De GR en examens: wat is toegestaan?

Door Roos

Wanneer mag je de grafische rekenmachine wél en wanneer niet gebruiken. En wat mag je nou precies in dat ding hebben staan? Elk jaar is dat verdomde apparaatje weer een bron van stress. Tijd voor duidelijkheid.

1. Voor welke vakken mag je een GR gebruiken?

Wiskunde A, B en C voor havo en vwo. De rekenmachines moeten wel goedgekeurd zijn door het CvTE.

Verder is bij alle vakken op vmbo-, havo- en vwo-niveau een gewone elektronische rekenmachine toegestaan. Vergeet die dus niet mee te nemen naar het examen! Met een grafische rekenmachine mag je vakken als natuurkunde en scheikunde niet maken. 

Het gebruik van een gewone elektronische rekenmachine naast een GR is sinds dit examenjaar niet meer toegestaan voor de havo. 

2. Welke GR's zijn toegestaan?

Het lijstje met goedgekeurde grafische rekenmachines verandert elk jaar weer. Voor het examen van het schooljaar 2016 - 2017 zijn de volgende GR's toegestaan volgens het College voor Toetsen en Examens

Texas Instruments:

- 84 Plus
- 84 Plus silver edition
- 84 Plus C silver edition
- 84 Plus T
- 84 Plus CE-T
- Nspire CX

Casio:

- Fx-9750Gll met reset
- Fx-9860Gll (SD) met reset of examenstand: OS 2.07 en hoger
- Fx-CG20 met reset of examenstand: OS 2.01 en hoger

HP Prime

Op machines die over CAS-functionaliteiten beschikken (HP Prime), dient deze functionaliteit te worden geblokkeerd in de examenstand. In machines met een SD-slot mag tijdens het CE geen SD-kaart zitten. 

Ook mogen GR's met een SD-kaartje wel gebruikt worden tijdens het examen, maar mag er geen SD-kaartje in zitten tijdens het examen zelf. 

Tijdens het examen van schooljaar 2016 -2017 is een GR met een examenstand-optie nog niet verplicht. Je mag je GR namelijk ook voor het examen resetten met een algehele reset als je geen GR met die optie hebt. 

Rekenmachines die vorig jaar of in de jaren daarvoor waren toegestaan maar niet in dit lijstje voor het aankomende examen staan, zijn voor de havo niet toegestaan voor het maken van een examen dit jaar. Kijk daarom op tijd of jouw GR is toegestaan voordat je pas in de examenzaal erachter komt dat je jouw wiskunde zonder rekenmachine mag gaan maken. Op het vwo mag je dit jaar nog wel een oude GR gebruiken. 

3. Mag ik tekst in mijn GR zetten?

Nee. Je GR moet ingesteld staan op de examenstand (waardoor je niet bij het geheugen kan) of de rekenmachine moet vlak voor het examen gereset zijn. De examenstand blokkeert aanwezige apps, programma's, foto's en documenten. Lijsten, Y=..., VARS.. zijn ook leeggemaakt. Als je de examenstand weer uitschakelt worden de gegevens die je tijdens de toets hebt ingevoerd weer verwijderd. Het resetten van een rekenmachine verwijdert alleen opgeslagen gegevens. 

4. Mag mijn docent mijn GR controleren en de inhoud wissen?

Hoogstwaarschijnlijk zullen je docenten/surveillanten aan het begin van de examens langslopen om de examenstand aan te zetten. Als je 'm al in examenstand had staan, dan zal alles wat nog eventueel op verborgen plekken staat alsnog worden gewist. 

Er kan ook steeksproefsgewijs tijdens het examen gecontroleerd worden op de examenstand. Laat je GR dus het hele examen op de examenstand staan. 

Gepubliceerd op 8 mei 2015
ADVERTENTIE
Is jouw geschiedenisleraar de allerbeste?

Geef hem of haar dan op voor de titel Geschiedenisleraar van het jaar van het Rijksmuseum. De deadline voor aanmeldingen is 31 maart 2020.

Geef je leraar op!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

Voor zover ik weet, is het ook niet toegestaan om de applicatie ZoomMath op de GR te hebben tijdens het examen.

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

R.

R.

Dat was vorig jaar inderdaad in het nieuws. Ik geloof dat de onderwijsinspectie die app inderdaad verboden heeft. Dit kan ik er over vinden. http://www.elsevier.nl/Nederland/nieuws/2014/5/Scholen-verbieden-wiskundeapp-Zoom-Math-bij-eindexamens-1518841W/

4 jaar geleden

Antwoorden

Wout

Wout

Ja, dat is correct, voor dit jaar geldt dat nog steeds. Volgend jaar word er nog een andere app verboden geloof ik, maar ik weet zo snel niet (meer) welke.

4 jaar geleden

gast

gast

L.

L.

Het staat ook in de 'maartmededeling' onder 1.12.4. http://www.examenblad.nl/publicatie/20150309/centrale-examens-in-2015-voor-vwo/2015/vwo#par33

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

Tijdens de centra­le examens wiskun­de A, B en C van 2016 dient het geheu­gen van de grafi­sche rekenma­chine
te zijn geblok­keerd door een examen­stand, dan wel te zijn gewist door een "reset" van de gehele machine.

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast