Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

Amira (13): "Ik zou nooit pop willen zingen"

Sandra

Op negenjarige leeftijd won Amira Willighagen Holland's Got Talent 2013 met het zingen van opera. Sindsdien is ze een wereldberoemde operazangeres die heeft opgetreden in de Verenigde Staten, Frankrijk en Italië. Binnenkort verhuist ze naar Zuid-Afrika en ik krijg de kans om haar daarvoor nog te spreken. 

Sandra: Hoe voelt het om al vier jaar lang wereldberoemd te zijn?

Amira: Het is best wel leuk! Ik kan de wereld afreizen en belangrijke mensen ontmoeten. Maar het heeft ook wel zijn nadelen. Als ik naar school fiets, zijn er wel zes mensen die 'Hé Amira!' naar me roepen. Als ik dan een keertje moet corveeën, dan kijken mensen me heel raar aan. 

Je treedt best wel vaak op in het buitenland toch? Wat is jouw rol tijdens zo'n optreden?

Ja, zo'n een á twee optredens per maand. Ik treed zelfs meer op in het buitenland dan in Nederland. Sommige van die optredens zijn business meetings waarbij ik een soort verrassing voor hele rijke mensen ben. Bij andere optredens zing ik met meerdere zangers. 

Veel eigen concerten heb ik niet omdat het veel geld kost om je eigen concerten te organiseren. Ik heb nog niet veel gezongen op plekken waar meerdere operazangers waren, eerder juist op plekken waar mensen pop of iets anders zongen. Het grootste optreden dat ik heb gehad was met André Rieu op Het Vrijthof in Maastricht. Dat was ook erg spannend voor me, zeker om voor tienduizenden mensen te zingen.

Hoe combineer je dat dan met school en met je andere hobby's?

Ik krijg wel vrij van school, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Ik moet wel gewoon mijn huiswerk maken en thuis weer stof inhalen. Soms is dat lastig: eerst ga ik dan op reis, daarna moet ik snel het podium op, vervolgens leren en dan weer optreden.

Ook als ik niet optreed is het hectisch. Ik doe aan hockey, turnen, kunstschaatsen en heb dan ook nog zangles. Je kan je voorstellen dat dit ook weer lastig te combineren is: meteen na school omkleden voor hockey in de auto en dan op de terugrit omkleden voor zangles. Het is wel druk, maar daar hou ik van. 

Heb je nog een ambitie of andere wens die je zou willen uitvoeren? 

Ik ben wel op alle continenten geweest behalve in Australië, dus daar zal ik zeker ook nog heen willen. Gelukkig heeft mijn manager al een tour geregeld naar dat land. Ik zou verder nog heel graag een duet willen zingen met Andrea Bocelli. Hij is een hele grote operazanger uit Italië die opera en een beetje cross-over zingt.

Kunnen we qua zang en liedjes iets totaal anders van jou verwachten, of blijft het bij opera aria's en cross-over muziek?

Ik zou nooit pop willen zingen. Wel cross-over voor de liefhebbers, maar pop gaat het niet worden. In de auto luisteren mijn moeder en ik meer naar muziek uit de jaren 80.

Binnenkort verhuis je naar Zuid-Afrika. Hoe zit dat met school en optreden? 

Ik ga daar terug naar het eerste jaar van de middelbare school, want dan zit ik bij mijn leeftijdsgenoten. In Zuid-Afrika gaan kinderen namelijk pas vanaf hun vijfde levensjaar naar school, anders zou ik bij allemaal vijftienjarigen zitten.  Op mijn toekomstige school heb je niet echt verschillende niveaus, maar iedereen zit bij elkaar. Als je gemiddelde hoger is dan een zeven, dan heb je gymnasiumniveau.

Iedereen kan naar de universiteit. Echter, als de universiteit ziet dat je allemaal vijven hebt, dan word je niet toegelaten. Volgens mij ligt daar minder druk op je cijfers, want daar kan je al vanaf je tweede jaar vakken kiezen. Je kunt dan al een pakket kiezen voor de universiteit. Als ik bijvoorbeeld advocaat wil worden, dan hoef ik alleen maar culturele dingen te doen. Ik hoef dus niet jarenlang dingen te doen die ik niet wil. Je kunt gewoon op dingen focussen waar je goed in bent, want iedereen is wel ergens goed in.

Ik ga niet meteen optreden als ik in Zuid-Afrika ben. Ik ga eerst even wennen aan het land en rustig naar school gaan. Ik denk dat ik na de eerste maand  weer ga optreden. De nieuwe manager heeft al wel een aantal dingen geregeld, waaronder die tour naar Australië. 

Word operazangeres later echt jouw beroep of wil je iets anders worden?

Als opera later niet meer werkt dan zou ik graag advocaat willen worden. Ik ken niet zoveel kinderen die opera zingen, maar de concurrentie wordt wel groter naarmate ik ouder word. Daarom ben ik alvast voorbereid! 

 

 

Gepubliceerd op 10 december 2017
ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.