Betekent een nieuw schooljaar een nieuw begin?

Afgelopen schooljaar ben ik bij elkaar opgeteld maar drie maanden echt naar school geweest. De eerste maanden van het schooljaar zat ik in Frankrijk, en daarna, toen ik net weer een beetje in Nederland begon te landen, gingen we tien weken in quarantaine. Hierdoor heb ik het gevoel dat nu ik weer naar school moet, we gewoon weer doorgaan waar we gebleven waren. Ik zie de quarantaine eigenlijk als een heel lang weekend.

Ik heb net mijn eerste twee schoolweken achter de rug en ik kan je vertellen: dat was wel weer even wennen. Het bewijs hiervan is dat ik dit artikel schrijf vanuit mijn bed. Die vermoeiende eerste week voelde ook eigenlijk niet echt als een eerste week, meer als een zesendertigste week. Het was alsof ik nooit weg was geweest en alsof we de maand maart gewoon weer opnieuw waren begonnen, op de vies ruikende handgel na.

Tringg…

Voor het eerst sinds maanden ging mijn wekker weer om kwart voor zeven. Ik had gedacht dat ik er heel veel moeite mee zou hebben om mijn bed uit te komen, maar dat viel me alles mee. Ik was gewoon heel blij dat ik eindelijk weer een doel voor de dag had.

Net toen ik op de fiets wilde stappen, begon het keihard te regenen. Normaal gesproken zou ik dan allang een preek hebben gehouden over hoe erg ik de regen haat en dat ik zo'n klein 45 km per uur autootje zou willen hebben om in naar school te gaan, zodat ik lekker droog blijf. Maar gek genoeg maakte het mij nu allemaal niet meer uit. "Laat het allemaal maar over me heen komen" dacht ik.

Ventileren?

Doorweekt liep ik het lokaal binnen en een koude stroom lucht kwam me tegemoet. Alle ramen van het lokaal stonden wagenwijd open, want ja, ventilatie... Balen, want mijn vier jaar oude regenjas was blijkbaar niet meer waterdicht, dus in mijn zeiknatte blouse ging ik bibberend op een stoel zitten terwijl ik de vakantie besprak met mijn vriendinnen. 

De les begon, ik werd stil en mijn docent begon met praten. "Welkom in de vijfde klas allemaal, oftewel het voorexamenjaar. Dit jaar staat in het teken van de PTA onderdelen afsluiten, de eerste SE week aan het eind van het jaar en natuurlijk je profielwerkstuk." Ik wist natuurlijk dat dit er allemaal aan zat te komen, maar met mijn hoofd zat ik stiekem nog in de vierde klas, waar ik over dit soort dingen nog niet na hoefde te denken. 

Weekend

Mijn hersenen moesten deze eerste weken weer heel erg op gang komen, vooral doordat ik even moest schakelen naar het idee dat het nieuwe schooljaar weer echt begonnen was. Ondanks dat, vond ik het eigenlijk wel weer prima. Ook heb ik weer geleerd om het weekend te waarderen en uitslapen niet voor lief te nemen. Kom maar op, vwo 5!

Gepubliceerd op 11 september 2020

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.