Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

'Alcohol minder schadelijk voor jongeren dan gedacht'

'Alcohol minder schadelijk voor jongeren dan gedacht'

Door Anne

Alcohol is misschien toch niet zo slecht voor je als werd gedacht. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht dat vrijdag officieel gepubliceerd wordt. 2230 jongeren in de leeftijd van 14 tot 18 zijn vier jaar lang onderzocht. Wat bleek: de jongeren die veel dronken scoorden niet minder op geheugentestjes en reactiesnelheid. Toch moeten we voorzichtig blijven met drank, zegt Stichting Alcoholpreventie (STAP).

De resultaten zijn opvallend. Dat ligt misschien deels aan de nieuwe aanpak van het onderzoek: waar veel alcoholonderzoeken sterke drinkers met non-drinkers vergelijken, betrok dit onderzoek meerdere soorten drinkers. Zowel lichte drinkers als zwaardere drinkers werden dus vergeleken met jongeren die niet drinken. En wat bleek? Zelfs bij zwaardere drinkers viel de schade mee: ze konden de testjes bijna net zo goed als degenen die niet dronken. Resultaten die eigenlijk nog nooit eerder zijn gezien.

Geen hersenscan

Als dit een reden voor je is om meteen naar de fles te grijpen, wacht dan nog even. Volgens Wim van Dalen, directeur van het STAP-instituut, moeten we wel kritisch zijn over de resultaten. "We weten al veel over alcoholrisico's door buitenlandse onderzoeken. Die gaan we nu niet meteen in de prullenbak gooien door deze studie." Het onderzoek test ook niet alle aspecten van drank: "deze studie laat jongeren alleen taken uitvoeren, zoals geheugentestjes en reactiesnelheid, maar er wordt niet gekeken naar de ontwikkeling van de hersenen. Uit die vorige onderzoeken blijkt dat hersenen krimpen na het drinken van alcohol. Daar wordt hier niet naar gekeken."

De directeur van het instituut wil graag meer onderzoek doen, vooral met gebruik van hersenscans. "Dat is duur, maar zowel staatssecretaris Martin van Rijn van Volkgezondheid als de Hersenstichting hebben beloofd mee te helpen."

Ook andere gevolgen van alcohol mogen meer aandacht krijgen volgens van Dalen: "alcoholgebruik is natuurlijk niet alleen slecht voor je hersenen. Het belast ook je lever en vergroot de kans op kanker. Ook in de maatschappij kan het gevaarlijk zijn: kijk maar naar het verkeer. We moeten verder kijken om echt een goed beeld te krijgen over de schade van alcohol."

Giftig

Het is nog niet wetenschappelijk bewezen dat een klein beetje drank schadelijke gevolgen op de lange termijn heeft. Toch is en blijft alcohol slecht voor je, zegt van Dalen: "Het is nou eenmaal een giftige stof. Bovendien verschillen de gevolgen per persoon: meisjes kunnen bijvoorbeeld minder drinken dan jongens."

Daarnaast: jongeren vinden het vaak moeilijk om een beetje te drinken. "Helaas kennen veel jongeren hun grenzen nog niet zo goed en gaan er soms overheen. Uit onderzoek blijkt dat 60% tot 70% van de 16-jarigen soms echt te veel drinkt. En dat kan wel schadelijk zijn: de kansen op verslaving en de gevolgen van comazuipen zijn niet meegerekend in het onderzoek. Ik zal niet tegen iedereen die één biertje drinkt zeggen: Nou jongen, daar ga je de mist in. Maar je moet altijd opletten."

 

 

Gepubliceerd op 3 december 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.