De ambitie om een eigen bedrijf te beginnen? Ga toch studeren!

De ambitie om een eigen bedrijf te beginnen? Ga toch studeren!

In samenwerking met Hogeschool Tio

Je zit in het laatste jaar van de middelbare school en je hebt de ambitie om een een eigen bedrijf te starten. Dit hoor ik steeds bij meer leeftijdsgenoten op school. Als jij dit ook ziet zitten, wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk mee beginnen. Toch kan het handig zijn om eerst een opleiding te volgen. Maar welke opleiding past het best bij jouw dromen? In dit blog vertel ik over de verschillen tussen de opleidingen Commerciële Economie & Ondernemerschap en Communicatie & PR.

Dit kan je verwachten

Om een goede keuze te maken welke opleiding bij jouw droombaan past, kijken we eerst naar de inhoudelijke verschillen tussen de twee opleidingen van Hogeschool Tio. Welke vakken ga je allemaal volgen? Wat is de focus van de studie? Hogeschool Tio staat bekend om haar praktijkgerichte business opleidingen. In alle opleidingen is 60 procent praktijk en op je werkende leven gericht. 

Een eigen onderneming na je opleiding?

Is het echt jouw ambitie om een eigen onderneming te starten? Kijk jij ernaar uit om de touwtjes in eigen handen te hebben? Dan kan de opleiding Commerciële Economie & Ondernemerschap aan de Hogeschool Tio wel eens bij jou passen.

In het eerste jaar van de opleiding begin je al met het opzetten van een eigen (online) onderneming met je klasgenoten. Bedenk bijvoorbeeld een concept om voedselverspilling in restaurants tegen te gaan of help andere studenten met het maken een studieplanning op maat. Echt alles doe je zelf. Denk aan het doen van marktonderzoek, het bouwen van een website, het inkopen van producten en de administratie. Je wordt bij deze studie dus gelijk in het diepe gegooid, maar geen zorgen! Je krijgt allerlei vakken die jou helpen om dit project zo goed mogelijk te laten verlopen. Zoals bijvoorbeeld: “hoe kan ik potentiële klanten het beste bereiken en hoe komt het product bij de klant?” Daarnaast wordt er tijdens de opleiding ook veel aandacht besteedt aan geldzaken. Zo krijg je een goed beeld van de kosten en winst die je maakt als ondernemer. De ideale opleiding om een eigen bedrijf te beginnen. Veel oud-studenten starten daar dan ook mee na hun opleiding of komen in het bedrijfsleven terecht.

Of toch liever meer de communicatie kant?

Naast deze economiestudie, heb je bij Hogeschool Tio ook de nieuwe opleiding Hbo Communicatie & PR. Bij deze studie ben je een communicatiespecialist in de dop. Ook volg je tijdens deze opleiding veel ondernemerschapvakken, zodat jij later, mocht je de ambitie hebben, je eigen communicatiebureau kunt starten bijvoorbeeld. Ben jij een echte verhalenverteller en heb je veel mensenkennis? Dan zou deze opleiding helemaal jouw ding kunnen zijn. Tijdens deze studie leer je alles op het gebied van communicatie. Zo leer je hoe je doelgroepen kunt beïnvloeden met een goede communicatiestrategie, en weet hoe je boodschappen écht kunt laten landen, zowel online als offline.

De opleiding is verdeeld in meerdere domeinen, waarin je veel eigen keuzes kan maken. Zo ga je bij het vak crisismanagement aan de slag met hoe je moet reageren als je bedrijf of één van je medewerkers negatief in het nieuws komt. Terwijl je bij het vak branding uitzoekt hoe je een merk visueel aantrekkelijk kunt maken. Naast dat je veel theorie leert, doe je ook veel ervaring op in de praktijk. Je loopt tijdens deze drie- of vierjarige bachelor twee keer stage en staat er een internationale studiereis op het programma. 

Zo ziet jouw toekomst eruit

Na deze studie weet je hoe je de juiste doelgroep bereikt om een gaaf nieuw product aan te verkopen, hoe jij je financiële zaken op orde krijgt en hoe je de social media van een bedrijf beheert. Eindelijk kan je jouw droom waar gaan maken. In het bedrijfsleven of voor jezelf! 

Na het afronden van de opleiding Commerciële Economie & Ondernemerschap staat het bedrijfsleven te trappelen om je te ontvangen. In het bedrijfsleven is er behoefte aan goed opgeleide medewerkers met kennis van online marketing. Denk bijvoorbeeld aan een baan als salesmanager bij een bedrijf als Coca-Cola. 

Als afgestudeerde communicatiespecialist kan je bijvoorbeeld aan de slag als woordvoerder bij de overheid of start jij je eigen social media bureau. 

Twijfel jij nog over welke studie bij je past?

Doe dan de studiekeuze van Hogeschool Tio! Waar ben jij goed in? Welke opleiding past bij jou? Wat kan je later worden? Tio helpt je om deze vragen te beantwoorden.

Gepubliceerd op 26 mei 2022

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.