Bijzonder PWS: eigen lespakket ontwikkelen

Bijzonder PWS: eigen lespakket ontwikkelen

Door Lisa

Vind je dat je te weinig in de praktijk werkt op school? Bedenk dan zelf een lespakket! Dat is wat Anne, Jenny, Gerwin, Robert-Jan, Daphne, Wiske en Savanna deden. Zij zetten voor hun profielwerkstuk voor het vak Economie het bedrijf ONC Company op, en bedachten een lespakket met allerlei technische en natuurkundige proefjes bedoeld voor groep 7 en 8. 

Nieuw: de profielwerkstukkenreeks! Over de meest bijzondere, grappige, originele en inspirerende profielwerkstukken die scholieren in elkaar toveren. Ter inspiratie en lering.

Het idee om een product op de markt te brengen kwam eigenlijk uit de lucht waaien. Annes school werkt namelijk samen met Jong Ondernemen en Jet-Net, die met scholen, bedrijven en de overheid probeert om leerlingen enthousiast te maken voor techniek. Zij kwamen met het idee om een product te ontwikkelen. Anne: "We twijfelden tussen het maken van een fietsoplader en een bètalespakket. Na een marktonderzoek zijn we voor het betàlespakket gegaan, omdat daar veel meer vraag naar was." 

Pilot project

Wanneer je een bedrijfje gaat opstarten voor je profielwerkstuk, is het handig om een marktonderzoek te houden, zegt Anne. "Het zorgt ervoor dat je veel zekerder bent over wat je gaat ontwikkelen, en ook kun je zo je keuze beter motiveren bij je eindpresentatie."

In het lespakket voor groep 7 en 8 staan vaardigheden centraal. "Wij vinden dat het betà-onderwijs op de basisschool te veel gericht is op kennis, dus bedachten we een nieuwe benaderingswijze," vertelt Anne. Die nieuwe benaderingswijze bestaat uit verschillende proefjes die de basisschoolleerlingen spelenderwijs meer vaardigheden moeten leren bij vakken, zoals biologie en natuurkunde.

Financiën, geldzaken en heel veel werk

Het starten van het bedrijf was best pittig. Er ging niet alleen veel tijd in zitten, maar het was natuurlijk ook de bedoeling dat er zo veel mogelijk zonder hulp van een docent gedaan werd. Dat hebben Anne en haar klasgenoten goed gemerkt. "Het viel me op dat het bijhouden van de financiën en invullen van allerlei formulieren van de Kamer van Koophandel, offertes en dergelijke heel veel tijd heeft gekost. Dat was een pittig klusje," vertelt Anne. Ze werden in het diepe gegooid, en het uitzoeken van alle financiële zaken was toch best lastig. "Ons profielwerkstuk was eigenlijk een pilot project voor Jong Ondernemen en Jet-Net. Het was nog nooit eerder gedaan."

Maar het harde werk van Anne en haar klasgenoten werd beloond: enkele weken geleden kregen ze een mail van een basisschool die geïnteresseerd was in het lespakket. "Dat was een gaaf moment, aangezien we niet verwacht hadden iets te verkopen," zegt Anne enthousiast. Ook Siemens, het bedrijf waarmee de zeven leerlingen samenwerkten, kocht een doos met proefjes.

Bedrijf ten einde

Tot nu toe heeft ONC Company een mooi resultaat geboekt. Daar zal het ook bij blijven. Over enkele weken is de eindpresentatie en wordt het bedrijf opgeheven. "We zien dat het aanslaat. Eigenlijk zouden we na de eindexamens een doorstart willen maken, maar dat is waarschijnlijk niet mogelijk. Tijdens de eindexamens wordt het een te drukke combinatie om de onderneming op poten te houden."

Anne en haar groepsgenoten hebben er in ieder geval met plezier aan gewerkt. Volgens Anne is dat ook heel belangrijk: "Kies voor je profielwerkstuk een onderwerp waarin je geïnteresseerd bent. Dat zorgt ervoor dat het niet vervelend is om eraan te werken."

Gepubliceerd op 1 april 2014
ADVERTENTIE
Een rechtenstudie met betekenis, waar wil jij je hart voor inzetten?

Bij de bacheloropleiding Law in Society aan de VU ontdek je hoe je actuele maatschappelijke thema’s kunt aanpakken met een juridische bril.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.