Boeken voor de lijst: lezen of liever luisteren?

Boeken voor de lijst: lezen of liever luisteren?

In samenwerking met Storytel

Boeken lezen: je ontkomt er niet aan op de middelbare school. Sommigen draaien hun hand er niet voor om om die leeslijst af te werken, anderen zien er als een berg tegenop. Maar wist je dat je het jezelf tegenwoordig veel makkelijker kunt maken? Zo stijgen luisterboeken bijvoorbeeld razendsnel in populariteit. 

Uit recent onderzoek blijkt dat onze hersenen woorden op papier en woorden waarnaar je luistert op dezelfde manier verwerken. Luisteren naar een verhaal in plaats van het verhaal lezen is dus niet ‘valsspelen’, volgens de onderzoekers. Het kan juist een uitkomst bieden voor mensen met dyslectie of mensen die gewoonweg liever luisteren dan lezen. In deze blog ga ik, Melissa, in gesprek met Lars over onze ervaringen met lees- en luisterboeken.

Luister jij liever je leeslijst? Probeer Storytel nu 30 dagen gratis! 

Melissa: Hoi Lars, leuk je te spreken! Ik hoorde dat jij ook gebruik maakt van luisterboeken, hoe ben je daarbij gekomen?

Lars: Hoi, dat klopt. Ik heb altijd al een hekel aan lezen gehad. Vaak begin ik dan aan een boek, maar na de eerste paar bladzijdes raak ik de draad alweer kwijt. Daarom vind ik luisterboeken fijn, die helpen om mijn aandacht erbij te houden - zeker omdat ik ze versneld af kan spelen. Ik ben begonnen met het beluisteren vanaf de Storytel account van mijn zus, maar vond het zo fijn dat ik uiteindelijk mijn eigen abonnement heb genomen.

Melissa: Oh ja, grappig. Ik ben juist altijd een beetje een ‘boekennerd’ geweest, maar door de jaren heen op de middelbare school kreeg ik steeds minder tijd om gewoon voor een boek te gaan zitten. Luisterboeken hebben mij enorm geholpen om op de momenten waarop ik normaal niet zou kunnen lezen, alsnog met mijn favoriete boeken bezig te zijn.

Lars: Dat heb ik ook, het is heel fijn om gewoon op de fiets te luisteren of tijdens het sporten.

Melissa: Precies. Ik luister ook wel eens voor het slapen gaan, hoewel dan het blauwe licht wel weer een probleem zou kunnen zijn als je naar het goede boek aan het zoeken bent. Papier heeft geen invloed op je slaaphormonen. Gelukkig is dat zoeken maar heel kort en kun je je telefoon daarna gewoon naast je neerleggen.

Lars: Klopt, maar voor mij persoonlijk kan ik mij juist niet voor het slapengaan focussen op een boek. Dat kan per persoon verschillen denk ik.

Melissa: Wat is jouw favoriete moment om luisterboeken te beluisteren?

Lars: Ik doe het eigenlijk op hele ‘normale’ momenten die iedereen wel kent: Als ik ‘s ochtends opsta, tijdens het tanden poetsen en tijdens het ontbijt kan ik ook gewoon luisteren.

Melissa: Dat zijn handige momenten inderdaad, maar waar ik dan weer last van heb is dat ik wel eens vergeet om op te letten en het boek ineens heel ergens anders is dan ik mij herinnerde.

Lars: Dat gebeurt inderdaad wel eens, daarin zijn papieren boeken handiger, aangezien ze op je wachten. Wat je wel kan doen bij je luisterboeken is af en toe het boek even stilzetten. Bovendien is het handig om voor het luisteren even te kijken of de verteller wel een fijne stem heeft. Zo’n oude man die heel saai spreekt wordt snel saai.

Melissa: Ja, de stem is inderdaad heel belangrijk! Nou, leuk je te hebben gesproken! Heb je nog een laatste tip?

Lars: Ja, het maakt niet uit of je liever leest of luistert, kies gewoon wat voor jou het beste werkt!

Je kunt met Storytel waar en wanneer je maar wilt je favoriete boeken of de boeken voor je leeslijst luisteren. Probeer Storytel nu 30 dagen gratis! 

 

Gepubliceerd op 12 september 2019

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.