Bewezen: warmte kost examenkandidaten punten

Bewezen: warmte kost examenkandidaten punten

Door Elisa

Officieel is het nog lente, maar de temperaturen blijven maar op status zomer hangen. In de examenperiode dwaalden jouw gedachten waarschijnlijk eerder af naar het strand dan naar leren of drie uur lang een examen maken. En dat je cijferlijst niet ten goede komt is nu ook wetenschappelijk bewezen: scholieren scoren namelijk slechter in een warme periode.

De BBC meldt dat er in een periode van dertien jaar tien miljoen examenresultaten werden vergeleken van Amerikaanse scholieren. Wetenschappers van de universiteit Harvard ontdekten dat wanneer de buitentemperatuur boven de 21 graden ligt, de scholieren lager scoren dan wanneer de temperatuur daar onder ligt. Bij elke 0,55 stijgende graad, daalt de gemiddelde score van kandidaten met 1%. Als het buiten warmer is dan 38 graden dan, gaan er nog meer punten af.

Moeite met concentreren

"Als het warm is, zijn scholieren sneller afgeleid en vaker geïrriteerd, waardoor ze minder goed kunnen focussen", zeggen de onderzoekers. Scholier Ilaya had geen examens, maar heeft aankomende week tentamenweek. "Tijdens het leren heb ik wel moeite met concentreren en ik neem aan dat we tijdens de tentamens zelf ook last hebben van de warmte."

Het LAKS heeft ongeveer 600 klachten over de warmte binnengekregen. Wat niet indrukwekkend veel is gezien het aantal examenkandidaten en de gemeten temperaturen.

Airconditioning

Uit het onderzoek blijkt ook dat het vooral voorkomt bij leerlingen uit arme gezinnen en etnische minderheidsgroeperingen. Dat komt doordat leerlingen uit rijkere gezinnen vaker in bezit zijn van airconditioning", verklaren de onderzoekers. "Ouders die het kunnen betalen schakelen ook eerder professionele begeleiding in, als ze merken dat hun kinderen laag scoren."

 

 

Gepubliceerd op 30 mei 2018
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.