De kunst van het beledigen

Daniëlle

Schelden, vloeken, razen, tieren en natuurlijk beledigen: wij scholieren doen het, en veel ook. Kun jij je een dag herinneren dat je geen enkel schunnig woord gebruikt of gedacht hebt? Nee? Ik ook niet. School, andere verkeersdeelnemers en mensen op het internet: ze zijn allemaal een hoer, klootzak, homo, trut en/of fucking kut. Doodsaaie beledigingen, als je het mij vraagt. Dat moet toch een stuk origineler kunnen?

We hoeven heus niet allemaal Oscar 'Some cause happiness wherever they go; others whenever they go' Wildes te worden. Shakespeare, die zoveel slimme beledigingen in zijn toneelstukken verwerkte dat we er hele beledigingengenerators mee kunnen maken, is misschien ook wat te hoog gegrepen. Maar met deze eenvoudige tips vuur jij straks ook originele beledigingen af alsof je nooit anders gedaan hebt.

Tip 1: Wees persoonlijk
Reaguurders, reaguurders. Dat je leven zo inhoudsloos is dat mensen beledigen op internet je grootste hobby is, dat is tot daar aan toe. Maar doe alsjeblieft op z'n minst een poging origineel of grappig te zijn! Naast het feit dat 'homo' nul komma nul beledigende waarde heeft, kun je dit scheldwoord naar letterlijk iedereens hoofd slingeren. Als je ervoor zorgt dat je kwetsing tenminste een beetje bij de beledigde persoon past, komt hij meteen al een stuk harder aan. Doe dus meer moeite! Reaguurder Elsbed is op de goede weg: hipster pielemuisje, die hadden we nog niet gehoord:

Bijna alles aan iemand of wat hij doet kan een mooie belediging opleveren. Zo kun je iemand natuurlijk een paarden/koeien/schapenkop noemen, maar "Ik wilde je een knal verkopen, maar dat zou dierenmishandeling zijn," is een stuk toffer. Of iemand die steeds aan het zeuren is: "Als ik gemekker had willen horen, had ik wel een geit gekocht."

 

Tip 2: BeschrijfAls je dan aan het beschrijven slaat, is het wel handig om ervoor te zorgen dat je beschrijving ook daadwerkelijk kwetsend is. NienkeNienke heeft natuurlijk prachtig unisex haar, maar omdat het zo awesome is, is die opmerking alles behalve beledigend. Door te beschrijven en te vergelijken kun je echter wel met hele grappige beledigingen komen. "Leuk kapsel! Maar is het niet wat vroeg voor Halloween?" bijvoorbeeld. Of wat dacht je van: "Er zit een spin op je hoofd! Daar! Bovenop! O, wacht, dat is je haar!"

Nog beter is het als je je verwensing in één beschrijvend woord samen kunt vatten. Dan heb ik het niet over termen als 'hoer' of 'lul', maar eerder dingen die echt iets over de persoon zeggen. Shakespeare gebruikte bijvoorbeeld het briljante horse-back-breaker (paardenpletter). Simpel maar duidelijk. Ook fantastisch: oogverschroeier, kapstokneus  of het gouden oude scharminkel. 

Bonustip: alliteraties!

 

 

Alli-wattes? Alliteraties! Waarom blijft Leentje leerde Lotje lopen langs de lange Lindenlaan zo goed hangen? Doordat alle woorden met dezelfde letter beginnen! Dus wil je niet alleen iemand op geweldige wijze beledigen, maar er ook nog om herinnerd worden? Zorg er dan voor dat je belediging bestaat uit meerdere woorden die allemaal met dezelfde letter beginnen. Blogger Ivana deed dit bijvoorbeeld geweldig in haar blog Hijgerige Henkie.

Aarslikkend, achterlijk addergebroed! Bleekscheterige, bijbalbijtende bergkoe! Choleraveroorzakende, chocoladebedervende cobra! Deksletterig, druilorig dodokuiken! Plak gewoon een zooitje (het liefst heerlijk kneuterige) scheldwoorden achter elkaar en je krijgt vanzelf een prachtig resultaat!

Dus schiet op, maak de wereld een betere plek, originele belediging voor originele belediging!

Gepubliceerd op 25 maart 2015
ADVERTENTIE
Heb jij je pws of sectorwerkstuk al ingeleverd bij het Rijksmuseum?

Heeft jouw PWS of Sectorwerkstuk een link met het Rijksmuseum? Vergeet dan niet voor 1 februari je verslag in te sturen voor de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd en maak kans op €1500 en een traineeship!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

N.

N.

ik had hier nu wel een hele lijst met scheldwoorden verwacht...

5 jaar geleden

W.

W.

hetnieuwevloeken.nl > Lijkt mij wel een website die jou aanstaat.

5 jaar geleden

N.

N.

wow! maar waarom niet meer voorbeelden van scheldwoorden?

3 jaar geleden