Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Wordt Vlaanderen onafhankelijk?

Wordt Vlaanderen onafhankelijk?

Door Lena

Nu de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd enorm veel aandacht krijgt in de media, linkt men deze perikelen aan  soortgelijke ambities van sommige Belgen. Ook in Vlaanderen willen nationalisten onafhankelijk worden. Nu is de hamvraag natuurlijk: moeten we binnenkort nog meer topografie leren? 

Als Belg kan ik jullie gerust stellen: waarschijnlijk niet. Alleszins zal België wel België blijven. Maar België is nooit echt één geheel geweest. België is een federale staat, samengesteld uit de gemeenschappen en de gewesten. De macht ligt niet enkel bij de federale regering en het federale parlement. De macht ligt ook bij de gemeenschappen en de gewesten.

Vlaamse macht

Om te begrijpen hoe het in Belgie werkt moet je even dit weten. Er zijn in België drie gemeenschappen: de Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschap en de Duitstalige Gemeenschap. De gemeenschappen zijn vooral ingedeeld op basis van cultuur en taal. Er zijn ook drie gewesten: het Vlaamse Gewest, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waalse Gewest. Zij zijn onder andere bevoegd voor economie en werkgelegenheid. In Vlaanderen worden de bevoegdheden van de gemeenschap en het gewest uitgeoefend door éénzelfde parlement en éénzelfde regering: het Vlaams parlement en de Vlaamse regering.

Kunnen we het nog volgen? België is inderdaad zeer ingewikkeld, en is door vele staatshervormingen uiteindelijk tot deze vorm gekomen. Het is ook altijd al een land geweest vol breuken en compromissen. Er zijn veel onenigheden, meestal tussen Wallonië (het Franssprekend gedeelte) en Vlaanderen (het Nederlandssprekend gedeelte). Niet alleen de taal verschilt, ook politieke meningen lopen vaak uiteen.

Miljarden aan schuld

Er zijn zowel voorstanders in Vlaanderen als in Wallonië voor het splitsen van België, maar in Vlaanderen toch veel meer. Er gaan elk jaar miljarden euro’s van Vlaanderen naar Wallonië. Dit is een van de grootste redenen - als het niet de grootste is - waardoor een selecte groep Vlamingen zich wil afsplitsen. Maar als België zou splitsen, zou de staatschuld ook opgesplitst moeten worden en zou Vlaanderen 55 procent van de totale schuld op zich zou nemen. Wat dus heel wat geld is als je weet dat de staatsschuld op dit moment ruim 434 miljard euro is.

Een ander groot obstakel: Brussel. Brussel is voornamelijk Franssprekend, maar ligt volledig in Vlaanderen. Wat gaat er gebeuren met Brussel als België splitst? Gaat het bij Vlaanderen horen, of Wallonië? Of wordt het nog een derde aparte staat?

Confederalisme

Een manier om Vlaanderen onafhankelijker te maken, maar België toch te behouden, is het confederalisme. Dit wordt vooral gesteund door de N-VA. N-VA (Nieuw-Vlaamse Alliantie) is een Vlaams-nationalistische, centrumrechtse partij en momenteel de grootste, gevolgd door het Franstalige, socialistische PS (Parti Socialiste). (Het feit dat links de grootste partij is in Wallonië, is ook wel interessant, maar daar ga ik niet over uitweiden)

Als België een confederatie zou worden, zouden Vlaanderen en een Franstalige/Waalse deelstaat de bevoegdheden die nu op Belgisch niveau zijn, grotendeels overnemen. Een confederatie is de verste vorm van Vlaamse onafhankelijkheid die de N-VA zou kunnen bereiken. Dus België zou in dat scenario nog altijd één land zijn, en dat is misschien het belangrijkste voor de meesten. Geen extra topografie dus.

Gepubliceerd op 10 oktober 2017
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.