Cultuurprofiel met amper cultuur

Cultuurprofiel met amper cultuur

Door Nora

Eind vwo-3 koos ik voor het profiel Cultuur & Maatschappij. Omdat het me leuk leek. Dat konden weinig schoolgenoten zich voorstellen: ik werd raar aangekeken. "Dat is het grootste onzinprofiel wat er bestaat." "Wil je soms vakkenvuller worden?" en "Dan doe je vwo en laat je het zo liggen. Zonde" zeiden ze.

Ik deed een hopeloze poging uit te leggen dat het een bewuste keuze was. Omdat ik van cultuur houd. Omdat ik later liever geschiedkundige word dan de hele dag met wiskunde of economie in de weer te zijn. Maar tegenwoordig snap ik ze wel.

C&M is géén profiel waarbij je extra cultuur krijgt, of waarmee je je cultureel breder ontwikkelt dan met andere profielen. Nee, C&M lijkt inderdaad meer een profiel voor nietsnutten en hippies.

Frans en Duits

Zo vond ik taal erg belangrijk, dus koos ik voor de vakken Frans én Duits. Waarom zou je ze laten vallen, als je de mogelijkheid krijgt vreemde talen onder de knie te krijgen? Wiskunde is voor een C&M'er handig in de supermarkt en voor het examen, maar een taal biedt meer. Het gebied waarin je kunt communiceren groeit zienderogen, je leert cultuurverschillen begrijpen en je kunt veel meer leren over een land dan wanneer je je er met Engels moet redden.

Wat was ik naïef! Ook leerlingen met een technisch profiel gingen voor beide. Ik controleerde wat ik verder voor 'unieke' extraatjes in mijn pakket had, maar dat viel tegen. Gewoon het E&M-lijstje, maar dan zonder economie of M&O. Hoezo cultureel?

Cultuurvakken zonder cultuur

Ook vakken als geschiedenis, maatschappijleer en aardrijkskunde vallen me stuk voor stuk tegen. Weinig nieuwe informatie, maar het oude riedeltje herboren. Bij maatschappijleer slechts geleuter over de verzorgingsstaat en de politieke basics. Nee, dat socialisme links is en liberalisme rechts, wist ik écht nog niet!

Bij geschiedenis wordt nog fijn uitgelegd wie Erasmus en Spinoza waren. Natuurlijk kan ik er niet vanuit gaan dat iedere puber de Ethica heeft gelezen, maar soms is het niveau echt behoorlijk laag. Je zou denken dat scholen er vanuit kunnen gaan dat iedereen thuis ook nog culturele opvoeding krijgt, maar dat valt tegenwoordig blijkbaar vies tegen.

Zielig, klein broertje

Culturele kennis is nodig om de wereld om je heen te begrijpen, niet slechts om snobistisch mee te pronken. Alhoewel heel veel aandacht wordt besteed aan het aanbieden van technische vakken en verdieping daarin, blijft cultuur het zielige, kleine broertje. Erg jammer, want op deze manier is C&M inderdaad een profiel dat weinig toevoegt.

Gepubliceerd op 10 april 2013

REACTIES

N.

N.

Maar heb je dan helemaal geen kunstvakken? (beeldend, drama etc.)

11 jaar geleden

S.

S.

Nouzeg, wat kraak je het CM profiel af! Ikzelf heb het NG-profiel, dus ik kan hier moeilijk over meepraten / tegenin gaan. Maar ik kan wel zeggen dat je ook met een culturele opvoeding niet meteen hoeft te weten wie Erasmus en Spinoza zijn. Mijn moeder is kunstenares, bestookt mij en mijn broertje en zusje dagelijks met kunst en cultuur. Maar wie Spinoza is heb ik op school bij de filosofielessen geleerd. Verder vraag ik me af wat je zonder die kennis wil, die je bij vakken als aardrijkskunde en geschiedenis leert. Als je 'vernieuwende' dingen wil leren, moet je eerst de basis leren en begrijpen. En wat links en rechts is, is niet het enige wat je leert bij maatschappijleer. Dit is school, niet de Quest. Je krijgt een schoolboek, geen diepzinnig wetenschappelijk / filosofisch artikel. Hier op school krijg je de oude koek, ook bij technische vakken. Als je al die droge feitenkennis in je hoofd hebt gestampt, mag je aan de hand daarvan nieuwe dingen leren bij je vervolgstudie. Zo is dat nou eenmaal op de middelbare school. Je leert gewoon de basis. En verder: hoe kun je inderdaad CM zien als een culturele toevoeging aan je ontwikkeling, als je niet eens een kunstvak heb gekozen? Dan is het geen volwaardig CM in mijn ogen, eerder een makkelijke versie van EM!
Dus als je dan kritiek op je lessen hebt, kun je beter meteen je kritiek richten op het hele schoolsysteem. Want ook voor het profiel NG beloofden ze uitdagingen en spannende wetenschappen die niet / nauwelijks zijn gekomen.

P.S. Sorry als ik wat fel overkom, maar misschien is dat ook wel goed; beter een artikel die discussies opwekt dan waar mensen snel overheen lezen!

11 jaar geleden

S.

S.

Sluit ik me geheel bij aan

11 jaar geleden

L.

L.

Eigenlijk ben ik het daar helemaal niet mee eens. Ik denk juist dat je met CM een voorsprong hebt door de cultuurvakken in je profiel. De kunstvakken met Kunst Algemeen zijn eigenlijk juist bedoeld voor de CM'ers, maar kunnen tegenwoordig ook gekozen worden door scholieren met een ander profiel, maar bij Kunst Algemeen leer je veel over hoe de wereld vroeger in elkaar zat en gaat men veel meer in op het culturele en maatschappelijk denken dan bij bijvoorbeeld geschiedenis. Ook geschiedenis is behoorlijk interessant en ik denk dat het er echt aan ligt welke projecten een docent aan de lessen koppelt om het culturele extra naar voren te brengen. Excursies kunnen daar ook aan meedragen. Ik weet dat er weinig verschil is tussen CM en EM, omdat EM'ers en CM'ers bijna dezelfde vakken volgen, maar zo'n groot verschil tussen NG en NT is er ook weer niet.
Ook merk ik dat de meeste CM'ers veel eerder dingen gebeurtenissen uit het nieuws aan zaken uit les kunnen koppelen.
Eigenlijk is er voldoende mogelijkheid om cultuur te kiezen en er iets mee te doen in de les. Ik denk dat het gewoon heel erg per school verschilt, maar dat het niet per se 'amper cultuur' bevat.

11 jaar geleden

T.

T.

Zou maar even wachten met zo te oordelen over je profiel tot je je diploma hebt. Als je zo cultureel ingesteld bent als je beweert zul je toch echt niets hebben aan een N-profiel, en alles aan wat je nu hebt. Economie had je erbij kunnen kiezen. Als je geen tekenen of muziek hebt is er iets niet helemaal juist op je school, bij mij werd daar namelijk heel diep op ingegaan. C&M bevat een hoop culturele vakken, en als je school het goed doet, zoals de mijne, worden voor de desbetreffende leerlingen ook genoeg activiteiten die met cultuur te maken hebben georganiseerd.

Niet te snel oordelen. Hoort ook bij cultuur.

11 jaar geleden

I.

I.

Thanks, echt geweldig, hier krijg ik echt goede moed van, heb net gister mijn definitieve profielkeuze ingeleverd

11 jaar geleden

W.

W.

Ik vind dat je wel iets te negatief bent ingesteld hoor. Misschien dat jij gewoon voor jezelf de verkeerde studiekeuze hebt gemaakt, maar de profielkeuze tussen CM, EM, NT en NG is zo gek nog niet bedacht.

11 jaar geleden

M.

M.

"Je zou denken dat scholen er vanuit kunnen gaan dat iedereen thuis ook nog culturele opvoeding krijgt."
Zelf werd ik als dochter van twee universitair opgeleide ouders met een goede baan als meisje van 5 inderdaad al meegenomen naar musea en het Concertgebouw en kon ik elke dag de NRC én de Trouw lezen als ik wilde.
Een van mijn beste vriendinnen komt uit een minder welvarend gezin en heeft thuis qua cultuur écht niets meer meegekregen dan André Hazes. Haar ouders wisten oprecht niet dat het vwo überhaupt bestond tot het moment dat hun dochters goede Citoscores haalden en gymnasium gingen doen. Maatschappijleer is ondertussen wel de enige reden dat ze inmiddels meer dan drie politieke partijen kan opnoemen en ook haar eerste kennismaking met filosofen. Ondertussen is ze wel een van de intelligentste en meest getalenteerde meisjes in mijn klas, supergoed in exacte vakken en met het vooruitzicht op heel veel succes bij de technische studie die ze wil gaan doen.
Dat al die basiskennis die voor jou geldt als algemene kennis is heel fijn, maar veel mensen missen die basis. Daarom is het juist belangrijk dat die kennis uitgebreid naar voren komt op de middelbare school.

11 jaar geleden

Nora

Nora

@No Ik heb kunst beeldend en kunstgeschiedenis! Al eerder stukken over geschreven, zie: http://www.scholieren.com/blog/2797/wat-n-drama en http://www.scholieren.com/blog/3005/kunst-moet-weer-kunst-zijn.

11 jaar geleden

Nora

Nora

@Mirthe Dat is juist het hele punt! Veel leerlingen doen, in mijn ogen, helaas wat tekort aan culturele opvoeding. Kunnen zij en hun ouders weinig aan doen, dus het is de bedoeling dat daar de didactische functie van school inspringt. Ook beweer ik nergens dat mensen met minder culturele kennis 'minder slim' zijn dan anderen. Eigenlijk herhaal je aan het eind het hele punt dat ik maak met dit stuk: deze kennis is daadwerkelijk van belang en moet echt niet onderschat worden!

11 jaar geleden

Nora

Nora

@Wout Ik heb nog geen studiekeuze kunnen maken, omdat ik eerst de bovenbouw van 't VWO moet survivallen!

11 jaar geleden

Nora

Nora

@Simone en @No: Ik heb beeldende vorming en kunst algemeen ook in mijn pakket, meer kunstvakken en talen kan ik niet kiezen. Kan het nóg cultureler? Haha!

11 jaar geleden

J.

J.

C&M is voor mensen die of geen zin in school hebben of geen aanleg voor wiskunde hebben of beide, het is gewoon een rotprofiel, staat bekend als pretpakket, en niet voor niets, je hoeft minder te doen en het biedt het minste perspectief voor de toekomst. In de techniek is echt het meeste te halen, de farmaceutische industrie, ofwel biologie is wat te halen, in de economie zeker, altijd. Maar.. C&M, wat wil je dan worden? Gids? Kunstenaar? Artiest? Schrijver? Veel vraag naar dat soort beroepen, maar heel weinig aanbod en kans, als je cabaretier wilt worden ben je bij voorbaat al gedoemd tot een schoonmakersleven. Je moet realistisch kijken naar het aanbod op de arbeidsmarkt, het is belangrijk dat je in deze tijd niet zomaar doet wat je leuk vindt, maar ook waarmee je de meeste kans maakt.

11 jaar geleden

B.

B.

Mensen kijken me altijd raar aan als ik vertel dat ik C&M doe en roepen vervolgens om het hardst dat het 'zonde', 'een pretpakket' of 'een nutteloze investering in mijn toekomst' is. Maar weet je, met dit profiel doe ik wat ik wil! Ik heb er bewust voor gekozen, want: biologie, natuurkunde en scheikunde kàn ik wel, maar ik vind er gewoonweg niets aan. Als ik naar mijn omgeving kijk, zie ik zoveel mensen die iets gaan doen omdat het 'beter' is. Lees: 'het verdient meer geld' of 'het moest van mijn ouders'. Dat vind ik pas zonde! Tenslotte een profiel met zowel Latijn, Grieks, Duits, Frans als Spaans, noem ik geen 'pretpakket'.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.