Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Actuele vragen bij havo maatschappij- wetenschappen

Actuele vragen bij havo maatschappij- wetenschappen

Door Merel

Gisteren bogen vwo-scholieren zich al over maatschappelijke vraagstukken, vandaag waren de havisten aan de beurt. De onderwerpen waren actueel, maar wéér die flauwe grondwetvraag...

Blogger Hidde van Koningsveld was ruim voor het einde van de zitting al klaar. "Ik vond het niet bijzonder moeilijk of makkelijk. Maar het was mijn laatste toets, en ik merkte dat dat ik gewoon graag naar huis wilde. Het gevoel als je dat allerlaatste examen inlevert, dat is heel vreemd! Ik ben klaar!"

Er kwamen veel bekende onderwerpen aan bod in de opgaven, vertelt Hidde. "In het onderdeel criminaliteit kwam Project X Haren voor, en even later ging het over de langstudeerboete. Dat is wel leuk, die onderwerpen ken je immers al een beetje."

Basketbalgeluiden

"Makkelijk is een groot woord, maar het ging best goed volgens mij", zegt scholier Robbert van Kortenhof. "Het was een mooie combinatie van begrippen uitleggen en toepassen." Een paar opdrachten vond de scholier wel een beetje dubieus. "Er was één vraag over artikel 15 van - ik geloof - het Europese verdrag voor de rechten van de mens. Die wist ik écht niet zo precies uit mijn hoofd. Mijn klasgenoten ook niet trouwens. Iedereen keek elkaar op een gegeven moment vragend aan..."

Aan het begin van de zitting hadden Robbert en zijn medekandidaten last van sportende scholieren. "We delen ons sportgebouw met nog een school, en aan de andere kant van de muur werd nu basketballes gegeven. Op een gegeven moment hoorden we allemaal het gebonk van de bal door de muur heen. Maar toen we een paar minuten allemaal even heel erg boos keken, werd het gelukkig snel opgelost."

Bronnen

Nicole Kuijf antwoordt een volmondig 'ja' op de vraag of het examen goed ging. "Het ging beter dan verwacht. De vragen waren soms best moeilijk gesteld, maar er zaten veel bronnen bij, en als je die goed leest kom je vaak al een heel eind. Ik vind maatschappijwetenschappen ook een leuk vak, dat scheelt."

Ver-van-mijn-bed-show

Docent maatschappijwetenschappen Daniël Fluitsma is over het algemeen tevreden over het examen. "De havisten hadden het wat makkelijker dan de vwo'ers gisteren. Vooral het onderdeel over criminaliteit en rechtsstaat was prima. Politiek was een stuk pittiger, ik denk dat dat voor veel scholieren een beetje een ver-van-mijn-bed-show was. En die vraag over een specifieke artikel in een verdrag was weer heel flauw, inderdaad."

Annelotte Lutterman van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren laat weten dat er veel klachten zijn binnengekomen over die vraag. "Veel scholieren zeiden dingen als 'we zijn toch geen rechtenstudenten?' We hebben het nog nagezocht, maar het stond toch echt in de syllabus, al was het wel een beetje sneaky."

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 22 mei 2014
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.