Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De beste YouTube-leraar: WME geschiedenis

De beste YouTube-leraar: WME geschiedenis

In deze rubriek vertellen scholieren elke week over hun favoriete leraar op YouTube. De digidocent die hem of haar elke toets opnieuw een voldoende bezorgd. Deze week: Tahrim (17) over Wouter Meijer (WMEgeschiedenis).

"Ik heb de uitlegvideo’s van WME Geschiedenis in mijn eindexamenjaar ontdekt. Je hebt natuurlijk JORTgeschiedenis, zijn filmpjes zijn razend populair. Maar toen we op school een keer historische contexten behandelden, stonden de filmpjes van Wouter Meijer boven die van Jort. Sindsdien gebruik ik die het liefst. Waarom, dat vind ik lastig om uit te leggen. Misschien vind ik zijn stem net iets prettiger dan die van Jort, maar dat is persoonlijk.

In de video’s zie je een soort Powerpoint-slides en hoor je Meijers stem op de achtergrond. Hij gebruikt heel veel plaatjes, poppetjes en icoontjes. Stel dat Jozef Stalin ineens aan bod komt in een video, dan zie je daar ook een poppetje van Stalin staan. Dat helpt heel erg om de stof te visualiseren en te onthouden. Verder vind ik het heel fijn dat de video’s van WMEgeschiedenis het complete chronologische verhaal vertellen. Als in de bovenbouw bij geschiedenis de historische contexten behandeld worden, heb je heel veel verschillende bronnen, jaartallenlijsten, mensen, enzovoorts. Allemaal informatie waar je iets van moet zien te maken, heel overweldigend. WME maakt van daar één duidelijk verhaal van.

De filmpjes zijn heel handig om de stof te herhalen en te controleren of je echt alles hebt begrepen. Ook als je het onderwerp al op een andere toets hebt gehad: dan kun je beter zo’n video kijken dan weer urenlang een samenvatting maken. Toch zou ik je niet aanraden om de stof in je hoofd te stampen door alleen maar deze video’s te kijken. Ik heb gemerkt dat geschiedenis een vak is waarbij alles wat je leert, zelfs in de onderbouw, kan terugkomen op je eindexamen. Het loont daarom echt om dingen in je langetermijngeheugen op te slaan. En dus niet de avond voor je toets tien filmpjes te kijken, de dag erop vlammen op je proefwerk en de dag daarna weer alles te vergeten. Dus ga zelf aan de slag, vat samen, maak een schema of schrijf desnoods alleen alle jaartallen op. Maar vertrouw niet alleen op WMEgeschiedenis. Of op Jort."

Wil jij zelf een YouTube-leraar tippen? Stuur een mail met daarin je naam, leeftijd en favoriete leskanaal naar renske@scholieren.com. Is de docent nog niet aan bod gekomen, dan leggen we je uit hoe je er het beste een stukje over kunt schrijven. Geen zin om dat zelf te doen? We kunnen je ook even kort telefonisch interviewen.

Gepubliceerd op 25 oktober 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.