Communicatie studeren, of toch maar niet?

Communicatie studeren, of toch maar niet?

De hbo-opleiding Communicatie is een superbrede: je kunt later in de reclamewereld terecht komen, woordvoerder van bijvoorbeeld een minister worden of grote evenementen organiseren.

Waarom zou je voor deze studie moeten kiezen? Of juist niet? Ik sprak twee ervaringsdeskundigen: één enthousiasteling, één gestopte.

In de stopperblijver-rubriek vertellen twee studenten over hun megapopulaire studie. De één is enthousiast, de ander juist weggelopen uit de collegebanken.

De stopper: ''Het was veel te breed!"

Mariska (18 jaar) is een van die stoppers. Na een maand had ze er genoeg van en kapte ze met Communicatie. "Ik had gekozen voor Communicatie, omdat het me wel een brede opleiding leek," legt Mariska uit. "Het is een handige opleiding en je kunt er alle kanten mee op, dacht ik." 

Breed was de opleiding zeker, maar al snel bleek dat het toch niet echt haar ding was. "Ik dacht dat het meer zoals Journalistiek zou zijn," vertelt Mariska. ''Maar dat was het helemaal niet. Je kreeg vakken als filmtheorie en Nederlands, vakken waar je eigenlijk niet zoveel mee kon. Tijdens de colleges kreeg ik steeds meer het gevoel dat ik er later niks mee zou bereiken en dat het toch niks voor mij was.'' 

Verkeerd ingeschat dus. ''Ik heb er niet zo lang over nagedacht,'' zegt Mariska. ''Ik was heel erg bezig met het behalen van mijn examen. Pas daarna ben ik gaan rondkijken en kwam ik bij Communicatie terecht.''

"Maar ja, dat was dus te breed. Ik weet nu eigenlijk nog steeds niet wat Communicatie inhoudt." En wat gaat ze nu dan doen? "Nu werk ik eerst een jaartje en kan ik beter nadenken over volgend jaar. Ik heb namelijk nog geen idee wat ik zou willen doen."

De tweedejaars: ''We mochten zelf een evenement organiseren''

Femke (23) is tweedejaars studente Communicatie. ''Hiervoor heb ik een mbo-opleiding Interieuradvisering gedaan,'' vertelt ze. ''Omdat ik nog steeds niet wist wat ik precies wilde worden, koos voor de hbo-opleiding Communicatie. Die is lekker breed en behandelt veel verschillende dingen.''

Dit jaar moest Femke bijvoorbeeld een evenement organiseren. En dan niet zomaar iets: ze mocht meehelpen met 3FM's Serious Request. ''Dat was heel leerzaam, maar ook druk,'' zegt Femke. ''We hebben gekeken naar de doelgroep, gezorgd voor sponsors en moesten natuurlijk ook alles zelf uitvoeren. Echt heel leuk, alle vakken sloten er ook bij aan.''

Welke vakken krijg je dan allemaal? ''We krijgen elke periode weer Engels en Nederlands,'' zegt Femke. ''Daarnaast krijgen we ook vakken als beeldtaal, debatteren, onderzoek en merkpositionering. Dat verschilt per periode'' Zelf vindt ze merkpositionering het leukste. ''Daar kun je veel kanten mee op: je leert onder andere hoe merken zich onderscheiden, dat vind ik heel interessant.''

Later wil Femke misschien wel voor een woonblad gaan schrijven. ''Vooral het schrijfgedeelte vind ik erg leuk,'' vertelt ze. ''Maar zo vind ik nog meer leuk: ook de PR-kant lijkt me ook erg interessant. Ik weet het dus nog niet precies. In ieder geval heb ik het prima naar mijn zin hier!'' 

De hbo-opleiding Communicatie kun je op maar liefst 26 plekken in Nederland studeren: kijkt u maar op deze lijst. Met een havodiploma van profiel Economie & Maatschappij word je toegelaten - of mag je meedoen aan de loting.

Gepubliceerd op 11 maart 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor bij je past? Stel al je vragen aan studenten Romy of Marie!

Meld je aan!

REACTIES

R.

R.

Wauw, handig dit artikel, ik zit toevallig te twijfelen tussen Communicatie en Journalistiek.. Hmm.. Zo wordt het niet echt makkelijker, maar wel duidelijk! Bedankt!

13 jaar geleden

J.

J.

Ik vind het niet echt duidelijk wat hier wordt omschreven. Ik heb zelf 2 jaar deze studie gevolgd, ik dacht (zoals zo te zien meer mensen) dat het een beetje de journalistieke kant op zou gaan. Gebrek aan vooraf informeren wellicht, maar het viel me zo ongelooflijk smerig tegen.

Zoals ik het zie, is de studie Communicatie niets meer en niets minder dan een stampcursus commercie. Hoe kun je mensen het best oplichten, hoe kun je middels beeld en tekst mensen bewegen meer te kopen en hoe krijg je mensen vooral zo ver om dingen te kopen die ze niet nodig hebben.

Het is puur en alleen commercie en verkoop. Prima voor wie daar van houden, maar de reclamewereld en alle commercie in onze maatschappij zijn zaken waar ik persoonlijk van walg en ik ben van mening dat het dit soort spindoctor-praktijken en doorgeslagen reclamepraktijken zijn die (mede) onze economie zo rot maken.

Kijk dus goed uit voor je aan deze studie begint! Nogmaals er zijn wellicht mensen die er van houden, maar het is niets meer dan een 4-jarige cursus reclame maken en oplichten.

13 jaar geleden

K.

K.

Absolute onzin wat Je Boy zegt.

Kijk kritisch naar de hogeschool / universiteit die het aanbiedt.
Zelf heb ik communicatie aan de HU gestudeerd. Inderdaad erg breed, maar dat is het mooie.
Op den duur mag je zelf je richting kiezen, waardoor je je kunt toespitsen op bijv. de journalistieke kant, de PR-kant, de Overheidscommunicatie etc.

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.