De nieuwe Jonge Dichter des Vaderlands

De nieuwe Jonge Dichter des Vaderlands

Door Mette

Vijf dichttalenten droegen zaterdag hun werken voor tijdens de finale van de Jonge Dichter des Vaderlands. De één hield een vurige voordracht: spelend en zwaaiend met de handen. De ander was verlegen, maar liet heel zachtjes toch heel duidelijk haar woorden overkomen in de zaal.

Daarom stond de jury voor een moeilijke keuze: want gaan ze voor de beste kandidaat op papier of voor het podiumbeest? Het spant erom. 

Maanden geleden stuurden jonge dichters tussen de 16 en 18 jaar vanuit het hele land gedichten in. Daaruit werden vijf pareltjes geselecteerd en tijdens de finale werd er door een vakjury een kroonjuweel tot winnaar uitgeroepen.

Herschrijven en voordragen

Van tevoren krijgen de finalisten nog workshops in de schouwburg van Rotterdam, om hun gedichten bij te schaven. Ze moesten zich om 15:15 melden, maar, zo zegt dichter Hanne: "We waren allemaal te vroeg!" Of ze dan ook zenuwachtig zijn? "Nee, dat niet." Een van hen, Maaike, is zelfs niet van plan te winnen. "Ik deed eigenlijk alleen mee vanwege de workshops, want als ik win dan is het toch wel heel veel werk."

De workshops worden gegeven door de stadsdichter van Rotterdam, Daniël Dee. Hij laat de dichters hun gedichten herschrijven, herlezen en vertellen of voordragen. Al snel is duidelijk dat er niet veel meer te schaven valt. 

Maaike, Hanne en Linda tijdens de workshop.

Giebelen op het podium

Later op de dag eten de kandidaten van een buffet met héél veel lekker eten. Toch eet niemand z'n bordje leeg. Betekent dit dat ze dan toch een beetje zenuwachtig zijn? "Nee hoor," zegt Hanne. "Ik had gewoon veel te veel opgeschept." De enige die toegeeft nerveus te zijn, is Masha, die aan een hoekje van de tafel naar haar eten zit te staren. 

Gelukkig mogen de jonge dichters na het diner de zaal in alle rust inspecteren. Giebelend gaan ze op het podium staan en testen ze de microfoon. De zaal is nog leeg, bezaaid met stoelen en zitzakken. Het is er donker, echt een plek voor een duister poëziefestijn. 

De lege zaal, vlak voor de finale begint.

Make-up bijwerken

Terwijl de gasten binnen stromen, stiften de vijf meiden nog even hun lippen, doen ze hun mascara goed, en halen ze nog even wat kleine zwarte veegjes onder hun ogen weg. Dan is het tijd om de sterren van de hemel te dichten.

Eén voor één volgen de kandidaten elkaar op. De presentator praat de show aan elkaar en stelt de meiden vragen. Daarna laat hij ze de show stelen. Demi kijkt vol overtuiging recht de zaal in, Masha leest zenuwachtig en zachtjes haar prachtige gedachten voor, Linda schreeuwt haar gedichten met wilde armgebaren van de daken, Maaike pakt de zaal in en Hanne is de rust zelve tijdens haar voordracht.

De winnares

Dan volgt het alles beslissende jury-overleg. Wie zal er winnen? Niemand weet het.  Ze zijn alle vijf zo goed. Presentator Arie Boomsma heeft de eer om de winnaar bekend te maken. De finalisten op het podium. Een praatje over dat het moeilijk was om iemand uit te kiezen. Allemaal een goodiebag met boeken. En dan, de uitreiking.

"De jonge dichter des vaderlands 2014 is geworden... Maaike Rijntjes uit Zwolle!"

De enige dichteres die niet wilde winnen, heeft gewonnen. Stiekem is ze nu natuurlijk toch wel een beetje blij.

Winnares Maaike.

Na afloop praat presentator Arie nog even met de finalisten. Hij vindt het knap hoe al die jonge mensen zo makkelijk op het podium durven te staan. "Het is nu mijn werk, maar toen ik zestien was durfde ik dat echt niet hoor!"

Gepubliceerd op 6 oktober 2014
ADVERTENTIE
Zoek jij informatie voor je (profiel)werkstuk over het klimaat?

Op EnergieGenie.nl vind je allerlei artikelen die je kunnen helpen bij het maken van je werkstuk over klimaatverandering, duurzame energie en de energietransitie. Daarnaast vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat.

Check EnergieGenie.nl

REACTIES

Chris

Chris

Goeie leestip Mette! Dit boek staat al jaren op mijn nog-te-lezen-lijst. Dit jaar moet het er echt maar eens van gaan komen dan :-)

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.