Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

App: bakjes troost tellen met UP Coffee

App: bakjes troost tellen met UP Coffee

Door Joca

Om jezelf nog eventjes op te peppen voor je examen neem je nog de avond van tevoren even een kop koffie. Het leren gaat redelijk, maar als je om 03:00 wilt slapen zit je nog te stuiteren. Resultaat: van slapen komt niks terecht en totaal moe verpest je de volgende dag alsnog alles. De app UP Coffee lost dat probleem op!

Snapchat, Draw Something of Quiz Battle alweer zatElke twee weken zoeken onze bloggers een nieuwe app uit die helemaal hot is in de pauze óf dat best wel eens heel snel zou kunnen worden. Pak je smartphone er maar vast bij!

Met de app hou je de hele dag je cafeïne-inname bij. Dat is het stofje in koffie wat ervoor zorgt dat je een fit gevoel krijgt. Het zit niet alleen in koffie, maar ook in thee, cola, energiedrankjes en zelfs in chocola. UP Coffee berekent of je cafeïne-niveau niet te hoog is, zodat je lekker kan slapen.

Vliegende bolletjes

Voordat je begint met bakjes troost tellen, moet je eerst wat gegevens invoeren. Je geslacht, lengte en gewicht hebben namelijk veel invloed op hoe gevoelig je bent voor cafeïne. Ook kun je instellen rond welke tijd je wilt slapen. Verwarrend is wel dat alles standaard in feet en lbs staat, omdat de app gericht is op de Amerikaanse markt. Na even zoeken kun je echter alles ook instellen in meters en kilo's. Wel zo handig.

Daarna krijg je een erlenmeyer te zien die zo uit het scheikundelokaal had kunnen komen. Met een klik kun je kiezen uit een heel assortiment van frisdrank, energy en koffie, inclusief alle smaakjes van de Starbucks. Als je een kop koffie toevoegt zie je de cafeïne in de erlenmeyer vliegen als bruine bolletjes. De tellertjes ernaast laten gelijk zien hoe lang het duurt voordat je weer een beetje rustig kan slapen. In mijn geval kan ik na het drinken van een dubbele espresso pas na negen uur weer perfect slapen, volgens de app.

Overdosis koffie

Door het beeld naar links te slepen, krijg je extra grafiekjes te zien. Zo kun je je cafeïnegebruik tot in het detail analyseren, maar ook drankjes verwijderen als je de verkeerde hebt gekozen. Verder kun je de app koppelen aan de Jawbone UP fitnessarmband, die van dezelfde makers is, maar UP Coffee werkt prima zonder dat bandje.

De bedoeling van de app is om mensen bewuster te maken van de hoeveelheid cafeïne in koffie, omdat veel cafeïne niet bepaald gezond is. De app geeft ook een waarschuwing als je bijvoorbeeld 5 kopjes binnen een korte tijd neemt, omdat je daar toch een beetje springerig van wordt aldus de app. Denk je dat dat nooit gebeurt? Nou, ik ken genoeg mensen die een overdosis Aldi oploskoffie nemen tijdens het leren voor examens. Zo'n waarschuwing is dus best handig voor sommige scholieren.

Prima hulpje

UP Coffee maakt van iets sufs een leuk spelletje met vliegende bolletjes. De vraag is natuurlijk wel hoe nauwkeurig de app is. Als je hebt opgelet tijdens biologie weet je namelijk dat de opname van cafeïne afhankelijk is van veel ingewikkelde dingen. Toch is de app een prima hulpje om te zorgen dat je niet te veel koffie drinkt en een beetje aan je gezondheid denkt.

Website: Jawbone.com/up/coffee

Download: iOS (gratis)

 

Gepubliceerd op 7 mei 2014

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.