Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

"Ik moet schrijven"

"Ik moet schrijven"

Schrijven, voor sommige mensen is het de ergste bezigheid, voor anderen hun grootste levensbehoefte. Tot die laatste categorie behoort zesdeklasser Tabitha Hol. Zij heeft al twee kinderboeken uitgebracht, werd bekroond met een prijs en kan niet zonder schrijven. Hoe gaat een schrijver te werk en hoe is het om als jongere boeken uit te brengen?

Tabitha schrijft eigenlijk al sinds dat het enigszins mogelijk is. "Eerst ging het vooral over bijvoorbeeld Donald Duck maar naarmate ik ouder werd, werden de onderwerpen natuurlijk ook wat anders. De boeken die ik uitbracht zijn fantasy-boeken, heel iets anders dus."

Proces

Als je zelf wel eens iets geschreven hebt, weet je hoe moeilijk het kan zijn. Maar hoe ga je nou te werk als je een boek wil schrijven? "Ik ben begonnen met een globaal idee dat zich in mijn hoofd vormde, bijvoorbeeld op de fiets naar huis of voor het slapen gaan. Voor het schrijven had ik ook al alle personages bepaald en uitgewerkt. Omdat het genre fantasy is, moest ik ook de 'wereld' bepalen en voor mijn eigen overzicht heb ik dat helemaal uitgewerkt. Daarbij komt natuurlijk het hele schijven wat echt lang duurt. Soms hoor je dat schrijvers in een paar maanden iets hebben geschreven maar dat heeft bij mij veel langer geduurd."

Leuk, en dan?

Iets schrijven is leuk, maar het dan uitbrengen is veel leuker. Dit klinkt als een heel moeilijk iets, maar de praktijk was anders. "Ik heb gewoon een online formulier ingevuld van Boekscout, een gratis uitgeverij. Zij geven jongeren een platform om te schrijven en hebben ook dat van mij uitgebracht, mits ik veertig mailadressen kon verzamelen van potentiële kopers. Dat lukte en dus werd mijn eerste boek Mystic Mirror toen uitgebracht."

Een uitgeverij blijkt ook veel meer te zijn dan het in eerste instantie lijkt. "Toen ik mijn eerste versie toestuurde, hebben ze me wel wat tips gegeven waardoor ik ook echt weer zelf kon verbeteren. Daar had ik wel wat aan. Wat ze vooral noemden was de interpunctie: de punten en komma's op de goede plek."

Verder schrijven

Tabitha was veertien jaar oud toen haar eerste boek uitkwam, behoorlijk jong dus. Hierop is een vervolgboek gekomen Mystic Mirror 2. "Direct nadat het eerste deel is uitgekomen ben ik verder gegaan met mijn vervolg, dit had ik tijdens deel één al in gedachten. Het schrijven van deel twee heeft lang geduurd want het is pas dit jaar (red. Tabitha was bij het uitkomen van deel twee zeventien) uitgekomen. Doordat ik veertien was bij mijn eerste boek is het in eerste instantie vooral gericht op brugklassers. Dat geldt dus ook voor deel twee. Ik vind mijn boeken zelf te kinderachtig, maar brugklassers blijken ze graag te lezen. Prima."

De boeken van Tabitha worden dus aardig gelezen, maar hoeveel precies weet ze niet. "De exacte cijfers heb  ik niet maar bij de bibliotheek bijvoorbeeld worden de boeken vaak uitgeleend. Daarnaast heb ik ook de landelijke prijs van Boekscout gewonnen voor beste jeugdboek. In het juryrapport zeiden ze dat ik voor mijn leeftijd al heel veel mooie metaforen had zoals: In mijn hoofd is het chaos, maar de bulldozer die de rommel opruimt doet het niet."

Derde boek

Tabitha heeft ook al plannen voor een nieuw boek, maar wil wel wat anders dan ze al deed. "Fantasy is best lastig, daarnaast wil ik wel iets realistischer en voor mijn eigen leeftijd schrijven. De personages en locaties heb ik al maar ik kan maar niet op een goed plot komen. Dat is echt vervelend, want ik moet schrijven."