Brief aan mijn broertje

Brief aan mijn broertje

Door Joca

Hoi Nick, lief broertje van mij,

Gefeliciteerd! Je hebt de onderbouw overleefd en wordt nu een echte bovenbouwer. Je voelt je vast een grote jongen, of misschien zelfs wel een beetje volwassen. Ik in iedergeval wel toen ik jouw leeftijd had. Met mijn ervaring als grote broer en scholierenopa wil ik je een paar dingen zeggen.

Na wat gepuzzel met je profielkeuze heb je nu een fancy vakkenpakket samengesteld. Nooit meer bikkelen voor natuurkunde, of dingen laten ontploffen bij scheikunde. Gewoon doen wat je wilt, totale vrijheid. Maar heb je de kleine lettertjes wel gelezen?

Vulkaan vol verplichtingen

Voor elk vak dat je hebt laten vallen, komt een nieuw verplicht vak met een berg praktische opdrachten terug. Maak kennis met je nieuwe vrienden ANW en KCV. Ook jij zal tot middernacht opblijven om een opdracht, die als examencijfer meetelt, af te krijgen. Een vulkaan vol verplichtingen komt opeens op je bureau te staan. Tja, je leraren bepalen nog steeds het grootste deel van je agenda. Jij zal hun bevelen opvolgen, omdat je uiteindelijk toch dat felbegeerde diploma wil halen. 

Babysitters

Het leven is niet altijd een groot feest. Gelukkig zijn er nog de reizen naar het buitenland! Samen met je schoolvrienden zwerven door Rome, een restaurant zoeken in Parijs, 24 uur lang wagenziek in een touringcar zitten. Het leven van een wereldreiziger is mooi. 

Zorg wel dat je tussendoor al die stencils vol opdrachten maakt en om 21:00 weer terug bent in je hotelkamer met de groep. Als je überhaupt al vrij rond mag lopen. Het voelt als een tegenvaller, maar het is een waarheid als een koe: op je 16e noem je een leraar ook wel 'babysitter'.

Loesoe in de club

"Blijft er nog iets over?", zul je vast denken. Tja, de schoolfeesten misschien. Lekker loesoe gaan in een afgehuurde club vol met vrienden en ouderejaars. Tussen het dansen door neem je nog een écht biertje en je voelt je écht groot.

Helaas verdwijnt die illusie snel als je zelf in de eindexamenklas zit. Opeens zie je dat die club een achterafzaaltje is en de DJ iemand die top 40-knallers aanklikt in Spotify. En het bier? Daar kom je ook niet meer aan vanaf 1 januari 2014.

Klein jochie

Je voelt je dus misschien al groot, maar de rest van de wereld zal je nog behandelen als een klein schattig jochie. Hetzelfde zullen ze doen met je klasgenootjes trouwens. Het voelt nu misschien als een tegenvaller. Toch zul je er later met weemoed aan terugdenken.

Ik in iedergeval wel. Mijn koelkast is leeg, net zoals mijn bankrekening na het betalen van de huur, collegegeld en studieboeken. Ook mijn maag is leeg, want mijn avondeten is net verbrand. Was er maar iemand die dit soort dingen voor mij kon regelen. Dan maar wat minder vrijheid.

Groeten van je grote broer,
Joca

Goeie blogs zijn er om gedeeld te worden, vinden wij. Elke week plaatsen we daarom onze beste column door in 7Days, dé weekkrant voor jongeren die iets willen bereiken. Deze week was bovenstaand verhaal van Joca aan de beurt. En we werken veel vaker met 7Days samen: klik.

Gepubliceerd op 13 september 2013

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.