Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Blue Monday: somberheid in coronatijden (+ tips!)

Blue Monday: somberheid in coronatijden (+ tips!)

Het is vandaag Blue Monday, dé dag in het jaar waarop veel mensen zich triest zouden voelen. Onzin, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Toch voelen veel jongeren zich door de coronacrisis wel degelijk down en eenzaam.

Uit een onderzoek van Scholieren.com van afgelopen najaar bleek dat bijna de helft van de scholieren zich door de coronacrisis slechter voelt en maar liefst 66,5 procent gaf aan gestrest te zijn. Mede-redactielid Britt en ik herkenden ons hierin en gingen in gesprek.

A: Hi Britt, hoe gaat het met je?

B: Op dit moment gaat het wel goed! Voor mij was het grootste ding dat ik veel ging nadenken over gebeurtenissen die al vóór corona speelden, zoals de vraag: met welke vriendengroepen wil ik nog vrienden zijn? Wie zijn mijn echte vrienden?

A: Ah ik snap het. Dus door lockdown ging je meer nadenken over dingen die in je leven speelden?

B: Ja, klopt! Door de lockdown was het ook makkelijker om afstand te doen van bepaalde mensen die ik niet meer in mijn leven hoefde. De maatregelen vormden een mooi excuus om niet meer af te spreken, en ik vond natuurlijk ook daadwerkelijk dat ik me aan de richtlijnen moest houden.

A: Op die manier hadden de coronaregels toch nog een voordeel haha.

Dan even iets anders: ik ben tijdens deze tweede lockdown een stuk neerslachtiger dan de eerste keer. Is er voor jou ook verschil tussen de eerste en de tweede lockdown?

B: Ja, de problemen waar ik mee zat, hadden gewoon veel tijd nodig. Ik kan er nu beter mee omgaan en ik heb mijn plek gevonden. Omdat ik dit jaar in mijn eindexamenjaar zit, denk ik meer na over andere onderwerpen, zoals school en de toekomst. Zal ik mijn examen wel halen? Hoe ziet alles eruit na de zomervakantie?

Ik denk dat veel leeftijdsgenoten met dit soort vragen kampen, omdat je leven nu veel meer om school draait dan voorheen. Vóór corona was er veel meer afleiding – feestjes, afspreken met vrienden, sporten – en als dat allemaal wegvalt, is het niet raar als je je depri of eenzaam voelt, of heel veel gaat nadenken, zoals ik.

A: Dat herken ik heel erg. Ik zit ook in mijn eindexamenjaar en juist nu je toch al met zoveel nieuwe dingen gaat beginnen, is de toekomst nóg onzekerder geworden. Gelukkig word ik daar thuis en op school goed mee geholpen. Hoe zit dat bij jou?

B: We krijgen niet automatisch extra ondersteuning vanuit school, maar je wordt wel geholpen als je ernaar vraagt. Ik vind het belangrijk dat er op school serieus geluisterd wordt naar leerlingen, want het helpt al zo erg als je je gehoord voelt.

A: Helemaal mee eens!

Leuk om je even gesproken te hebben, Britt en heel veel succes dit jaar en de komende tijd.

B: Jij ook!

Videoredacteur Eline van Scholieren.com vroeg aan een aantal leeftijdsgenoten hoe het met hen gaat en waar zij vooral last van hebben in deze rottijd. Ook vroeg ze aan Marloes Kleinjan, hoogleraar mentale gezondheidsbevordering jeugd aan de Universiteit Utrecht, wat je kunt doen tegen zo'n coronadip. Check de video!

Tips

Wat je kunt doen als je niet zo lekker gaat: 

1. Praat met anderen over hoe je je voelt. Het helpt vaak om met leeftijdsgenoten te praten of met je ouders of iemand van school. Zij kunnen vaak ook goed meedenken en je kunt samen kijken of je professionele hulp nodig hebt.
Vind je het lastig om met bekenden te praten over je gevoelens? Op jongerenhulponline.nl vind je een overzicht van websites, telefoonnummers en chatservices van organisaties die je anoniem verder kunnen helpen.

2. Zoek ontspanning. Probeer waar dat kan leuke dingen te doen. Je kan bijvoorbeeld naar buiten gaan of (online) met vrienden afspreken. 

3. Houd structuur in je dag. Niet in pyjama je online les volgen dus ;)

4. Laat de zaken waar je geen invloed op hebt los. Focus je niet te veel op onzekere dingen, zoals de coronamaatregelen.

En vergeet niet: af en toe een baaldag is heel normaal. Mijn tip voor als je je down voelt is dan ook: grijp de gelegenheid aan om jezelf te trakteren op een dagje Netflixen met een bak popcorn. Af en toe heb je dat gewoon nodig.

Gepubliceerd op 18 januari 2021
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.