App: nooit meer wiskundehuiswerk

App: nooit meer wiskundehuiswerk

Door Joca

Weinig zin in je wiskundehuiswerk? De makers van de app Photomath zorgen ervoor dat je voortaan fluitend je wiskundesommen maakt. Open de app, richt je telefooncamera op de som en het antwoord verschijnt op je scherm. Klinkt goed toch?

Snapchat, Draw Something of Quiz Battle alweer zatElke maand zoekt Joca een app uit die superleuk is, of heel handig, maar in ieder geval kneitergoed kan zijn. Pak je smartphone er vast bij!

De app wordt door meerdere sites 'de grootste nachtmerrie van je wiskundeleraar' genoemd. Sommetjes maken zou een kwestie van inscannen op je telefoon worden. Ik besluit het eens uit te proberen met een wiskundeboek uit 5 vwo.

Teleurstelling

Genadeloos laat ik de app los op vergelijkingen met logaritmes en sinussen. Daarna wil ik de afgeleide nemen van wat formules en als toetje ook nog even integreren. Het resultaat: tja, niks. Photomath ondersteunt geen integralen, sinus/cosinus en logaritmes.

Photomath werkt ook niet als je een verhaaltjessom hebt waarbij je zelf de formule moet opstellen. En een handgeschreven som op laten lossen? Vergeet het maar, de app kan geen handschriften herkennen.

Wat kan de app dan wel? Nou ja, het kan sommetjes als 'vind x bij 3x+1=19' oplossen en wat trucs met wortels. Dat is handig in de eerste- en de tweede klas, maar in de bovenbouw heb je er nu nog vrij weinig aan. De makers zijn echter druk bezig om de app in de toekomst slimmer te maken.

Slimmere rekenmachine 

Een alternatief dat beter werkt is Wolfram Alpha. Deze app is eigenlijk een grafische rekenmachine 2.0 (en daarnaast ook nog een zoekmachine). Waar een normale GR rare antwoorden geeft als je 2x+5=6 intikt, geeft Wolfram netjes antwoord en tekent 'ie er een grafiekje bij. Het is zelfs mogelijk om het antwoord in verschillende stappen voorgeschoteld te krijgen. Een nadeel is wel dat je voor de app moet betalen.

Conclusie: je wiskundeleraar kan nog even rustig blijven slapen. Het is natuurlijk superhandig om al je huiswerk in Photomath en Wolfram Alpha te gooien, maar tijdens het proefwerk kun je moeilijk je telefoon er even bij pakken. Het is dus toch goed om af en toe te trainen met die andere rekenmachine: je eigen hoofd.

Photomath: iPhone (gratis) - Windows Phone (gratis)

Wolfram Alpha: iPhone/iPad (€2,69)  - Android (€2,29)

Gepubliceerd op 21 november 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.