Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Bingelen of soggen?

Bingelen of soggen?

Door Kim

Oké, vergeet die vervelende d'tjes en t'tjes even. Nederlands kán best een grappige taal zijn.

Vooral als je kijkt naar de soms stompzinnige nieuwe woorden die elk jaar bedacht worden. Er is zelfs een heuse verkiezing voor.

Want een paar jaar geleden kende jij echt de woorden swaffelen, daggeren en hangouderen nog niet.

En om nou die sublieme schoonheid van onze beperkte Neerlandsche vocabulaire te eren, organiseert Van Dale (die van die veel te dikke woordenboeken) de Woord van het Jaar 2011-verkiezing. En jij kunt stemmen.

De 10 algemeen genomineerde woorden zijn al best grappig (caviapolitie, tijgermoeder, tuigdorp en meer), maar sommige woorden uit de categorie Jongerentaal zijn al helemaal met recht, uhm, origineel te noemen.

De genomineerde jongerenwoorden en hun definities zijn:

De jongerenwoorden

Bingelen:
(van basisschoolleerlingen) huiswerk maken via internet

Geldpuree:
Economische of financiële crisis

Lokprofiel:
Profiel op een socialenetwerksite, dat gebruikt wordt om potentiële daders van misdrijven, zoals loverboys, op te sporen

Planking:
Een stunt uithalen waarbij men zo stijf als een plank op een vreemde plek gaat liggen, dit laat fotograferen of filmen en de foto of film via internet publiceren

Soggen:
Studieontwijkend gedrag vertonen

Stemmen

Stemmen kan nog t/m maandag 19 december op de site van Van Dale, ook in een paar andere categorieën. Nee, je kunt met deelname geen miljoen euro winnen, zelfs geen stapel woordenboeken. Met wat mazzel belanden de gewonnen woorden in de Van Dale. Worden ze nóg dikker.

Gebruik jij ze?

Alleen vragen wij ons af: in hoeverre gebruik jij deze woorden al? Planking, oké, maar da's alweer zó afgelopen voorjaar.

Maar voor de rest? Vertel jij je broertje tijdens het avondeten dat je die middag eerst aan het soggen was, vervolgens toch ging bingelen omdat je echt die opdracht over de economische puree moest schrijven en toen tot je schrik ineens een lokprofiel tegenkwam? Of toch niet?

Voor de Vlamingen is er trouwens zo'n zelfde verkiezing. Ook van de Van Dale, maar met andere woorden: o.a. torenpoeper, dips en ownen. Stemmen kan hier.

Update: And the winner is.. het woord planking, met 35% van de stemmen. Geen verrassing: 61% van de Scholieren.com-bezoekers kent het. In Vlaanderen heeft het jongerenwoord torenpoeper gewonnen.

Gepubliceerd op 14 december 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

N.

N.

woord van het jaar is:

massief zijn

doordraaien, flippen, mal doen, boos worden, gek worden,

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.