Benut ons talent!

Benut ons talent!

Door Henk

Vrijdag het achtste uur: Duits. Iedereen in het klaslokaal gaat bijna dood van verveling en is kapot van de lange dag, behalve de zeer geliefde docent. Hij wil nog even dat we "serieus aan de slag gaan" met de grammatica, die ik ook zonder die moeizame opdrachten in het werkboek in m'n kop kan stampen.

Nieuw op Scholieren.com: de reeks 'Scholierenideeën.' Wekelijks zet een scholier uit Nederland zijn frustraties en vooral ideeën voor beter onderwijs op papier. De columns zijn geschreven onder begeleiding van docent en theatermaker Hester Macrander. Deel 1: Henk Hendriks (16, 5 vwo) over onbenutte talenten.

Maar ik moet ze per se maken, en ik moet ze per se in m'n schrift schrijven, zodat ik dan "de opdracht later nog kan leren zonder de antwoorden te zien," iets wat ik toch nooit van mijn leven ga doen. Hij mag het vergeten. Ik ga niet een uur lang mezelf nutteloos inspannen, zodat ik nog meer uitgeput raak dan ik al ben. Dus ga ik uit verveling maar prachtige abstracte tekeningen maken in mijn schrift, om toch maar een beetje creatief bezig te zijn.

Ik ben een genie

Ik krijg vaak te horen van leraren dat ik "mijn talenten onbenut laat." Op zich hebben ze wel een punt: ik ben een genie, maar het komt er gewoon niet uit. Het probleem is dat ik me op er school simpelweg niet toe kan zetten om iets te doen. Dus ga ik maar gezellig met m'n mede-genieën een beetje aanklooien: praten over onderwerpen die niets met school te maken hebben.

Dat is natuurlijk wel leuk, maar je leert zo goed als niets. Thuis is voor mij daarom een veel betere werk- en leeromgeving dan school. Thuis raak ik niet afgeleid door klasgenoten, zijn er geen leraren die me kunnen lastigvallen ("Ga eens in een normale werkhouding zitten!"), ben ik een stuk minder vermoeid en kan ik mijn werk invullen zoals het mij uitkomt.

Mindmaps

Als leraren dingen gaan uitleggen die ik moeilijk vind, wordt het al een stuk nuttiger. Maar de meeste leraren willen dat je in groepjes de stof op één of andere manier verwerkt, of een mindmap maakt. "Uit onderzoek blijkt dat je de stof veel beter in je hoofd krijgt als je het actief verwerkt," zeggen ze dan. 

Uit mijn eigen onderzoek, gebaseerd op m’n eigen ervaringen, blijkt echter dat ik veel beter de stof onthoud en veel hogere cijfers haal als ik gewoon klassiek uit het boek leer, eventueel een samenvatting maak en degelijke uitleg krijg van een docent bij dingen die ik moeilijk vind.

Onbegrijpelijk

Het onderzoek dat docenten steeds heilig verklaren is natuurlijk niet nergens op gebaseerd. Een groot deel van de leerlingen heeft wél wat aan groepsopdrachten en mindmaps, maar er is ook een gedeelte (waar ik bij hoor) waarbij dit niet het geval is. Daarom vind ik het onbegrijpelijk dat er maar één manier van lesgeven voor de leerling beschikbaar wordt gesteld, namelijk de lesmethode die jouw docent het leukste vindt.

Waarom kan de leerling niet gewoon ingedeeld worden bij een docent die het beste bij hem/haar past? Of waarom kunnen scholen zich niet in een bepaalde manier van lesgeven specialiseren? Dat er dus scholen zijn gericht op praktijk, scholen gericht op groepswerk, scholen gericht op zelfstudie, enzovoorts. Zo kan de leerling werken in een milieu dat voor hem/haar het beste geschikt is.

Ziek melden

Ik zou dus kiezen voor een school gericht op zelfstudie. Ik weet zeker dat ik veel hogere cijfers zou halen als ik de tijd die ik nu besteed aan op school zitten, zou besteden aan thuis aan school werken. Dan hoef ik ook niet meer elke vrijdag voor Duits overwegen om me ziek te melden, of om er gewoon niet heen te gaan en de consequenties te aanvaarden. Maar het mooiste is dat ik m'n talenten de vrije loop kan laten, zodat niet alleen de leraren zullen weten dat ik onvoorstelbaar geniaal ben.

Gepubliceerd op 7 januari 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

S.

S.

Precies! Je bent vaak met zo veel gedoe rond de stof heen bezig: al die malle PO's, practica, zelf een wiskunde les geven (?!) dat je nauwelijks de stof echt goed hebt begrepen, en in de proefwerkvrije week maar duizend samenvattingen moet schrijven, en dat de enige "nuttige" lessen worden met alle samenvattingen, en gewone opdrachten.

10 jaar geleden

D.

D.

redelijk mee eens, maar samenvatten is ook een vorm van actief verwerken dus je leraren hebben ook deels gelijk.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.