Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Dit moet je regelen voor een jaar high school

Dit moet je regelen voor een jaar high school

Oké, je hebt papa en mama lief aangekeken. Het duurde misschien eventjes, maar het mag. Je mag een jaar high school doen in het buitenland (hebben je ouders ook eens rust). Dan nu: wat moet je allemaal weten en regelen voordat je op het vliegtuig stapt? 

Een jaar high school in het buitenland is niet zomaar iets dat je op pakjesavond in je schoentje krijgt. Er zijn veel dingen die geregeld moeten worden en die je moet weten. Gelukkig helpt Education First (EF) je daarbij. Hier een overzicht van alles wat je moet fixen.

Stap 1: Je aanmelding
Aanmelden voor de uitwisseling kan online via de website van EF. Zorg er wel voor dat je voldoende bent ingelezen en weet waar je aan begint. EF heeft informatiebijeenkomsten die je kunt bezoeken, zo kom je meer te weten over de organisatie en over het uitwisselingsjaar. Op deze manier ben je goed voorbereid.

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. Dit is geen suit and tie-type interview, het is een informeel gesprek over de uitwisseling. Dit geeft EF de kans je beter te leren kennen. Zo weten ze ook beter wat jij nodig hebt. Het interview is voor een deel in het Engels om zo je beheersing van de taal te testen. Die hoeft natuurlijk nog niet perfect te zijn!

Stap 2: Stel je dossier op
Gefeliciteerd! Je gaat een jaar naar het buitenland! Tijdens je verblijf in het buitenland woon je bij een gastgezin. Om te zorgen dat jij je op je plek voelt in je gastgezin moet EF een aantal dingen van je weten. Daarvoor moet je een dossier opstellen. Dit dossier moet je zien als je visitekaartje. Wie ben je en hoe kan je dat laten zien? Zo kan je bijvoorbeeld foto's, filmpjes en stukjes tekst toevoegen om je potentiële gastgezin een goede impressie van jou te geven.  

Het dossier is niet alleen een leuk plakboek met je naam op de voorkant, het moet ook praktische informatie (zoals cijferlijsten en doktersverklaringen) bevatten zodat je op alles voorbereid bent. Is je dossier af, dan stuurt EF het naar je gastland waar ze een passend gastgezin voor je zoeken. 

Stap 3: Paspoort en visum
Als je naar Amerika gaat, zul je ook een paspoort en visum nodig hebben. Ga je naar Engeland of Ierland, dan volstaat een ID-kaart. EF helpt je met het aanvragen van een visum. Zij leveren je de benodigde papieren met uitgebreide instructies. Let wel: een studentenvisum is niet bij de kosten inbegrepen. En uiteraard is een verzekering ook van groot belang. Ook op dit gebied zorgt EF uitstekend voor je! 

Stap 4: In het vliegtuig stappen en gaan!
Moet ik uitleggen hoe je een vliegtuig in moet stappen? Mocht je dat niet weten: daar weten ze bij EF ook wel raad mee. Zij regelen je tickets en verzorgen luchthavenbegeleiding om je te helpen inchecken bij vertrek. 

Veel regelwerk? Misschien, maar je hoeft het niet in je eentje te doen. EF helpt je overal bij! Voor meer informatie kun je terecht op de website. Kun je je gelijk aanmelden!

Gepubliceerd op 10 januari 2018

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.