ik ben 15 en word binnenkort 16, maar heb totaal geen behoefte aan alcohol. Cola en Fanta is lekker genoeg (:
En aan degene onder mij: *grootste facepalm ooit*

8 jaar geleden

E.

E.

Ik vind het ook een goed idee. Iedereen roept ter verdediging '16-jarige kunnen zelf bepalen of en hoeveel ze kunnen drinken! eigen verantwoordelijkheid', maar het probleem is dat ze minderjarig zijn en dus nog onder de hoede van de overheid zijn. En aan het aantal comazuipers zie je wel hoeveel inzicht jongeren op die leeftijd hebben wat voor'n desastreuze gevolgen zoveel alcohol in je nog niet uitontwikkelde koppie kan hebben...

8 jaar geleden