Cito-score vs. juf en meester
Meesters en juffen delen vaak een hoger schooladvies uit dan de Cito-score aangeeft. Dat blijkt uit cijfers van de onderwijsinspectie. Op 17 procent van de onderzochte scholen krijgt 4 op de 10 leerlingen een lagere Cito-score dan het schooladvies.
"Frappant," dacht de inspectie, "dat gaan we eens onderzoeken."
Hoog advies in Randstad
Wel toevallig: in de vier grote steden – Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag – geven leraren veel vaker een hoger schooladvies dan op plekken als bijvoorbeeld Friesland.
Een woordvoerder van de inspectie zegt dat het nog niet onderzocht is waarom dit precies zo is, maar hij gaat ervan uit dat de ouders in de Randstad een hoger advies voor hun kinderen belangrijker vinden dan die daarbuiten. En dus zullen Randstadouders vaker met hun vuist op tafel slaan tijdens een tienminutengesprek.
Tijd voor een onderzoek dus, maar hoe? "Dit gaan we doen door gegevens en indrukken te analyseren en te kijken wie grote rollen spelen bij de schooladviezen," zegt de woordvoerder.
Leraren weten meer
Dat er een onderzoek komt, betekent niet per se dat leraren bepaalde leerlingen voortrekken. Roel Bosker, hoogleraar onderwijskunde, zegt in Trouw: "dat de leerkracht met zijn advies afwijkt van de Cito-toets is logisch, want de leraren hebben meer kennis van de ontwikkeling van hun leerlingen dan zo’n Cito-score."
Vanaf 2015 zullen de adviezen van de leraren van de basisscholen belangrijker zijn dan de Cito-scores. Vanaf dan krijgen de leerlingen eerst het schooladvies van hun juf of meester, vervolgens schrijven ze zich in op een middelbare school en pas daarna maken ze de Cito-toets.
1 seconde geleden