Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Dani (24) studeert bij Defensie: "Je doet deze opleiding niet alleen, we leren om tot het uiterste te gaan voor elkaar"

Dani (24) studeert bij Defensie: "Je doet deze opleiding niet alleen, we leren om tot het uiterste te gaan voor elkaar"

In samenwerking met Defensie

Doe jij vwo, maar zie je er tegenop om straks naar de uni te gaan en alleen maar theorie te leren? Zou je liever een studie doen die theorie op universitair niveau combineert met praktijk? Dan is studeren bij Defensie misschien wel wat voor jou.

Defensie? Jaa-ha, bij Defensie kun je ook een universitaire bachelor volgen. Ze hebben er drie: Krijgswetenschappen, Militaire Bedrijfswetenschappen en Militaire Systemen & Technologie. Om meer over deze studies te weten te komen, sprak ik cadet Dani (24). Hij is vierdejaars student Krijgswetenschappen aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA). Na zijn bachelor gaat Dani werken als officier Luchtverdediging bij de Luchtmacht.

Start van de dag  

Elke ochtend stipt om kwart voor acht staat Dani met zijn studiegenoten klaar voor het appèl. In nette rijen met een gladgestreken uniform en serieus gezicht brengt iedereen op commando zijn hand naar zijn baret. Tijdens het appèl worden de bijzonderheden van de dag doorgenomen, daarna beginnen de colleges, met het uniform aan. 

"Mijn vakken zijn een mix van militaire geschiedenis, politicologie, veiligheidsstudies en internationale betrekkingen," vertelt Dani. "Daarnaast hebben we ook twee keer per week sport, waar we bijvoorbeeld een les krachttraining volgen en zelfverdediging leren."


Van spijkerbroek naar militair 

Naast dat je veel theorie krijgt, ga je ook elk jaar een paar weken op bivak (een militaire oefening in het veld). Je leert tijdens zo’n bivak o.a. de militaire basisvaardigheden. Eerst krijg je een slaapzaal toegewezen. “Daar slaap je dan de komende zestien weken met tien onbekende jongens. Dan leer je elkaar snel kennen kan ik je vertellen!” zegt Dani. Nadat je je kast hebt ingeruimd, ga je gelijk op je eerste bivak. 

Hoe belangrijk samenwerken is, wordt duidelijk als Dani vertelt over dit eerste bivak: "We kregen de opdracht om een aantal rondjes te rennen in de duinen in een bepaalde tijd. De eerste keer hadden we het niet gehaald, toen moesten we nog een keer. Dat was erg pittig voor sommigen mensen, maar we zijn het toen echt samen gaan doen. We hielpen elkaar, we namen elkaars spullen over en moedigden elkaar aan. Toen we aankwamen, binnen de tijd, stonden de instructeurs klappend op ons te wachten."

Met je vlucht op de gang

Als cadet woon je samen met de andere cadetten en adelborsten (officieren in opleiding) op de KMA-campus. Je hebt een eigen kamer, maar deelt de wc’s, badkamer en een woonkamer. "Dat is supergezellig", vertelt Dani. "Iedereen heeft zijn deur de hele dag open, je loopt zo even naar binnen om te kletsen, elkaar te helpen met de studie of om samen een potje te gamen." De KMA zit in het centrum van Breda. “Super top die locatie", vindt Dani. "We gaan vaak samen uit eten, een avondje stappen of naar onze eigen bar op de KMA."

Cadettencorps

Met zo'n hechte ploeg, is het studentenleven ook niet mis. Dani is lid van het Cadettencorps. Ik vraag hem er naar: "Dat is onze studentenvereniging. Ze organiseren allerlei activiteiten, zoals feesten of een sportwedstrijd. Iedereen kent elkaar, dus dat is ontzettend leuk!" Op de vraag of Dani een functie heeft bij het Corps moet hij lachen: "Jazeker, ik ben ‘Corpsopa’! Ik geef advies aan het bestuur als ouderejaars."

Aanmelden

"Als Krijgswetenschappen of een andere bachelorstudie je aanspreekt, zou ik vooral een webinar volgen of een infodag bezoeken", raadt Dani aan. "Daar wordt goed duidelijk wat je kan verwachten." Als je je vervolgens aanmeldt, moet je wel eerst solliciteren op een specifieke officiersfunctie. Als je wordt aangenomen treedt je gelijk in dienst en daarom krijg je vanaf de eerste dag betaald. Dus: je volgt een studie die voor je betaald wordt en je ontvangt daarnaast ook nog eens salaris. Lenen bij DUO is dus niet nodig. De sollicitatie bestaat uit een mentale en fysieke test. Alleen voor de fysieke kan je je voorbereiden en daar heeft Dani wel een tip voor: "Op de site werkenbijdefensie.nl/training vind je trainingsschema's. Als je die volgt, is de keuring goed te doen."

Volgens Dani heb je naast doorzettingsvermogen één skill echt nodig om aan deze studie te beginnen: "Dat je een teamplayer bent, dat is het belangrijkste. Je doet deze opleiding niet alleen, maar als team en we leren tot het uiterste te gaan voor elkaar. Het is daarnaast fijn als je een beetje sportief bent, maar communiceren en leidinggeven hoef je echt nog niet te kunnen, dat leer je allemaal."

Ontdek of studeren bij Defensie iets voor jou is! 

Volg een webinar of kom naar een infodag en ontdek of werken bij Defensie iets voor jou is. 

Gepubliceerd op 13 oktober 2021