Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Chatten met Kluun: het hele verhaal

Chatten met Kluun: het hele verhaal

Door Kim

Op 1 oktober hadden we schrijver Kluun te gast in onze chatbox. Chat gemist, maar toch benieuwd naar Kluun's antwoorden? Lees hier de chat nog eens na!

Deesje1987: Hoe vind je het, dat je boek verfilmd wordt?
Kluun: Een eer, deesje! En het wordt heel goed. Ik ben nu zelf de voice overs aan het schrijven..
KimH: Ben je die voice-overs ook zelf aan het inspreken?
Kluun: Nee, dat doet Barry Atsma, want hij is Stijn.

Klompje: Wat ga je vanavond eten Kluun?
Kluun: Ik geloof zalm met rijst. Mee-eten?

Blond20: Psst. Val je ook op jongere vrouwen? 
Kluun: Blond? goeie naam, alvast...nou wat is jong?
Blond20: Flauw, grapje hoor. Twintig, het spreekt voor zich natuurlijk

KimH: Ben je veel bij de opnames aanwezig? Heb je veel commentaar en kritiek op cast en crew?
Kluun: Ik ben bij een stuk of drie opnamedagen geweest. Ik ben echt ongelofelijk trots, nu ik het resultaat zie, gemonteerd, nog zonder de juiste muziek en geluidseffecten.

Charlotredactie: Wat vind je dochtertje er nu van zo beroemd te zijn?
Kluun: Ze heet Eva en is nu elf. Ze vindt het heel leuk. Zelf ook gek van lezen. mar KEVBDD mag en wil ze pas lezen als ze een jaar of veertien is.
Daaaaphne: Hoe kwam je aan de naam Luna?
Kluun: Luna was typisch zo'n naam die hippe ouders in 1999 hun kind zouden geven.

Paybacktime: Ben je op het moment bezig met een nieuw boek? 
Kluun: Ik ben net begonnen met een nieuw boek. En daar ga ik lekker niks over zeggen. Maar eind oktober komt er een boekje van me uit: God is Gek – de Dictatuur van het Atheïsme.

Issun: Wanneer begon je met schrijven? Als kind al?
Kluun: Nee, pas toen mijn vrouw was overleden. daarvoor alleen af en toe een artikel voor Adformatie, een reclamevakblad.

Vogelvrij: Bedankt voor de link. Ik ben het nu aan het lezen, begrijp ik het goed dat je eerst naar wat meelezers hebt gezocht?
Kluun: Ja. Ik had vier vrienden die veel lazen en die ik er geschikt voor vond. Bij de Weduwnaar idem.

Daaaaphne: Tot hoe laat slaap je meestal uit op zondag?
Kluun: Zondag? Bij toerbeurt, de ene week slaapt mijn vrouw uit en doe ik de kinderen, vanaf een uur of half acht. En de andere week slaap ik uit . Tot een uurtje of tien...

Annika_4643: Wat vind je ervan dat Carice van Houten jouw vrouw speelt? Was je zelf betrokken bij de keuze?
Kluun: Carice is natuurlijk de beste actrice van NL. Dus ik was vereerd. En nu ik het op film zie, is het heel ontroerend, zoals zij Carmen en dus Judith: speelt. Fenomenaal.

Klompje: Wat deed je voordat je doorbrak met schrijven? Schreef je toen ook al? Of had je nog een ander beroep? Ben je nu fulltime schrijver?
Kluun: Ik ben nu fulltime schrijver, en doe ook wat andere dingen. DJ bij KXradio.nl, wat tv dingen komen eraan en ik doe Nightwriters.

Joehoeeee: Wat verdien je per jaar?
Kluun: Ongeveer zoveel als een speler in een eredivisieclub, maar minder dan een speler bij Real Madrid.

Rode_Panda: Al deze aandacht na je boek Komt Een Vrouw Bij De Dokter, was dat niet moeilijk om mee om te gaan in het begin?
Kluun: De aandacht niet, de kritiek wel.

Notepal: Heb je wel eens een writer’s block?
Kluun: Soms gaat het wat minder vlot. Nu, met drie kinderen, merk ik dat alle emotie naar hen gaat. Dan is het schrijven aan een emotionele roman bijna ondoenlijk de emotie is op. Dus schrijf ik nu iets dat meer satire is, luchtiger.

Laisve: Vind je dat je zelf een literair schrijver bent? Of maakt je dat niet zoveel uit?
Kluun: Wat ik schrijf is wel degelijk literatuur. Kijk maar eens naar recensies in Duitse, Spaanse en Italiaanse kranten. Maar het is technisch minder kwalitatief dan bijvoorbeeld Tommy Wieringa.

Deesje1987: Naar wat voor muziek luister je het liefst?
Kluun: Springsteen, Johan, en veel house, dancedept bijv, Paul Kalkbrenner.

giftig_kevertje: Is schrijven wat je altijd het liefste hebt willen doen, of had je vroeger andere dromen? (zoals alle kleine jongens politieman of brandweerwagen lijken te willen worden?)
Kluun: Ik wilde journalist worden.

Vogelvrij: Ja, hoe doe je het eigenlijk in andere landen, zijn ze daar ook enthousiast? In welke talen ben je uitgegeven?
Kluun: In totaal stuk of dertig landen voor KEVBDD en 15 voor De Weduwnaar.

Manisch: Wordt je vrouw (Eva in het verhaal van KEVBDD, waarmee je een affaire had) wel eens herkend en hierop aangesproken?
Kluun: Ze heet Roos in het verhaal en Nathalie in het echt. Amper. Mensen spreken mij soms aan (al durven ze dat niet vaak in je gezicht, meestal veilig per mail of op hun blog...), maar mijn vrouw blijft aardig uit de wind. Ze staat ook zelden op foto's en nooit op tv. Dat willen we niet.

Xentric: Blijf vooral je item bij Giel op 3fm doen, is zeer vermakelijk!

Paramore: Hoe word je eigenlijk een goede schrijver?
Kluun: Schaven, hard werken, een origineel verhaal op een eigen manier vertellen...

Annika_4643: Is er iets in het boek wat erin staat waar je (achteraf) spijt van hebt? Of wat je anders zou willen?
Kluun: Nee...

Roos_9335: Waarom heeft u ervoor gekozen geen foto's van Judith te laten zien in de publiciteit( k begrijp het wel hoor ;)
Kluun: Precies daarom.

Joehoeeee: Ben je in je huidige relatie wel monogaam?
Kluun: Best wel 
x-spekkie-x: Kluun wat bedoel je met 'best wel'? Je bent monogaam of je bent het niet. Kluun: Mijn vrouw is zeer tevreden over me, in dat opzicht.
Archont: God is gek -de dictatuur van het atheïsme. Kijk dit spreekt me aan, waarom moeten we dit boek lezen?
Kluun: Nou, je moet allereerst niks, maar het is mijn visie op hoe de media omgaan met mensen die ergens in geloven. In God, in Iets, wat dan ook. Dat lijkt wel achterhaald, als je media moet geloven. Maar niemand weet zeker of er wel of niks is als een God of Godachtig iets. 

Annika_4643: Denk je dat ze bij de ingang van de bioscoopzaal boxen Kleenex moeten neerzetten? Of is de film luchtiger dan het boek... (je hebt vaak maar 90 min.)Kluun: Nee, ik denk dat het zelfs heftiger is. Ik heb in ieder geval tranen met tuiten gehuild bij de eerste view...

Sador: Waarom geef je boeken uit onder de naam Kluun? Zit daar een verhaal achter?
Kluun: Kluun is een bijnaam die ik al sinds 1986 had, toen Klunen weer als woord opdook inde taal, n.a.v. de Elfstedentocht toen. Al mijn vrienden noemen me Kluun.

Guzzler: Welke schrijvers Nederland vind je zelf goed?
Kluun: Tommy Wieringa, Niccolo Ammaniti, de nieuwe novelle van PF Thomese... 

Oe_eden: Maar wil je er ook niet een keer klaar mee zijn? Tot wanneer houdt je vol om dat verhaal telkens te herleven lezingen, film etc.
Kluun: Ik vertel er in Nederland ook niet zoveel meer over, zelf. De film vertelt het verhaal, maar ik niet.

Vogelvrij: Maar je nieuwe boek is dus non-fictie? Vond je dat moeilijker om te schrijven?
Kluun: Dat boekje God is Gek wel, ja, maar daarna komt er weer fictie.

Deesje1987: Woon je nog in Tilburg? Ik ben je er nog nooit tegengekomen.
Kluun: Nee joh, al twintig jaar niet meer. maar ik kom er nog wel eens.  Zie hier!

Simon: Vind je het leuk dat er zoveel boekverslagen van je op scholieren.com staan of ben je bang dat ze je boeken dan niet meer lezen?
Kluun: Ik weet niet dat er zoveel opstaan, maar het maakt me niets uit. Ik las vroeger ook de helft van mijn literatuurlijst niet. Had wel wat beters te doen. Maar ik denk dat veel scholieren juist de boeken van mij wel echt lezen, omdat ze nou eenmaal lekkerder lezen dan de telefoongids van Shanghai. of de nieuwe roman van Conny Palmen...
Simon: ter info: 12 boekverslagen van De Weduwnaar, 45 van Komt Een Vrouw Bij De Dokter.
Roos_9335: Wat vindt u ervan dat Reinout u film regisseert, had u niet liever een ervaren regiseur gehad? 
Kluun: Nee. We hebben met vele regisseurs gepraat. De een durfde niet, de ander snapte het niet, weer een ander wilden wij niet. Reinout durfde, en dat terwijl hij alles te verliezen heeft. men vroeg 'Maar hij heeft nog nooit een film geregisseerd.' Mijn antwoord: ‘Nee, en ik had nog nooit een boek geschreven.'

Laisve: Vind je zelf God ook gek? Of is dit volgens jou het beeld van de media? Kluun: Nee. De titel slaat op de manier waarop media ertegenaan kijken.

elly_3454: Waarom is het graf van Judith nooit bekend gemaakt? 
Kluun: Om dezelfde reden als ik geen foto's van haar wilde in publiciteit. Maar straks goed opletten met de film. Daar zit een heel klein eerbetoon in...

Eline_9251: Bij mij op school mochten uw boeken niet eens gelezen worden, omdat de docent het geen 'literatuur' vond. Wat verstaat u onder literatuur?
Kluun: Die docent snapt het niet. laat hem recensies lezen even Googlen: van Times, Suddeutsche, La republica, enz, enz. Vroeger was Wolkers ook geen literatuur. en toen Giphart niet.

Hoi_4176: Vind je het niet een gek idee, dat zoveel mensen van jouw privéleven mee kunnen kijken?
Kluun: Je denkt alles te weten, maar dat is niet zo. KEVBDD is lang niet de werkelijkheid...

Charlotredactie: Wat vind je ervan dat er zo'n 8 leerlingen van mijn klas nu je boek aan het lezen zijn? 8 van de 23 leerlingen.
Kluun: Geweldig! Als je als schrijver jongeren aan het lezen krijgt, doe je meer voor de literatuur dan zure recensenten doen...

Joehoeeee: Waarom hebben schrijvers altijd ruzie met elkaar? Met wie heb jij ruzie?
Kluun: Ik? Ik weet dat Gerrit Komrij mij niet mag, terwijl hij me nog nooit ontmoet heeft. Verder met niemand. De meeste schrijvers mogen elkaar wel, op enkele vetes na. Het is de wereld eromheen die moeilijk doet.

Charlotredactie: Ben je wel eens krankzinnige fans tegen gekomen? En ken je fans?
Kluun: krankzinnig niet, wel heel eh... opdringerig. of vervelend. of plakkerig. Ik ken wel fans, ja, mensen die vaak naar Nightwriters-optredens komen.

Deesje1987: Heeft de economische crisis u op de een of andere manier geraakt? (bijv. de film zelf)
Kluun: Er worden in het algemeen minder boeken verkocht, maar ik klaag niet.

Daniel_5499: Kluun, het grootste cliché van de dag, ik ga deze vraag écht stellen wat is dé beste tip voor de beginnende schrijver?
Kluun: Heb ik al beantwoord. Schrijven en nog eens schrijven, en dan schrappen en nog eens schrappen... en kritiek kunnen velen...
Daniel_5499: Sorry, ik kwam later binnen ;-)
Paramore: Waarom zouden schrijvers elkaar niet mogen? Komt het omdat de ene meer succes heeft dan de andere?
Kluun: Nee, volgens mij hebben ze daar geen problemen mee. Het is de buitenwereld die dat denkt... En de journalisten...

Oe_eden: Hoe lang ben je bijv. met KEVBDD bezig geweest in totaal?
Kluun: Een half jaar aan de eerste versie, toen nog een maand of tien aan het herschrijven.
Oe_eden: 10 maanden? Dan moet je wel een lange adem hebben en vertrouwen. Wat heb je als beginnende schrijver als het meeste lastige ervaren?
Kluun: Precies dat wat jij schrijft. Doorgaan, terwijl je geen idee hebt of het wel ergens op lijkt.... 

Notepal: Hoeveel verdien je eigenlijk met je boeken?
Kluun: Een a twee euro per boek.

Simon: Welke muziek die recentelijk is uitgekomen ben je inmiddels fan van?
Kluun: Alberta Cross, Paul Kalkbrenner, Gaslight Anthem, Artic Monkeys.

Vogelvrij: Hoeveel woorden schrijf je gemiddeld op een dag?
Kluun:  Ligt eraan. Ik denk zo'n dikke 1.000, columns, website en roman bij elkaar.

Annika_4643: Waarom heb je ervoor gekozen je bureau neer te zetten waar Judith opgebaard lag?
Kluun: Dat stond op die plek, nu niet meer. De reden was dat die kamer mooi was en nog niet benut. En het was wel bijzonder, ja...

Charlotredactie: wat heb je als jonge Kluun voor bijbaantjes gehad? Dingen als schrijven of standaard baantjes als vakkenvuller en kranten rondbrengen in de regen?
Kluun: Hahaha. komt-ie: Lotto/toto rondbrengen. Kassa en karren duwen bij AH. Cassettebandjes en stickers verkopen voor eigen winst. Lopende bandwerk bij Agio sigarenfabrieken. O ja, en een weekblad rondbrengen, maar dat heb ik al na drie maanden opgegeven.

Deesje1987: Was je vroeger populair op school?
Kluun: Tot mijn negentiende niet bij de meiskes. Pondje bril, puisten als kernkoppen. Wel bij de jongens, want ik had een grote mond en zorgde ervoor vaak de klas uit te worden gezet, dat helpt.

Linnie5: Heb je spijt van bepaalde acties in je leven? Zou je iets willen veranderen als je het over mocht doen?
Kluun: Ja. van twee dingen die ik niet gedaan heb: ik had op kamers moeten gaan wonen tijdens mijn studie en direct op wereldreis moeten gaan na mijn studie.

Elly_3454: Hoe ervaart Eva de film en alle publiciteit eromheen?
Kluun: Ze vindt het stoer en leuk, maar heeft zelf niet de behoefte hem te zien als ze al zou mogen. Ze heeft nog niks met seks snapt wel wat het is, uiteraard, in grote lijnen: en ze snapt dat het voor haar en mij en vrienden en familie heftig emotioneel is en daar is ze te jong voor, vindt ze zelf ook.

Hoi_4176: Wat wil je in de toekomst nog graag bereiken? Nog een boek? Een film?

Kluun: Nog veel boeken, leuke dingen doen met muziek, Nightwriters nog groter maken en op tv het eerste programma over schrijvers maken dat nou eens niet saai is.

R_8112: Hoe ben je gekomen tot de stilistische keuzes die je gemaakt hebt voor KEVBDD? En zou je in de toekomst je stijl willen veranderen?
Kluun: Ik ontdekte al heel snel in het proces dat deze stijl mij lag. En het past bij Stijn. Help, Ik Heb Mijn Vrouw Zwanger Gemaakt en mijn columns zijn weer iets minder rechtdoor geschreven. Ik wil me wel technisch verbeteren, maar zal nooit schrijven om te laten merken hoe goed ik kan schrijven...

Simon: Als je die getikte scholieren van tegenwoordig één ding mee zou mogen geven, wat is dat dan?
Kluun: Je kunt alleen spijt krijgen van de dingen die je NIET hebt gedaan.
Simon: Zoals?

Kluun: Schreef ik al net: op kamers gaan tijdens studie, niet op wereldreis gaan na je studie. Ik heb de wereld ook gezien, maar het is toch anders als je 19 bent... Je verliest, als je ouder wordt, je onbevangenheid ten opzichte van alles. En daar komen wel dingen voor in de plaats, maar met die onbevangenheid reizen en op kamers gaan is nooit meer in te halen...Werken kan altijd nog, tot je 67e...
Annika_4643: Heeft Nathalie/Roos weleens last gehad dat ze nog steeds als 'de minnares' wordt beschouwd? Of niet geaccepteerd werd door vrienden?
Kluun: Ze wordt volledig geaccepteerd door vrienden, ook door broers en vader van Juut en haar nu overleden moeder. En nee, lezers nemen haar niks kwalijk, mij soms wel.

Kluunfan: Wat is de leukste celebrity die je kent??
Kluun: Velen. Barry Atsma, Saskia Noort, Marlies Dekkers, Giel Beelen, enz. De meesten zijn leuk en interessant , anders zouden ze geen celeb zijn.

YourInterviews: Wat vind je ervan om interviews te geven?
Kluun: Als het niet voor de zoveelste keer over 'waarom ik toen vreemdging' gaat, nog altijd best leuk.

Notepal: Kun je nu zelf even een sixwords gedichtje improviseren voor ons?
Kluun: Oef. Ik ben bang van niet (dat is zes)

Dinges: Ben je een voorstander van doorwerken tot 67?
Kluun: Ja. Alle landen om ons heen doen het ook, en als we in de toekomst steeds ouder worden omdat de medische wetenschap dat ons geeft, kunnen we toch niet de laatste dertig jaar van ons leven niet meer werken omdat men dat ooit, in de jaren zestig van de twintigste eeuw, bedongen heeft?

R_8112: Hoe bereid je je voor op langere interviews, bijvoorbeeld zoals bij Pauw en Witteman?
Kluun: Jezelf zijn. Simpel as that. En waar je voor wordt gevraagd, heb je toch wel paraat, anders was je er niet voor gevraagd.

SweetSacrifice: Wat vind je het leukste van het schrijversvak?
Kluun: Het schrijven. Ik kijk op zondagavond al weer uit naar het moment dat ik maandagochtend, als de kinderen naar school zijn, me kan terugtrekken in mijn werkkamer en dan de hele dag zelf kan schrijven... maar optreden met de andere Nightwriters is ook heel leuk...
Deesje1987: Wat vind je niet leuk van het schrijver zijn?

Kluun: De twijfel of het wel goed is wat je nu geschreven hebt, de genadeloze en soms botte kritiek van mensen en het feit dat iedereen ineens iets van je meent te moeten vinden, terwijl men je niet kent...
KimH: Krijg je veel fanmail?
Kluun: Ja, maar minder dan in de eerste jaren, toen het boek insloeg als een bom. 10-20 mailtjes per dag.
KimH: En kritiek per mail, waar je het al eerder over had?

Kluun: Daar reageer ik, als het serieus is, vaak zelf op. netjes. Vaak blijkt dan dat de kritiek in een moment van boosheid is geschreven en wordt het in de mailwisseling meestal afgezwakt.
Stoepkrijtje: Laat je je kinderen je boeken lezen? Als ze er aan toe zijn?
Kluun: Ik denk als ze veertien zijn, misschien een jaar eerder, afhankelijk van het moment waarop haar vriendinnen het gaan lezen.
Stoepkrijtje: Ben je niet bang dat ze anders over je gaan denken?

Kluun: Niet echt. Ik geloof dat je je ouders beoordeelt op de dagelijkse liefde die je van ze krijgt. Niet op het gegeven dat ze wel of niet altijd tussen de lijntjes hebben gelopen.
Vruchtensapje: Wat is uw lievelingseten?
Kluun: Sushi!!!!!

Sador: Wat vind je van dit uurtje bij ons in de chat?
Kluun: Plezant. Zitten leuke vragen bij. Maar over drie minuten ga ik mijn vrouw aflossen bij de kinderspits... dus opschieten als je nog wat wilt weten, zeggen , verwijten ...

elly_3454: Heeft het buitenland ook interesse in de film? Kluun: Ja, Reinout proeft interesse in de VS. Maar voor Europa zal de Nederlandse versie gewoon worden gedistribueerd, net zoals Hablo Con Ella en Der Untergang enz.

R_8112: Kan je iets vertellen over het schrijfproces tijdens KEVBDD? Hoe lang ben je bijvoorbeeld bezig geweest met het herschrijven ervan? Heb je vaak proefversies laten lezen aan een redacteur/editor?
Kluun: Heb ik al verteld. Ik deed een half jaar over eerste versie, daarna met redacteur nog eens maand of tien. Het boek is de dertiende versie van het eerste manuscript...
Kluun: Laatste vraag!
Stoepkrijtje: Kom je nog eens terug?
Kluun: HAHAHA.... Welja. Als de film is uitgekomen, goed? Regel maar met de redactie, dan zeg ik dat hierbij toe.

Jon: Okay, dat was hem! Kluun bedankt voor je tijd. We gooien de chat nu weer open.
Kluun: Smakelijk eten en doe geen dingen waar ik ook geen spijt van zou hebben gehad!

Gepubliceerd op 1 oktober 2009
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

M.

M.

Wat een leuke vragen en antwoorden!

14 jaar geleden

L.

L.

Awesommeee=D

14 jaar geleden

S.

S.

nou welek vraag

13 jaar geleden

S.

S.

nee

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.