Hou jij van lezen of juist helemaal niet? Doe mee aan deze vragenlijst en maak kans op 15 euro Bol.com-tegoed!

Aukje voer de Atlantische Oceaan over: 'Het was echt onvergetelijk'

Aukje voer de Atlantische Oceaan over: 'Het was echt onvergetelijk'

Door Inze

1 maart begon zeilschip de Wylde Swan aan een Caribische ontdekkingsreis. De 39 man aan boord zouden een prachtige tocht afleggen langs onder andere Jamaica en Cuba. Door de corona-maatregelen verliep de reis anders dan gepland en werd er besloten via de Atlantische Oceaan terug naar huis te varen. Aukje voer mee en ik mocht haar interviewen over haar avontuur.

"Al van jongs af aan zeil ik, ik ben opgegroeid op het water", vertelt Aukje enthousiast. De keuze om mee te gaan op deze zeil- en ontdekkingsreis was daarom erg snel gemaakt. De 24 trainees, scholieren van 4 havo en 4 of 5 vwo, zouden aan boord zowel leren zeilen, als aan hun schoolwerk zitten. Na beide ouders overgehaald te hebben en via een sponsoractie geld te hebben ingezameld, kon de tocht echt beginnen. "We landden met het vliegtuig op het eiland Martinique en daarna stapten we aan boord. Vijf weken zouden we leren en leven op een groot schip, terwijl we langs verschillende (ei)landen zouden varen."

Afgezonderd van de buitenwereld

"Het eerste gedeelte van de reis ging als gepland, maar na verloop van tijd begonnen steeds meer landen in lockdown te gaan vanwege het coronavirus. Hierdoor werd onze planning flink opgeschud. In plaats van langs Jamaica en Cuba te varen, besloot de kapitein om rondom de Caribische eilanden te blijven." Door middel van radio op het vasteland en de 'sailmail' die de schippers van hun ouders kregen, werden ze op de hoogte gehouden van de situatie en vorderingen rondom corona. Maar met eigen ogen ervaren hoe het er thuis aan toe ging kon niet, zonder bereik aan boord was het onmogelijk social media en andere filmpjes en foto’s te bekijken.

Aan boord werd er nog 'hela hola, we hebben geen corona' gezongen

Ook wiskundeleraar Ben die op het schip aanwezig was vertelt: "We beseften pas toen we aan land kwamen hoe ingrijpend alle maatregelen waren. Aan boord werd er nog 'hela hola, we hebben geen corona' gezongen." 

'Holy shit'

"De dag dat bekend gemaakt werd dat we, in plaats van met het vliegtuig, met het schip de oceaanoversteek gingen maken herinner ik me nog mega helder", vertelt Aukje. "Net na het avondeten moest iedereen naar het middendek komen. Toen de kapitein had uitgelegd dat alle vluchten gecanceld waren en we daarom terug gingen zeilen, ging er een golf van ongeloof rond en voelde je iedereen schrikken of elkaar dolgelukkig aankijken. We hadden stiekem grapjes gemaakt over een mogelijke oversteek, maar dat het ook daadwerkelijk ging gebeuren was ongelofelijk. Holy shit."

De reacties op het nieuws waren verschillend in de groep. "Waar ik had gehoopt op een oceaanoversteek - het zeilen en het avontuur zelf vind ik namelijk geweldig - baalden een aantal anderen wel flink. Ze vonden het jammer dat we niet meer naar de andere locaties zouden gaan of vonden het erg spannend."

Docent Ben heeft zich geen seconde zorgen gemaakt over de veiligheid. "De bemanning was zo deskundig! Je ziet hoeveel voorzorgsmaatregelen ze nemen. Als je bij wijze van spreken duizend liter diesel nodig hebt om de oceaan over te varen, nemen ze meteen drieduizend liter mee. Ik voelde me volkomen veilig."

Veilig thuis

Deze spanning bleek nergens voor nodig. 39 dagen en 4200 zeemijlen later, kwam de Wylde Swan veilig aan in de haven van Harlingen. De groep avonturiers werd met spandoeken door familie liefdevol onthaald. "Na zo lang aan boord te zijn geweest voelden de eerste stappen op het land heel raar. Alles wiebelde. Ik was wel gewend geraakt aan het geschud, maar dat was helaas niet voor iedereen het geval. Regelmatig rende iemand naar de reling om over te gaan geven. Zeeziekte hakte erin, haha."

"Ik vond het geweldig om over de oceaan gezeild te hebben. Het weer is bijvoorbeeld super onvoorspelbaar: binnen 2 minuten kon de wind flink omslaan, maar ook de golven en het uitzicht konden flink veranderen. Om dit meegemaakt te hebben, is echt onvergetelijk."

Gepubliceerd op 14 mei 2020
ADVERTENTIE

Waarin maak jij het verschil? Klik en ontdek de bachelors van Wageningen University

Bekijk alle 20 bachelors van Wageningen University

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.