De Grafische Rekenmachine

Door Tjeerd

Als een brugger zo blij was ik toen mijn wiskundelerares meedeelde dat wij een Grafische Rekenmachine kregen. Zo vlak na onze vakantie was dit toch wel een errug leuke verrassing. Bij de administratie haalden we het apparaat ter waarde van zeker honderd euro op. De meest waanzinnige legendes hadden we over deze supermachine gehoord: grafieken tekenen, formules opslaan en bovenal spelletjes spelen. Wow.

De GR verving mijn oude, toch ook niet slechte rekenmachine. Met de nodige nostalgische gevoelens moest ik erkennen dat het beestje na drie jaar trouwe dienst zijn beste tijd ook wel had gehad. Het scherm gebarsten, de sinus en cosinus overleden en de plus-toets bleef telkens vastzitten. Maar dan mijn nieuwe apparaat! Gelikt is het woord. Een scherm groter dan mijn mobiel, een aansluiting voor de computer en groene, blauwe én witte knopjes.

De eerste GR-lessen waren leuk. We leerden grafieken op het scherm te toveren en de rekenmachine kon zelf formules berekenen. In een van die eerste lessen kwam een klasgenoot vertellen hoe je spelletjes op de rekenmachine kon krijgen. De klasgenoot, een verlegen jongen, was nog nooit zo populair. Iedereen wilde weten hoe dat werkte. Ook ik installeerde wat spelletjes, waaronder snake en Mario. Mijn oude rekenmachine verdween in een lade onder mijn bed.

De wiskunde veranderde. We hoefden geen grafieken meer te schetsen, geen ingewikkelde statistieken te berekenen en geen oppervlakte van driehoeken te bepalen. Meestal hadden we helemaal geen rekenmachine nodig. We moesten goniometrische vergelijkingen oplossen en sinusoïden tekenen.

Nog altijd sleep ik mijn rekenmachine naar iedere wiskundeles, in de hoop dat ik die veelgekleurde toetsen weer eens mag intoetsen. Zo nu en dan tekenen we een grafiek op het apparaat, maar het grootste deel van de tijd ligt het uitgeschakeld op de hoek van de tafel. Wel verbeter ik regelmatig mijn snake-highscore en probeer ik Mario uit te spelen.

Ja. School had beter een voorraad oude game boys voor ons kunnen kopen, dat had ze een hoop geld bespaard.

Gepubliceerd op 15 oktober 2010

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

ik zou graag nog willen weten door wie hij is gemaakt.

5 jaar geleden

Antwoorden

J.

J.

ik heb geen idee door wie hij is gemaakt

5 jaar geleden

gast

gast

J.

J.

vet cool

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

Www scholieren.. Reposted it :)

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

Tetris is het handigst

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

O.

O.

Ik gebruik de grafiekfunctie wel degelijk elke week! Natuurkunde, Scheikunde en Wiskunde! Onmisbaar dat ding!

Met een Binas en een GR kom je over!

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

Ik zit nu in 6vwo, en ik heb mn GR nu 3 jaar. Ik gebruik hem echt elke dag, voor meerdere vakken! en ik vind het ook erg handig bij toetsen, om al mn natuurkunde formules in op te slaan, en de abc-formule natuurlijk.. soms zet ik er halve samenvattingen voor scheikunde in! :O

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

Ik heb hem misschien wel bij 1/3 van de lessen nodig (ik doe N&T).
Maar bij alle toetsen is het een erg handig apparaat; hoe moet je anders alle congruentievormen en stelling onthouden bij meetkunde.
Zelfs bij aardrijkskunde heeft onze klas wel eens gewoon de GRM erbij 'gebruikt'.

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

K.

K.

Ik gebruikte dat ding vooral om teksten, formules en andere feitjes in op te slaan die niet op een spiekbriefje pasten.

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

F.

F.

Ik moest dat ding ook al in de BKlas hebben, maar ik heb hem ook heb vaak nodig, en dat is tog bij iedereen zo? verder speel ik er tijdens wiskunde van die lolspelletjes op. bvb je typ 1000 in, dan druk je op ANS -1 en dan heel de tijd op =. wie dan het eerste op 0 is die wint xp.

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

Ik gebruik mijn GR toch wel minstens in drie van de vier lessen per week!

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

B.

B.

Ik zit in 6vwo en sinds ik dat ding heb (nu 2,5 jaar dus) gebruik ik hem iedere les, hoor. Ik weet niet welke wiskunde jij hebt, maar ik zou geen wiskunde kunnen zonder de GR.

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

Als ik de poll mag geloven (er loopt er nu eentje op scholieren.com), wordt de GR op veel scholen toch nog wel veel gebruikt.

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

T.

T.

@ Timo

Ghehe. D'r staat: "Als een brugger zo blij was ik toen mijn wiskundelerares meedeelde dat wij een Grafische Rekenmachine kregen."

Dus ik was zó bij als een brugger ;) Ik was geen brugger :) Snappie?

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

T.

T.

Leuke blog, maar je kreeg als brugger al een GR?

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

B.

B.

ingewikkeld machinetje, maar wel handig als je weet hoe je er mee moet omgaan!

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast