Concentreren: zo lukt 't wel

Concentreren: zo lukt 't wel

Het duurde vijfeneenhalf jaar, maar het kwartje is eindelijk gevallen. Ik begrijp eindelijk hoe ik efficiënt en geconcentreerd moet leren - met dank aan mijn wiskundeleraar. Beter laat dan nooit.

Voor wie ook zo'n moeite heeft met die honderd Franse woordjes of al die wiskundetheorieën: hier de wijze les. Hij werkt echt! 

Mijn wiskundeleraar onthulde zijn concentratietip toen ik vertelde dat ik opzag tegen mijn wiskundeherkansing over twee dagen. Ik had nog niet zoveel (zeg maar: helemaal niets) gedaan. Zelf is deze docent (nu 61) halverwege zijn vijftigste nog geslaagd voor zijn universitaire studie Rechten. Gewoon. "Voor de leuk".

Vergeet dit.

Zo doe je dat

De kern van het leren zit hem volgens mijn leraar in de concentratie. Als je geconcentreerd bent, kun je in één uur stof opnemen waar je anders drie middagen over zou doen.

Maar hoe raak je geconcentreerd? Volgens mijn wiskundeleraar gaat het erom dat je maar één ding tegelijk moet willen doen. Maar zelfs dan: concentratie is er soms, en soms ook niet. Maar voor een groot deel heb je zelf in de hand wanneer 't er wel of juist niet is.

Boeken + een tijdschrift

Concreet: pak de boeken van één vak waar je mee aan de slag wilt. Dit kan je lijst met Franse woordjes zijn, maar ook je wiskundeboek met theorie voor de toets van morgen. Maak je bureau leeg en leg alleen de schoolboeken van dat ene vak op tafel. Tot zover volg je 'm nog, toch?

Pak vervolgens een leuk tijdschrift of leuke krant en leg die achter je neer. Op je bed of zo. Doe de muziek uit, probeer het omgevingsgeluid tot een minimum te beperken (ramen dicht etc.) en zet je telefoon uit. Begin nu met je huiswerk. Leer de woordjes in groepjes van vier of lees de wiskundetheorieën door.

Lukt 't niet?

Dringt het niet meteen tot je door? Lees je alles drie keer, maar heb je nog steeds het gevoel dat je het een vierde keer moet lezen? Helemaal niet erg! Pak je krant of tijdschrift even en lees daar een leuk stuk uit terwijl je aan je bureau blijft zitten.

Ga hierna weer verder met je huiswerk. Je zult merken dat je al een stuk geconcentreerder bent.

Als het nog niet werkt, pak je weer even dat tijdschrift, totdat je op een moment komt (dat niet in woorden te beschrijven is maar zodra het er is weet je dat het er is) waarop je opperste concentratie hebt. Op dit moment neem je alle stof snel op. Dit heet nou efficiënt leren!

Afronding

Als je klaar bent, pak je een leeg vel papier en een pen. Schrijf de belangrijkste (vaak ook de moeilijkste) dingen op van wat net geleerd hebt. Lees dat nog een keer door en je zult zien dat je de stof verbluffend goed hebt opgenomen.

Zo vertelde mijn wiskundeleraar het me. En gelijk heeft-'ie: "Want Einstein vond de twee relativiteitstheorieën ook niet uit terwijl hij al twitterend televisie aan het kijken was".

Gepubliceerd op 15 februari 2012
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

Tjeerd, MISSCHIEN heb jij mijn toetsweek gered!!!

10 jaar geleden

G.

G.

En ik ga het ook eens proberen. Ik zit dan wel in de eerste, maar goed, wie weet helpt het aangezien ik me totaal niet kan concentreren. Dank je wel, Tjeerd!

10 jaar geleden

A.

A.

TNX!TNX!

10 jaar geleden

I.

I.

Ik hoor die leraar het gewoon zeggen (tenminste als het de leraar is die ik denk dat het is..). Haha misschien moet ik het ook maar eens gaan proberen als ik bezig ben met al dat leuke wiskunde huiswerk dat hij altijd opgeeft.

10 jaar geleden

E.

E.

thnx, zelf ook ff proberen. heb ook wiskunde herkansing binnenkort +)

10 jaar geleden

J.

J.

Thankuuuuuuuuuuuuu, ik ga het proberen!

10 jaar geleden