Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De eindexamens gaan van start!

De eindexamens gaan van start!

Door Chris

Al weken zien we als een berg tegen deze dag op. Maar nu is het dan toch zover: vandaag beginnen de eindexamens! Het vmbo trapt af met natuur- en scheikunde 2 (nask 2). Havisten buigen zich over economie. En voor het vwo staat Nederlands op het programma.

Gelukkig kan er nog wel een beetje worden uitgeslapen. Alle examens beginnen vandaag namelijk pas om 13:30. Vooral voor vwo-Nederlands wordt gevreesd. Dat staat altijd al bekend als een lastig examen en dit jaar is ook het examenprogramma nog eens veranderd.

"Ik verwacht dat het vwo-examen Nederlands lastiger gaat worden dan voorgaande jaren", vertelt docent Nederlands Arnoud Kuijpers. "Dit jaar is het eerste jaar dat het nieuwe examenprogramma getoetst wordt. Het ontbrak daarom aan veel oefenmateriaal, er was slechts één voorbeeldexamen beschikbaar. Bovendien is de geleide samenvatting verdwenen, kandidaten moeten nu helemaal zelf teksten samenvatten."

Goed nieuws

Maar er is ook goed nieuws vertelt Kuijpers. "Dit jaar word je niet meer afgerekend op spel - en formuleerfouten bij de samenvattingen. Dat vinden veel scholieren heerlijk."

Examenkandidaten Daniëlle Fluks en Oscar Pater zijn niet bang voor het examen Nederlands. "Alleen die argumentatieschema's kan ik echt niet", zucht Daniëlle. "Maar dat kan niemand, dus dan wordt de n-term vast laag", relativeert ze. Oscar maakt zich helemaal niet druk. "Ik heb dat voorbeeldexamen geoefend, dat was wel nuttig. Ik heb geen stress." 

Scholierenvakbond LAKS verwacht gelijk op de eerste dag een flinke klachtenregen. "Over het vwo-examen Nederlands wordt altijd veel geklaagd, vorig jaar kwamen er zo'n 10.000 klachten binnen," aldus Eindexamenklachtenlijn-coördinator Benedicta Badu. Vanaf maandag zwaait zij de scepter over het klachtenteam, dat elke dag alle telefoontjes behandeld. 

Economie en Nask 2

Havo'ers met economie in hun pakket mogen maandag ook aan de bak. Voor havo-scholier Bram van Baal wordt het meteen spannend. "Ik ben echt slecht met cijfers. Ik heb vooral oude examens geoefend. Hopelijk is dat genoeg." Ook Rahab Ahmed is gespannen. "Sommige onderdelen vind ik zo moeilijk." Beide scholieren gaan in ieder geval zondag op tijd naar bed om fris aan de start te verschijnen.

Dat is Teun Mensink ook van plan. Hij is één van de ruim 12.000 vmbo-scholieren die morgen Nask 2 (scheikunde) op de planning hebben staan. Zenuwen heeft Teun niet. "Ik ga rustig mijn examen in, ook al ben ik slecht in scheikunde." Hij hoopt dat er niet teveel reactievergelijkingen in het examen zitten. "Dat vind ik erg lastig", aldus Teun.  

Namens de redactie van Scholieren.com en NU.nl wensen we iedereen veel succes toe met het maken van de eindexamens!

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2015.

Gepubliceerd op 11 mei 2015
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.