'Ave vakantie!' na examen Latijn

'Ave vakantie!' na examen Latijn

Door Joca

De teksten van Ovidius stonden centraal in het examen Latijn. Een heerlijke toets volgens de gymnasiasten, omdat veel vragen prima te maken waren.

"Er zaten geen rare dingen in het examen. Hij was gewoon precies zoals ik 'm had verwacht", vertelt scholier Bastiaan Zwanenburg. Ook zijn klasgenoten vonden het examen goed gaan. 

Citeren

Examenkandidaat Anne Hensen vond de eerste vragen nog knap lastig. "Dat waren allemaal citeervragen. Gelukkig was de rest van het examen makkelijk. Daardoor had ik genoeg tijd om nog eens naar die eerste opgaves te kijken en de goede citaten te vinden." Ook de proefvertaling viel mee, volgens Anne en haar klasgenoten.

"Veel anderen vonden het makkelijk, maar zelf vond ik het verschrikkelijk moeilijk", zegt gymnasiast Veerle van Wijk. "Ik ben niet zo goed in citeervragen. Ook zaten er precies de teksten in die ik het slechtst kende." Het vertalen ging bij Veerle wel goed. "Een best makkelijke tekst was het. Er zat niet zo veel bijzonders in."

Inkoppertjes

"Er zaten twee teksten uit Ovidius' Fasti in het pensum, de stofomschrijving. Het viel te verwachten dat er eentje in het eindexamen zou belanden. In dit geval het verhaal over Callisto", vertelt docent klassieke talen Marc de Hoon. Hij is tevreden over het examen, waarin ook het verhaal over Atalanta en Hippomenes uit de Metamorfosen voor kwam. 

"Leerlingen hebben wat gedubd over de citeervragen, maar verder zat er ook een aantal inkoppertjes in", zegt De Hoon. "De vertaling leek lang met 17 regels, maar tweeëneenhalve regel was al voorvertaald. De tekst viel verder ook mee."

Te makkelijk?

Verschillende classici hebben kritiek op het feit dat het examen de laatste jaren steeds beter te doen is. De stof zou namelijk niet goed genoeg getoetst worden. Daar is De Hoon het niet mee eens. "Alles is behandeld in de toets. Leerlingen die hebben geleerd, hadden een goed gevoel na het examen. Daar lijkt mij weinig mis mee."

De Eindexamenklachtenlijn van het LAKS heeft het rustig vandaag. "We krijgen opvallend weinig klachten", vertelt coördinator Annelotte Lutterman." Vrijdagmiddag was er inderdaad pas zestien keer geklaagd over Latijn.

Reacties op Twitter:

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 23 mei 2014

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.