Campinggasten ontleed

Campinggasten ontleed

Door Merel

Na zes weken research op een Franse camping ben ik eruit. Als een volleerd onderzoeker heb ik het campingvolk bestudeerd, geanalyseerd en samengevat.

'De' campinggast bestaat niet, ontdekte ik. Lang niet iedereen staat in z'n joggingbroek te badmintonnen of duikt in een Speedo het zwembad in.

Nee, er bestaan maar liefst vier soorten campinggasten. De ene zo sjiek als een kittige chihuahua, de ander heeft meer weg van een lompe Sint-bernard.

Welk campingtype jij deze zomer ontmoet?

1. Type 'familie Lodewijckx'

Samenstelling: vader, moeder, twee kinderen

Nationaliteit: Nederlands

Accommodatie: 6-persoons chalet

Meneer en mevrouw Lodewijckx gaan voor het eerst in hun leven naar de camping. Voorheen gingen ze meestal naar een hotel op de Malediven, maar dit jaar wilden de kinderen eens wat anders. Vandaar deze viersterrencamping met animatie.

Mevrouw Lodewijckx vindt het wel even wennen hoor. Ze kijkt schichtig om zich heen als ze met haar drielaags roze toiletpapier richting het sanitairgebouw loopt. Bovendien geeft ze graag 'opbouwende kritiek'. Een houten hooivork in de bar tijdens een kinderdisco is bijvoorbeeld toch wel erg risicovol. En die kanotocht die de andere families haar adviseerden? Die was toch echt véél te gevaarlijk geweest voor haar 5-jarige tweeling Fleur en Diederick. Om maar niet te spreken over de modder die in de boot lag en haar witte broek geruïneerd heeft.

2. Type 'familie Jansen'

Gevaarlijke plaats voor een kinderdisco, heurSamenstelling: meneer Jansen, zijn nieuwe twintig jaar jongere vriendin en diens dochter

Nationaliteit: Nederlands

Accommodatie: 4-persoons woontent

Meneer Jansen is erg tevreden over de camping. Hij wil dan ook graag zijn waardering laten blijken door zich in te zetten waar dat maar kan. Bijvoorbeeld door als enige ouder mee te doen aan de talentenjacht voor kinderen. Of door het personeel te belonen met een gulle fooi.

Soms geeft hij het animatieteam een portie bifiworst of wat zuurkool, die had hij toch nog over van het avondeten. "Het zijn toch ook stel prachtmeiden!", verkondigt hij regelmatig tegen iedereen die het horen wil. Zijn 9-jarige stiefdochter is de verwende feeks van de animatieclub, maar daar heeft meneer Jansen geen weet van. Heeft misschien iets te maken met die gekregen fooi van 40 euro.

3. Type 'familie De Witte'

Samenstelling: vader, moeder, drie kinderen

Nationaliteit: Belgisch

Accommodatie: Stacaravan

De kinderen van familie De Witte (3, 6 en 8 jaar) zijn echte schatjes. Ze komen elke ochtend knutselen en maken dan de mooiste tekeningen voor de ‘juffies’, of ‘foor pappaa’. Moeder De Witte maakt graag een praatje met de buren, het personeel of de baas, vader helpt gezellig mee met wat klusjes hier en daar op de camping.

’s Avonds in de bar wordt de wijn in overvloed geschonken en wordt er gelachen en gezongen. Op de achtergrond speelt pa op z'n gitaar. Aan het einde van de week boeken ze vast twee weekjes voor volgend jaar, want het was "zo heerlijk gezellig!". Wat een frustrerend perfect gezin.

4. Type 'familie Davignon'

Het lijken zulke schatjes, maar soms...

Samenstelling: Vader, moeder, zoontje

Nationaliteit: Frans

Accommodatie: 4-persoons chalet

Zoontje Arthur is als enige Franse jongetje bij de animatie ietwat de weg kwijt. Vader probeert hem wanhopig te helpen en het Nederlandse 'dankjewel' te leren, maar tot zijn teleurstelling komt Arthur niet veel verder dan 'danhuhhel'.

Overdag ligt de familie Davignon voornamelijk aan het zwembad, en rond een uur of half 10 ’s avonds steken ze de illegale barbecue aan voor hun huisje. Ze lachen en praten luidruchtig met lokale vrienden uit de buurt, onder het genot van een wijntje (of meerdere wijntjes). De rest van de avond - en nacht - spelen ze onverstaanbaar lispelend ‘babyfoot’ (= tafelvoetbal)-competitie in de bar. De volgende dag slapen beide ouders hun roes uit tot halverwege de middag. Arthur moet het weer alleen redden bij de animatie.

Wees eens eerlijk: in welke categorie bevond jij je deze zomer?

Het is zomervakantie! Onze voltallige redactie ligt momenteel in een hularokje op een exotisch strand te nippen van een kokosnootcocktail. Tot en met 2 september publiceren we slechts drie artikelen per week, daarna komen we weer op volle kracht bij je terug. Verveel je je in de tussentijd? Check dan de allerbeste blogs uit ons archief bij de Klassiekers!

Gepubliceerd op 29 augustus 2012
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

W.

W.

Ik zat in een aantal hotels. Waar type 1 ook in zou zitten..

11 jaar geleden

D.

D.

De Witte...? We passen weer eens niet in een categorie. :P We zijn een tussenvorm.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.