Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Alles wat je moet weten over de aanmelding voor numerus fixusopleidingen

Alles wat je moet weten over de aanmelding voor numerus fixusopleidingen

Je hebt de studie van je dromen gevonden, super! Nu kan het wel zijn dat de opleiding die je hebt gevonden een beperkt aantal plaatsen heeft; een numerus fixus. Als zich meer mensen aanmelden dan het aantal beschikbare plekken, geldt een selectieprocedure. Je wordt dus niet zomaar toegelaten.

Nu snappen wij dat je door alle bomen het bos niet meer ziet. Daarom schakelden wij de studiekeuze-experts van Studiekeuze123 in om de belangrijkste vragen over de numerus fixus te beantwoorden. 

Welke opleidingen hebben een numerus fixus?

Op zowel het hbo als op de universiteiten zijn er tientallen opleidingen die een numerus fixus hanteren. Het complete overzicht van alle numerus fixusopleidingen vind je op Studiekeuze123.nl. Ben je opleidingen aan het bekijken en vergelijken via Studiekeuze123.nl/opleidingen? Ook hier staat het erbij als de opleiding een numerus fixus heeft.

Wanneer moet je je uiterlijk aanmelden?

De deadline om je aan te melden voor een opleiding met numerus fixus is 15 januari.

Voor hoeveel opleidingen met een numerus fixus mag je je aanmelden?

Per studiejaar mag je je voor maximaal twee opleidingen met een numerus fixus aanmelden. Er zijn wel een paar uitzonderingen: voor de opleidingen Geneeskunde, Tandheelkunde, Mondzorgkunde, Fysiotherapie en Verloskunde die een numerus fixus hanteren, kun je je maar bij één hogeschool of universiteit per studiejaar aanmelden. Het is wel mogelijk om je in een studiejaar voor bijvoorbeeld Geneeskunde en Tandheelkunde aan te melden. Je leest hier meer over de voorwaarden.

Heb je voor elke numerus fixus-opleiding een maximaal aantal keren dat je mag deelnemen aan de toelating?

Hoe vaak je je voor een opleiding mag aanmelden, verschilt per onderwijsinstelling. Wel is het wettelijk bepaald dat je nooit meer dan drie keer mag meedoen per opleiding. Een universiteit of hogeschool kan dus zelf bepalen of iemand een, twee of drie keer mee mag doen aan de selectieprocedure bij een bepaalde opleiding.

De opleiding die ik wil doen heeft bij sommige onderwijsinstellingen een numerus fixus, maar bij andere onderwijsinstellingen niet. Hoe zit dat met aanmelden?

Voor de opleiding zonder numerus fixus gelden de algemene aanmeldregels die voor opleidingen met een vrije instroom gelden. De aanmelddeadline is dan 1 mei. Aanmelden bij een opleiding met vrije instroom telt overigens niet mee in het maximum van 2 numerus fixusopleidingen per studiejaar.

Wanneer is de uitslag? 

Op 15 april ontvangt iedereen die aan een selectieprocedure heeft meegedaan een rangnummer via Studielink. Valt dit rangnummer binnen het aantal beschikbaar plekken van de opleiding, dan krijg je een plaats aangeboden.

Hoe ontvang je de uitslag van de selectie? 

De hogeschool of universiteit geeft de ranglijsten van de fixusopleidingen door aan Studielink. Iedereen die zich heeft aangemeld voor een (of meerdere) van deze opleidingen kan daar dus checken of zijn/haar rangnummer binnen het aantal beschikbare plekken van de opleiding valt. 

Wordt iedereen toegelaten bij te weinig inschrijvingen?

Als er minder aanmeldingen zijn dan het aantal beschikbare plekken, vallen alle rangnummers binnen de capaciteit van de opleiding en is iedereen dus aangenomen. 

Mag je je aanmelden voor een opleiding en later toch iets anders kiezen? 

Jazeker. Mocht jij je om wat voor reden dan ook toch bedenken, dan kun je je aanmelding of geaccepteerde plaats altijd annuleren en je aanmelden voor een andere opleiding. Houd er wel rekening mee dat, als je dit na 15 januari doet, er wel een selectiepoging geregistreerd staat. 

Overige vragen over de selectie

Studiekeuze123 krijgt ook veel vragen over de selectieprocedure zelf (Hoe moeilijk is de toets die ik moet maken? Hoe kan ik me het beste voorbereiden?) of over de manier waarop mensen geselecteerd worden (Hoe val je op als de juiste kandidaat? In hoeverre speelt je cijfergemiddelde een rol?). Deze vragen kun je het beste stellen aan de onderwijsinstelling waar je aan de selectie mee wil doen.

Dit artikel is oorspronkelijk geplaatst op december 2019 en geüpdatet in december 2023. 

Gepubliceerd op 4 januari 2023

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.