Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

De Beyoncé-academie: een school als ode aan Queen B

De Beyoncé-academie: een school als ode aan Queen B

Aan een universiteit in Denemarken geven ze volgend academiejaar een vak geïnspireerd op Beyoncé: 'Beyoncé, gender en ras'. Al 75 dolenthousiaste studenten hebben zich voor dit vak aangemeld, waardoor de professor van dit vak geeft moet verhuizen naar een grotere aula. 

Jij en ik staan op het schoolplein van de enige echte Beyoncé-academie, waar in het midden een fontein in de vorm van Queen B staat. We zien voor ons een statig gebouw met grote ramen en gouden accenten.  We lopen naar binnen. 

"De dresscode van de school houdt in dat invloeden van Beyoncé terug moeten komen in je kledingstijl" leg ik je uit. Je ziet veel uitdagende outfits met kanten accenten, duizenden glitters en alle kleuren van de regenboog voorbij komen. Sommige meisjes hebben geblondeerd golvend haar, andere hebben juist hun haren gevlochten in een Afrikaanse stijl. De jongens dragen naast outfits in de stijl van Beyoncé's man Jay-Z. Jongemannen stappen zelfverzekerd rond in zwart leer, petjes en een boel gouden sieraden. 

Bij de tweede les krijg je een videocamera in je hand gedrukt. "Maak een Beyoncé-waardige video in een uur," draagt de docent ons op. Verschrikt kijk je me aan. "Hoe gaan we dat doen? Dat redden we toch nooit?!" roep je paniekerig. Ik geef je een knipoog. "Ken je 7/11 van onze diva niet?" We struinen langs de liften, de trappen en het dakterras van het gebouw. We spelen met spiegels, wc-rollen en deodorant en maken de meest inventieve video ooit. Aan het eind van de les kijkt de docent naar ons filmpje. "Erg creatief ja, jullie krijgen een negen."

Na de pauze gaan we door naar de dansles. Tijd om te swingen! In de kleedkamer liggen sportieve kleren en hoge hakken voor ons klaar. De rest van onze klas is al goed aan het opwarmen in de grote studio. Als wij op onze plek staan, klapt de instructrice in haar handen: "Jullie gaan de choreografie van Single Ladies leren!" Zwoel schudden we met onze heupen, schoppen we met onze benen en doen we een poging alle strakke pasjes onder de knie te krijgen. 

Vervolgens volgen we maatschappijleer. De docent legt uit wat de kracht van haar muziek is op de Westerse samenleving. "Knoop goed in jullie oren: zij is degene die ervoor zorgt dat er aandacht wordt gevestigd op het zwarte, feministische gedachtegoed. Heel uitdagend is het vak niet, aangezien er steeds dezelfde vraag gesteld wordt: Who run the world? Als antwoord schreeuwen we altijd "Girls!" 

Het laatste lesuur is begonnen: muziek! Alle leerlingen van de Beyoncé-academie verzamelen zich in de aula. Een live-orkest en een band beginnen te spelen. Ik geef je een blaadje met de tekst van Crazy In Love. Uit volle borst zingen we mee met de anderen. De stevige dirigente steekt goedkeurend haar duim op. Dan verschijnt er op de planken iemand gekleed in een vuurrood gewaad. De persoon gaat in het midden van het eikenhouten podium staan en laat de kleding vallen.

Het is B-E-Y-O-N-C-É!

Ze begint met ons mee te zingen. Uitgelaten zwaaien we door de zaal. Plotseling lijkt het gebouw te schudden. De muren storten in, de lampen vallen naar beneden. We hollen naar de uitgang. En dan, wordt alles zwart. 

Bezweet schiet je omhoog. Het was maar een droom.

Gepubliceerd op 6 december 2017
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.