De beste leraren op YouTube

De beste leraren op YouTube

Door Joca

Een leraar die je op pauze kunt zetten en zo nodig kunt terugspoelen: een paar jaar geleden leek het nog complete sciencefiction. Dankzij YouTube is het inmiddels de normaalste zaak van de wereld geworden dat docenten hun uitleg op video geven. Wij zetten de beste videoleraren voor je op een rijtje.

De bekendste site voor videolessen is de Khan Academy. Er zijn echter ook steeds meer Nederlandse leraren die gewapend met microfoons en webcams lessen op YouTube zetten. In tegenstelling tot de Khan Academy zijn die uiteraard gewoon Nederlandstalig, zodat je concentratie volledig bij het snappen van differentiëren en integreren kan zijn.

Begrijpelijke bètavakken

Met name leraren van bètavakken maken fanatiek videolessen. Zo is er Jan Willem Eckhardt die met zijn filmpjes wiskunde, natuurkunde en scheikunde voor iedereen begrijpelijk maakt. In beeld zie je zijn aantekeningen en rechts onderin zie je zijn gezicht, in de nieuwste filmpjes compleet met hippe baard à la Meester Bart

Ook de docent achter het kanaal Scheikundelessen heeft al vele scholieren gered met zijn filmpjes waar je hem voor het bord ziet uitleggen. Erg handig is dat alle filmpjes op zijn kanaal gesorteerd zijn in afspeellijsten per onderwerp. Er is zelfs een afspeellijst met samenvattingen en oefenexamenvragen. 

Ook voor alpha's

Tegenwoordig vind je naast video's over bètavakken ook steeds meer andere videolessen. Frankeconomie en Docenteco beconcurreren elkaar als videoleraren economie. Op het kanaal van Meneer K. Saber fris je in een paar video's je kennis van maatschappijleer weer op en F. Hooijer vertelt je alles over aardrijkskunde.

JORTGeschiedenis neemt op zijn kanaal alles van nul tot nu door, met als extraatje de video's over de eindexamenonderwerpen van dit schooljaar. Zo duidelijk en goed gemaakt, dat mijn eigen geschiedenisleraar die videolessen op de beamer zet als hij zelf een dagje geen zin heeft.

Vereerd

Wij vinden dit onwijs tof: waar sommige docenten alleen filosoferen over online lesgeven, hebben deze leraren zelf al lang en breed iets gedaan. De filmpjes zijn simpel en vaak is er een powerpointpresentatie in beeld met de uitleg als voice-over. Het werkt perfect en dat lees je ook in de reacties waarin deze docenten vereerd worden als helden: "Bedankt voor de duidelijke uitleg!", "btw thanks for you uitleg. ik had 8.7" en "Echt geweldig dit kanaal! Ik ben erg slecht in scheikunde en dit is dus echt ongelofelijk handig, snap het meteen!". 

Hopelijk gaan meer leraren aan de slag met video's maken en kan ik ooit zelfs de tekstverklaring van Seneca voor Latijn op mijn bed terugkijken. Ik zou ze eeuwig dankbaar zijn, net zoals de vele scholieren die nu al worden geholpen. Helden!

Op ons forum staat een langere lijst van goeie YouTube-docenten. Ken jij een leraar die ook op de lijst moet? Reageer en laat het ons weten!

Gepubliceerd op 9 januari 2013

REACTIES

L.

L.

Dankzij de filmpjes van Jort had ik een 9,5 voor mijn geschiedenis repetitie, terwijl ik normaal met moeite een 7 haal!

9 jaar geleden

B.

B.

NGbiologie, ook keihandig: http://www.youtube.com/playlist?list=PLB58A8EA03646A9EF

9 jaar geleden

N.

N.

ACNatuurkunde vind ik zelf prettiger dan bovenstaande voor natuurkunde,ze zijn "gewoon" gefilmd tijdens zijn lessen. Zijn kanaal: http://www.youtube.com/user/ACNatuurkunde.

9 jaar geleden

F.

F.

Ik mis alleen nog een wiskundenerd op youtube die mij even alles uitlegt (wiskunde a 5havo) ..... haha

9 jaar geleden

V.

V.

@Floor, ken je deze al? http://www.scholieren.com/blog/2303/tom-16-geeft-bijles-via-youtube

Verder bestaat er ook een economiedocent op YouTube: http://www.youtube.com/user/frankeconomie

9 jaar geleden

Simon

Simon

Zie ook: http://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1872839

9 jaar geleden

M.

M.

de beste leraren staan op YouTube omdat:

- leerlingen dan wel zin hebben om te leren
- het in hun eigen tempo is
- iets anders doen wanneer ze dat willen

voor de rest is een YouTubeleraar niet veel anders dan een klassenleraar, het is de leerling die het verschil maakt hierin.

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.