Abdolah: De koning
Scholieren.com publiceert iedere maand tien goede uittreksels van boeken die net uit zijn, en wekelijks lichten we er ééntje uit. Zo kan jij eens een ander boek kiezen dan de titels op de vergrijsde literatuurlijst van je docent.
Woensdag begint de grotemensen-Boekenweek. Met trouwens een mooie jaarlijkse deal: koop een boek in de boekhandel, en je krijgt er gratis eentje cadeau. Kader Abdolah schrijft dit jaar dit Boekenweekgeschenk, Kraaien. Afgelopen vrijdag had hij nog een grappig optreden in De Wereld Draait Door.
Maar afgelopen vrijdag publiceerde hij ook een nieuwe roman over Perzië (het huidige Iran): De koning. In 2006 brak 'ie door met Het huis van de moskee, en dit keer schreef hij een historische roman over een Perzische sjah (koning) die aan het einde van de 19e eeuw leefde .
Het Perzische hof was in die tijd een plek vol rijkdom, corruptie en machtspelletjes: vaak niet echt een relaxte plek om te zijn, natuurlijk.
Dit soort onderwerpen spelen een belangrijke rol in Abdolahs roman: het lukt 'm zo om een prima beeld te geven van de machtsverhoudingen in de verschillende gemeenschappen. Ook de ayatollahs (religieuze mensen) komen naar voren als belangrijke figuren in de regering.
Als je dit boek leest, begrijp je ook meteen een stuk beter waarom de inwoners van Egypte, Tunesië en Libië ineens in opstand komen tegen hun regimes. Dat wordt ook in het boek beschreven: hoe de bevolking in opstand komt tegen de dictoriale toestanden.
Wat vindt leraar Nederlands en boekverslagenschrijver Cees van der Pol ervan? "Goed boek, maar wel een dikke pil: 408 bladzijden. Daar staat tegenover dat De koning je wel 3 punten voor je literatuurlijst oplevert."
PS. Kader Abdolah staat voor de boekenweek zo'n 3 miljard interviews af de aankomende dagen. Ook andere auteurs zijn er druk mee. Aanstaande woensdag wordt er bij de start van de Boekenweek voor scholieren een videochat met Arthur Japin georganiseerd, zie Boekenweek Live!.
1 seconde geleden
A.
A.
Niet alleen de opstanden in Egypte, Tunesië en Libië. Maar niet te vergeten ook de opstanden in Iran die al sinds 2009 bezig zijn.
14 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
G goed boek egt tantoelauw als je houdt van doekers(L)
14 jaar geleden
Antwoorden