De studiekeuzeramp

De studiekeuzeramp

Door Daniƫlle

Daar zit je dan, bij je studie. Maanden heb je erover nagedacht. Wekenlang heb je slaap gemist omdat je 's nachts lag te woelen en piekeren. Maar toen was het 30 april en moest je wel. De opties staarden je aan vanaf Studielink, maar niet kiezen was geen optie meer. De dag des oordeels.

Om 23.59 stipt hakte je de knoop dan toch door. Je klikte die ene studie maar aan, want je moest toch iets. Als je wilde kon je immers altijd nog switchen. Tot 1 september de keuze alsnog uitstellen. Je deed het niet, iedereen raadde het af en je kwam toch goed door de matching. Maar het gevoel bleef knagen: was dit wel de goede keuze?

De wraak van de suikeroom

Je weet het niet. Het is wel leuk, heel interessant, maar toch. Is dit het nou, zo voor de rest van je leven? De twijfel slaat toe. Doorgaan? Stoppen? Maar dan heb je al helemaal een gigantische, levensverslindende studieschuld! En dan heb je nog die ene suikeroom, die je wat geld toestopt zodat je niet de rest van je leven nodig hebt om die schuld af te betalen. Wat zal die wel niet zeggen als je zomaar stopt met je studie?

Daar kom je snel genoeg achter, want je doet het toch. Nieuwe studie, nieuwe start en… nieuw bijbaantje. Je suikeroom bleek niet zo blij te zijn met je plotselinge studieswitch en heeft de perfecte plek gevonden om je extrastudiekosten te compenseren: een prima raam op de Wallen. Tussen de geile vreemdgangers door stamp jij al die studieboeken in je hoofd om nog een jaar vertraging te voorkomen.

Herkend

Uiteindelijk haal je trots je diploma. Je droompartner heb je al gemist, want die volgde de oorspronkelijk studie van je keuze en door je bijbaantje had je geen tijd voor een dramatische liefdeshistorie. Ondertussen is je rijke suikeroom overleden en heeft zijn verwaande poedel alles geërfd, waardoor je geen cent gezien hebt. Als klap op de vuurpijl heb je een sollicitatiegesprek gefixt voor je droombaan, maar eenmaal oog in oog met je nieuwe baas blijken jullie elkaar te kennen van je oude bijbaan en verlies je iedere kans om ooit nog bij dat bedrijf aan de slag te gaan.

Maar dat gaat natuurlijk nooit gebeuren. Je studiekeuze is net zoals iedere grote keuze in je leven: je kiest een pad en daardoor kom je dingen tegen die anders niet zouden gebeuren. Heel eng, maar je kunt toch niet op die andere paden kijken. Misschien ben je daar beter af, misschien slechter. Erover piekeren heeft in ieder geval geen zin. Dus maak een keuze en geniet van de weg. Beter kan het toch niet worden.

Gepubliceerd op 24 april 2015
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.