Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Dag van de Franse taal: Dat kan beaucoup leuker!

Dag van de Franse taal: Dat kan beaucoup leuker!

Door Joost

'Crêpe', 'croissant' of 'crème brûlée': Franse woordjes zijn om te smullen zo lekker. En vandaag mogen we ze ongegeneerd gebruiken. C'est vrai: het is de dag van de Franse taal. Daarom heb ik een heleboel tips om er een onvergetelijk feest van te maken. Trek je mooiste baret uit de kast, laat je snor staan en spuit wat eau de camembert onder je oksels. Partie garantie!

Vandaag is het weer zover: de dag van de Franse taal. Honderden scholen in het hele land organiseren activiteiten om leerlingen te enthousiasmeren voor la belle langue. We luisteren liedjes, lezen gedichten en kijken films. De dag van de Franse taal is een initiatief van de Ronde Tafel Frans, een vereniging die het evenement voor het vierde jaar op rij organiseert. 

Alleen één klein puntje. Ze zijn mooi hoor, die liedjes van Jacques Brel. En mon Dieu, wat kon die Verlaine toch gedichten schrijven over de herfst. En ja, Amélie blijft gewoon een goede film. "Maar madame le professeur, zo'n dag van de Franse taal kan toch, eh... beaucoup leuker?"

Natuurlijk kan de dag van de Franse taal beaucoup leuker! Daar heb je helemaal geen school voor nodig. Kruip in de huid van een echte Fransoos en haal het uiterste uit deze dag. Attention, hier komen de tips:

Staken

Als de Fransen ergens goed in zijn, dan is het wel staken. Elk grassprietje op de spoorweg krijgt zijn eigen dag van nationaal protest. Helemaal niet erg als wij dat ook een keertje zouden doen. We proberen ons immers in te leven in een echte Fransman.

Bel daarom naar school en meld je een dagje afwezig wegens staking. Doe dat wel in het Frans of met een zwaar overdreven onverstaanbaar accent. Henkie de conciërge begrijpt toch geen letter Frans.

Begin de dag met een croissantje

Een stakingsdag kun je het beste beginnen met een typisch Frans ontbijtje. In geen enkel land is een petit-déjeuner zo karig als in Frankrijk. Croissantje, stukje stokbrood en als je geluk hebt, krijg je er een likje marmelade bij. Maar goed, niet zeuren. We moeten nog ruimte overhouden voor het avondmaal.

Combineer je ontbijt met een lekker rood wijntje. Excusez-moi? Ja, je hoort het goed. Uit recent onderzoek is gebleken dat een lage dosis alcohol je taalvaardigheid versterkt. Deux vliegen in één klap! De minderjarigen zullen echter genoegen moeten nemen met een glaasje jus d'orange...

Verkleedpartijtje

Het is pas echt feest wanneer je je Fransachtig verkleedt. Voor de messieurs: baret, zwart-wit gestreept shirt en een baguette onder de arm. Voor de mesdames: idem dito. Daarnaast is het een idee als de messieurs hun snor laten staan. De mesdames: idem dito.

Vind je dit kostuum te basic (oei, dat is weer een andere taal), verkleed je dan als een historisch Frans figuur. Denk aan: Jeanne d'Arc, Napoleon of Louis XIV. Qui? Asterix en Obelix mogen ook. 

Franse films

Pak de vélo, fluit een leuk deuntje (Stromae doet het altijd goed) en breng een bezoek aan het filmhuis. Grote kans dat daar een Franstalige film draait. Franse films zijn niet alleen mooi, maar ze zitten ook boordevol humor. Vergeet je CJP-pas niet voor 2 euro korting. Merci overheid!

Thuis op de bank een Franse film kijken is natuurlijk net zo leuk. Op Netflix staan er genoeg, met als hoogtepunt de kaskraker 'Intouchables'. Houd je beste vriend Kleenex maar bij de hand. Tip: schakel Franse ondertiteling aan tijdens de film. Zo lees je precies wat er gezegd wordt. Handig!

Aan tafel!

Heerlijk hè, zo'n dagje staken? Maar je weet het: aan alles komt een einde. Hoogste tijd voor een smakelijk afsluitend diner. In Frankrijk doen ze dat pas na zeven uur, dus genoeg tijd om te koken.

Coq au vin, ratatouille of salade niçoise: het is slechts een greep uit de meesterlijke Franse keuken. Ben je geen keukenprinses, dan mag je jezelf best een ordinaire tosti voorschotelen. Op voorwaarde dat je het een croque monsieur noemt.

Tot zover mijn tips voor een ideale dag van de Franse taal. Hopelijk wordt het er eentje om nooit te vergeten. Bonne chance

Gepubliceerd op 9 november 2017
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.