Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

De energiedrank-experts

De energiedrank-experts

Gehuld in lichtblauw AH-overhemd sta ik uren per week bij het pad Bier/Fris/Water. 

Waar natuurlijk ook alle energiedrankjes staan. En alle vijftienjarige experts op dat gebied.

Haast elke vijf minuten inspecteert zo'n groepje fijnproevers mijn schappen. Ik vang flarden van de gesprekken op. Vol met woorden als "vleugje vanille", "zachtzoete afdronk", "subtiel sprankelend op de tong" en "vol van smaak". 

Ook het Red Bullblik wordt geprezen: "tot in de details perfect".

Blikken glijden door handen, worden tegen wangen gelegd om ze te voelen, te ervaren, en worden grondig bekeken. "Die uit 1990 was pas lekker!" roept iemand. Alle ogen kijken deze kenner aan. Ze hangen bijna letterlijk aan zijn lippen.

Hij vertelt in geuren en kleuren hoe díe suikers samen met twee rode stieren energiek op zijn tong hebben gedanst. Er wordt intelligent geknikt. "Maar helaas, die is nu allang niet meer te koop..."

In mijn sleur van de blikken bier het schap in smijten en het hersenloos de flessen frisdrank met hun label naar voren draaien, zie ik hoofdschuddende bewegingen. Zelfs tranen, zo lijkt het. 

Hun blikken glijden af naar het onderste schap. Ogen worden groot. Voordat de paniek uitbreekt vraag ik snel of ik ze kan helpen. "Hebben jullie die nog?" "Ik zal even voor u kijken, meneer."

Vijf minuten later (de klanten vragen áltijd de producten die onderop de karren liggen) kom ik terug met een handvol blikken. Gretig worden ze verdeeld onder de experts. Geen zachtzoete afdronk of vanillevleugjes vandaag, nee, zelfs geen 2001, wat toch ook een prima jaar was. Ze houden het bij een pure Euroshopper van twee weken geleden uit de fabriek.

En da's uitzonderlijk. De Euroshopper zuipende bierbuikjes waggelen namelijk het pad in en beginnen meteen te graaien. Ze grijnzen nooit verlekkerd naar een Leffe, een La Chouffe of zelfs maar naar een AH Pilsener. Ook heb ik nog nooit een wijn-uit-pak-drinker zich even zien vergapen aan onze duurdere wijnen.

Alleen de energiedrank-experts geilen zichzelf eerst op aan de delicatessen onder de blikjes, maar kiezen uiteindelijk toch ALTIJD de goedkoopste variant. Die een verveelde vakkenvuller van onder op de kar moet vissen.

Wie weet hebben ze wel gelijk, want kunstenaars worden ook pas erkend als ze in hun kist weg liggen te rotten. Wie weet spreekt men over twintig jaar over die heerlijke spotgoedkope Euroshopper-energiedrankjes uit 2012. En hebben die dan zo'n status, dat ze voor tientallen euro's per stuk worden geveild en worden doorverkocht aan liefhebbers die het zonde vinden om op te drinken. 

Maar hoogstwaarschijnlijk is er over twintig jaar helemaal niemand in geïnteresseerd. En falen de huidige vijftienjarige energiedrank-experts die na lang wikken en wegen voor een blikje Euroshopper kiezen.

Ze zouden thuis in een leren fauteuil kunnen nippen van een chique Red Bull, maar kiezen voor het snel achterover slaan van een smakeloos goedkoop drankje. Ik zal ze nooit begrijpen. 

Gepubliceerd op 16 maart 2012
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

Energiedrank is geldverspilling, want wat heb je er nou aan?

- Veel jongeren drinken het, maar drinken het niet voor een bepaald doel zoals beter presteren tijdens het sporten.
- Het helpt niet om betere concentratie te krijgen tijdens de lessen, sterker nog het heeft het tegenovergestelde effect.
- Veel jongeren worden door al die extra suikers geweldadig en asociaal.
- Energiedrank heeft een verslafend effect, zeker bij 12-15 jarigen.
- En daarnaast stimuleert het in sommige gevallen ook nog om verder te gaan dan alleen een energiedrank verslaving, namelijk roken of blowen (om er zogenaamd bij te horen).

Dus wat is nou eigenlijk het nut van energiedrank?
Of je nou met een blikje Cola, een blikje energiedrank of een blikje bier staat, het maakt niet uit want je wordt er niet stoerder van.
Het zorgt alleen maar voor problemen.

Het spreekwoord "drank in de man, wijsheid in de kan" geldt ook vaak voor energiedrank. Het klinkt misschien gek, maar denk er maar eens over na. Veel jongeren worden geweldadig door de extra energie, omdat ze de extra energie niet kwijt kunnen. Wijsheid is dan ver te zoeken.

Ik ben van mening dat je eigenlijk alleen energiedrank moet drinken wanneer je het nodig hebt, bijvoorbeeld tijdens het sporten.
Want daar was het ook in eerste instantie voor bedoelt, namelijk een beetje extra energie wanneer je het nodig hebt.

10 jaar geleden

E.

E.

hou je bek man jij begrijpt er niks van:Penergy drank is gewoon lekker.mooi met vrienden na een zware dag school ff naar de deen paar blikjes energy en wat eten komen ff chillen en weer naar huis.ik drink 2-6 blikjes energie per dag en ik ben nog nooit gewelddadig of asso geweest laat staan dat ik rook of blow en kben 14

8 jaar geleden

R.

R.

@Ikkuh.
Ik ben het helemaal met je eens! Trouwens, de meeste energydrankjes moet je trouwens níet mee sporten. Met RedBull achter je kiezen gaan hardlopen is zelfs gevaarlijk.

10 jaar geleden

B.

B.

Wat een overdreven gedoe.

10 jaar geleden

E.

E.

@Ikkuh: wat is je bron? Waar haal je je informatie vandaan? Weet je wel zeker dat het klopt?

En @Rutger de tweede: die tweede foto is mooi!

10 jaar geleden

D.

D.

Ik ben verslaafd aan euroshopper energy!
(zuikervrije euroshopper is vies, haha.)

10 jaar geleden

I.

I.

@Em.: Ik begrijp dat je wilt weten wat mijn bron is, maar het is moeilijk om een bron te geven als je een constatering doet.

Let op!!! Niet in chronologische volgorde!

- Bij mij op school bijvoorbeeld zie ik een groot verschil tussen jongeren die wel energiedrank drinken en jongeren die dat niet doen.
De jongeren die dat niet doen zijn veel rustiger en aardiger, terwijl de jongeren die wel energiedrank drinken in de meeste gevallen drukker, gewelddadiger en asociaal zijn.

En ook als ik in de stad ben zie ik hetzelfde, jongeren met energiedrank op zijn veel drukker, gewelddadiger en asocialer dan jongeren zonder energiedrank.

Ik heb heel veel jongeren die denken dat ze stoer zijn dankzij hun blikje energiedrank dingen zien doen als fietsen stelen, dingen vernielen en mensen op straat uitschelden.
Jongeren die geen energiedrank vasthebben zie ik dat ook wel doen, maar in veel mindere mate.

- Bij jonge jongeren (12-15 jaar) zijn veel dingen verslavend: suiker, roken, alcohol en dus ook energiedrank. Denk er maar eens over na, het is makkelijker om ermee te beginnen dan om ermee te stoppen, aangezien er een heleboel suikers in zitten.

Ik had 3 jaar geleden last van ondergewicht en moest dus veel calorieën binnenkrijgen om aan te komen, dit resulteerde in het wegwerken 5 kilo snoep per week (een half jaar lang). Uiteindelijk toen ik weer op gewicht was, was het moeilijk voor mij om af te bouwen (had 4 maanden nodig). Tot op heden heb ik nog vaak de neiging om heel veel snoep te eten (vooral Drop Fruit Duo's en Snoepkrijtjes van Redband).

- Over de stimulatie tot andere verslavingen kan ik het volgende zeggen:
Stel je bent 14, je wilt erbij horen en drinkt energiedrank waardoor je er stoerder uitziet *sarcastisch* en denkt dat je erbij hoort. Nu wil je erbij blijven horen, maar de anderen roken en sommige blowen zelfs.

Wat zou jij doen als je een jointje krijgt aangeboden (met in gedachte dat je erbij wil blijven horen en je gezonde verstand buiten beschouwing laat)?
Juist, je zegt ja! Eerst probeer je het een keertje en daarna ga je steeds meer blowen. Dat heb ik vaak genoeg meegemaakt op school dat 2e klassers op deze manier verslaafd raakten, alleen maar om erbij te blijven horen.

- Het concentratieprobleem heeft geen bron nodig, daar is slechts denkwerk voor benodigd. Ga je beter presteren op school als je 3 blikjes energiedrank op hebt? Nee!

Suiker zorgt voor energie en met teveel energie kun je je niet beter concentreren. Daarvoor hebben ze juist Ritalin/Conserta/Visoliepillen (het tegenovergestelde van suiker) uitgevonden, want als je rustiger bent kun je je beter concentreren en dus ook beter leren.

- Mijn eerste punt uit mijn laatste reactie klopt gewoon als je het doel "stoer doen/zijn" buiten beschouwing laat. Met "veel jongeren" bedoel ik dus niet alle jongeren, ik heb het dus alleen over de groep jongeren die het wel drinken, maar zonder doel.

- Het spreekwoord punt: deze klopt ook gewoon, want als je erover nadenkt zul je merken dat veel jongeren die gewelddadig/snel geprikkeld zijn (door alle suikers) en daardoor in de meeste gevallen niet nadenken bij wat ze doen of zeggen. Dus als ze een leraar gaan uitschelden, denken de meesten niet aan de consequenties als schorsing.

- Het punt over niet stoer zijn met een blikje, dat is een mening waarvan de meesten het ermee eens zijn. Stoer ben je niet door te drinken uit een blikje energiedrank. Maar wordt je vanzelf als je jezelf blijft en omgaat met mensen die ook zichzelf blijven (oftewel: geen meeloper gedrag).

Tot slot wil ik nog even kwijt dat het bijna allemaal constateringen zijn.
Ik zie het om mij heen gebeuren, dat betekent dat ik niet kan verwijzen naar bronnen.
Ik ben 17,5 jaar oud, zit in het examenjaar en heb een heleboel op school zien gebeuren en meegemaakt om deze constateringen te kunnen doen.

10 jaar geleden

R.

R.

@Ikkuh
Pas op wat je zegt: dat mensen die energy zich op een bepaalde manier gedragen betekent niet per se dat ze dat zonder energy níet zouden doen. Een bepaalde groep mensen leeft nu eenmaal op een bepaalde manier en energy past bij sommige groepen perfect in die leefwijze. Dan heb je het vaak over mensen die van nature al wat eerder geneigd zijn tot bijvoorbeeld geweld zoals jij aangeeft, wat door energy ietwat versterkt kan worden. Je moet de invloed van energy niet overschatten: een onschuldig jochie gaat na een energyblikje niet ineens auto's in elkaar slaan.
Je hebt behoorlijk gelijk denk ik, hoewel het moeilijk is om vooroordelen te ontwijken bij dit soort vraagstukken, ik ben het ook grotendeels met je eens, maar je moet niet teveel overdrijven ;)

10 jaar geleden

I.

I.

@Rutger II: Ja, dat is ook wel weer zo.
Het geldt inderdaad ook niet voor iedereen.

10 jaar geleden

M.

M.

@ Ikkuh:

Je één na laatste bericht heb ik niet geheel gelezen en ook de reacties daarop niet, maar de constatering dat jongeren die energiedrankjes drinken agressiever zijn is niet feitelijk.

In je bericht zeg je dat veel mensen op jouw school die energydrank drinken agressief zijn, maar wie weet is het wel andersom. Misschien drinken alleen agressieve jongeren wel energy.

10 jaar geleden

M.

M.

iedereen moet gewoon zijn of haar of zijn/haar mond houden ga niet zeuren over energy drink als je te veel snoep eet ga je ook raar doen en dat is ook slecht voor je tanden je wordt er ook druk van en je kan er ook niet goed door concentreren en niet gaan denken dat mensen het alleeen drinken om stoer te doen mijn vader drinkt het ook en hij doet niet stoer en het is gewoon (.....)ing lekker
ps. iedereen vind rebull geweldig omdat het het merk is ze smaken zowat allemaal het zelfde je kan beter gewoon euroshoppernemen veel goed koper en bij re bull betaal je voor zijn klein (...) blikje 1,50 ofzo
laterzzzz rodeo 4 life

10 jaar geleden

M.

M.

iedereen die zo loopt tezeiken op energy of
1. mag het niet van hun mammie dus gaan iedereen haten die het wel mag ps. ga fristi drinken ofzo
2. ze kunnen het niet betalen
3. ze zijn mietjes en kunnen niet tegen prik

10 jaar geleden

M.

M.

van energy woord je niet geweldadig jongeren zijn zoiezo altijd al stoer aan het doen en doen het zonder dat ze energy ophebben en als iemand toevallig vecht zou onwaarschijnelijk wel eens een keertje een energy op hebben gehad
ps. ga fristi drinken biologische pluk trutten

10 jaar geleden

M.

M.

dit is echt zo nederland over alles zijken en een beetje mensen met energy de schuld geven
iedereen weet dat energy ongezond is nouen wat wil je daar mee berijken als het woord verboden gaan ze het stelen gaan we weer zijken op asiocaal gedrag
ps je moet geen hekelaan energy hebben omdat iemand die je haat wel eens energy drinkt
dag biologische pluk trutten

10 jaar geleden

M.

M.

ze gingen erenry ook op mijn school kamp verbieden omdat we dan ander ekindere jaaloors maken die het niet mogen van hun mammie maar de leraren liepen met macro kratten redbull
weverstopte gewoon energy in onze slaap zakken en toilet tassen verstopte het achter de plafond planten geen een biologische pluktrut groene natuur beschermende sonja bakker tandarts kwam er achter

10 jaar geleden

S.

S.

Energydrink is gewoon een soort frisdrank. Not a big deal.

9 jaar geleden

H.

H.

deze site is poep

5 jaar geleden

J.

J.

schijt aan de overheid

5 jaar geleden

L.

L.

steek je middelvinger in de lucht voor politie en justitie

5 jaar geleden