Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Zo beveilig je jouw telefoon, laptop en tablet tegen dieven

Zo beveilig je jouw telefoon, laptop en tablet tegen dieven
Bron: Pixabay/Sandra Pham

Smartphones, tablets of laptops zijn een aantrekkelijke prooi voor dieven. Naast dat het nogal duur is als jouw apparaat gejat wordt, bestaat ook de kans dat persoonlijke en  gevoelige informatie bij een ander terecht komen. Dat wil je natuurlijk voorkomen en daarom is het verstandig om jouw apparaat Boefproof te maken. Lees hier hoe. 

Hoe maak je jouw apparaat Boefproof? 

Boefproof betekent dat je jouw apparaat onbruikbaar maakt voor dieven. Als je de blokkeerfunctie inschakelt (staat vaak in de handleiding van je fabrikant, kijk anders hier), kan de dief jouw device niet meer terugzetten naar fabrieksinstellingen en dus ook niet meer doorverkopen. Ook voorkom je hiermee dat de dief bij jouw foto's en mailtjes kan. Als je de pech hebt dat je device is gestolen, kan je de anti-diefstal functies - beschikbaar op de meeste apparaten - activeren. Met deze functies kan je het apparaat terugvinden, de gegevens van je apparaat wissen of je apparaat blokkeren. 

Zo maak je je Apple-producten boefproof

Voor Iphone, Ipad of Ipod Touch. 

Als eerste ga je naar instellingen. Daarna ga je naar 'iCloud'. Scroll naar beneden en klik op 'Zoek Mijn Iphone'. Vervolgens schakel je 'Zoek Mijn Iphone' en 'Stuur laatste locatie' in. Zo kan je jouw Apple-device vinden en beschermen als je hem ooit kwijtraakt of als het wordt gestolen. 

Als je de functie wilt gebruiken, moet je inloggen bij Icloud.com of bij de Zoek mijn Iphone-app. Dan kan je jouw zoekgeraakte apparaat op een kaart zien. Ook kan je de Verliesmodus gebruiken, om het apparaat te vergrendelen en te volgen. Om je persoonlijke gegevens te beschermen, kan je op afstand je persoonlijke gegevens van het apparaat wissen. 

Voor iMac

Ga naar het menu 'Apple'. Klik eerst op 'Systeemvoorkeuren' en daarna op 'iCloud'. Als laatste schakel je het aankruisvak in om 'Zoek Mijn Mac' in te schakelen. Bij de 'Zoek Mijn Mac' kan je voor dezelfde functies kiezen als bij de 'Zoek Mijn Iphone'-functie als je laptop gestolen is of als je hem kwijt bent. 

Zo maak je je Android-producten Boefproof 
Voor smartphone of tablet

Zorg ervoor dat je apparaat is ingeschakeld en dat je bent ingelogd met je Google-account. Open een afzonderlijke app met de naam 'Google Instellingen' of scroll omlaag in je hoofdapp-Instellingen en tik op 'Google'. Vervolgens tik je op 'Beveiliging'. Schakel bij Android-apparaatbeheer de opties 'De locatie van dit apparaat op afstand bepalen' of 'Op afstand vergrendelen en wissen toestaan' in. 

Zo maak je je Windows-producten Boefproof

Voor smartphone of tablet

Ga naar 'Instellingen' en daarna naar 'Bijwerken en beveiliging'. Klik op 'Beveiliging' en dan naar 'Mijn telefoon zoeken'. Zet 'De locatie van het apparaat...' en 'Sla de locatie...' aan. 

Voor laptop (Windows 10)

Ga naar 'Instellingen' en klik daarna op het kopje 'Bijwerken en beveiliging'. Klik daarna in de linkerkolom op 'Mijn apparaat zoeken'. Druk op de knop 'Wijzigen' onder de tekst 'Mijn apparaat zoeken is uitgeschakeld.' Selecteer 'De locatie van mijn apparaat regelmatig opslaan' op.

Prey en onbekende openbare wifinetwerken

Je hebt ook de mogelijkheid om je smartphone, tablet of laptop te volgen en je data te beschermen via de gratis app Prey.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je geen gebruik maakt van onbekende openbare wifinetwerken. Hackers maken soms wifinetwerken aan waardoor ze mee kunnen kijken met jouw internetactiviteit. Zo kunnen ze jouw wachtwoorden en bankgegevens stelen. Beter is om een beveiligd netwerk te fiksen of om voor die paar extra MB's te betalen. En als je toch gebruik wil maken van een openbaar wifinetwerk: zorg ervoor dat je de instantie die de wifi verschaft kent (bijvoorbeeld de bibliotheek) en volg deze tips op. 

Nederlands

Wat zou volgens jou meer aandacht moeten krijgen binnen het vak Nederlands?
 • Literatuur
 • Eigen verhalen kunnen schrijven!
 • Uitdrukkingen/spreekwoorden
 • Het nieuws

 • Spelling
 • Grammatica
 • Woordenschat
 • Het lezen en begrijpen van teksten
 • Het schrijven van zakelijke teksten
 • Het schrijven van fictie
 • Mondeling taalgebruik
 • Creatief taalgebruik
 • Taalwetenschap
 • Digitale geletterdheid en mediawijsheid
 • Om je eigen optie toe te voegen heb je een profiel nodig. Klik hier om een profiel te maken.