Examenkandidaten gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

De 5 grootste surprise-valkuilen

De 5 grootste surprise-valkuilen

Door Roos

Tijdens de donkere eerste dagen van december wordt in veel Hollandse huishoudens pakjesavond gevierd. Meestal met gedichten, surprises en bergen snoepgoed op tafel. De hele family eromheen. Maar er kan tijdens het 'heerlijk avondje' ook heel wat misgaan...

Hoe zorg je ervoor dat deze gezellig bedoelde avond niet eindigt in teleurgestelde gezichten en zwaar gekwetste familieleden, met een langslepende familievete tot gevolg? De 5 pijnlijkste surprise valkuilen op een rij. 

1. Het gedurfde gedicht

Je vindt je broer heel tof, maar die trol van een vriendin van hem niet. Laat je nou nét haar getrokken hebben voor de familie surprise-avond. De ideale kans om even lekker wat onderhuidse sneren uit te delen. "Sint kocht een heerlijk rolletje pepermunt, omdat hij ook jou een frisse adem gunt". NIET DOEN! Tenzij je zin hebt in een huilende trol, een furieuze broer en misschien nog erger: ouders die zich ermee gaan bemoeien, waardoor de boel nog harder uit de hand loopt.

2. De smerige surprise

6 december 2003, surprise-avond, 2e klas VWO. Er staat een grote zwart geschilderde doos voor me, met een rond gat erin. Aarzelend steek ik mijn hand in het donkere gat, m'n hoofd afgewend. Ik voel iets slijmerigs, het stinkt nogal. Uiteindelijk blijk ik in een appelstroop-chocolade-mengsel te graaien om dat gewilde presentje te pakken te krijgen. Ik glimlachte er ongemakkelijk bij en deed alsof ik het echt een héle spannende ervaring vond. Maar geloof me, niemand wordt er blij van om zijn feestelijk uitgedoste zelf te bevuilen aan een slijmerige stinksurprise. 

3. Onverwachte emoties

Vooral oudere mensen kunnen hier last van hebben (lees: vaders, moeders, opa's en oma's). Als ze eindelijk met de hele familie samen zijn, dreigen ze weleens emotioneel te worden. Schrijf je een gedicht voor een 'ouder mens', let er dan op dat je niet alle tragische gebeurtenissen uit het afgelopen jaar belicht. De dood van konijn Henk, de gesneuvelde lievelingsvaas van je moeder, die verloren jeux-de-boules-finale. Allemaal potentiële tearjerkers op een avond als deze. Dat wil je niet. IEDEREEN IS BLIJ EN GELUKKIG VANAVOND!  

4. Dubbele pech

Stel je voor: iedereen zit glunderend met zijn of haar surprise op schoot. Alleen jij nog niet. Op het laatste kunstwerk in het midden staat echter niet jouw naam, maar die van je zusje. Voor de tweede keer. Dubbel pijnlijk: zij heeft twee cadeaus en jij nul. NUL! Dit overkwam mij een keer tijdens een Sinterklaasfeest, en ik kan je zeggen: leuk is anders. Cruciaal: check áltijd of iedereen precies één keer in de lootjes-bak zit.

5. De deadline

Als laatste de deadline. Natúúrlijk heb je het zo druk met school, huiswerk, bijbaan, vrienden, feestjes. Echt totaal geen tijd gehad om ook maar over een gedicht of cadeau na te denken. Zo bekend en zó funest voor een supersurprise. Jij wilt zelf toch ook een kunstwerk krijgen waar je meteen aan af ziet dat er bergen tijd en liefde in zit? Nou dan. Ben je al begonnen?

Gepubliceerd op 30 november 2023
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

REACTIES

R.

R.

@frn: Ik heb de reactie inderdaad verwijderd en daarmee ook gelijk jouw quote:)

10 jaar geleden

L.

L.

oke is goed. skeer skeer skeer wejoowwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww

10 jaar geleden

R.

R.

Haha, nummer 4 is zojuist werkelijkheid geworden bij surprise op mijn werk. Ik was de gelukkige met 2 gedichten en cadeaus;)

10 jaar geleden

J.

J.

Mooi

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.