Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Ben jij wel eens bedonderd toen je online iets wilde kopen? Wij doen onderzoek naar oplichting onder jongeren. Doe jij mavo of vmbo? Vertel dan over jouw ervaringen met oplichting (ook als je dat niet is overkomen) en maak kans op een Bol.com van 15 euro. Ga naar de vragenlijst. Duurt maar 5 minuten!

45 minuten per uur dichte spoorbomen

45 minuten per uur dichte spoorbomen

Steeds meer treinen die rijden, het klinkt fantastisch. Tussen Amsterdam en Eindhoven wordt nu zelfs wekelijks geëxperimenteerd met elke tien minuten een intercity-trein. Mooi idee hè? Niets is wat het lijkt! Gevolg van deze proef is dat bijvoorbeeld in Vught (Noord-Brabant) de spoorwegovergang maar liefst 45 minuten per uur dicht is. Is het dan eigenlijk nog wel een goed idee?

Hoe zit dat nou, elke tien minuten een trein van Amsterdam, via Utrecht, naar Eindhoven? Het is een wekelijkse proef van de NS om ervoor te zorgen dat minder mensen in de trein hoeven staan. De bedoeling is om na het experiment dit idee toe te passen in de vaste dienstregeling. Uiteindelijk moet het zelfs zover gaan dat dit niet alleen op dit traject gebeurt maar ook op andere drukke routes. Dit alles in verband met de vele reizigers die gebruik maken van de treinen.

Metro

Dit alles lijkt heel mooi van de NS, meer treinen, kortere wachttijden. De bedoeling is dat het gaat lijken op hoe de metro werkt. Hier heeft de NS echter een belangrijk detail over het hoofd gezien. De metro kruist namelijk nergens met normale wegen en de trein wel. Metro's kunnen eindeloos achter elkaar aan, de normale weggebruiker merkt daar immers toch niks van. Bij de trein is dit nou net even anders. Als je met veel treinen op het spoor gaat rijden, betekent dit dat de spoorbomen vaak dicht zijn. 

Vught

Het genoemde probleem kwam afgelopen week in het nieuws. In het Noord-Brabantse Vught zijn de spoorbomen nu maar liefst driekwart van de tijd gesloten. Dat komt doordat er maar liefst 22 treinen per uur hier langs komen, waaronder dus 12 (zes keer twee) keer per uur de test-intercity van Amsterdam naar Eindhoven. Een oplossing, in de vorm van een tunnel, is pas mogelijk vanaf 2026. Dat duurt dus nog wel even!

Keuzes

Nu heb ik niet heel veel verstand van treinen. Wel is het duidelijk dat de spoorbomen wel heel vaak dicht zijn. Dat de NS wil dat iedereen in de trein kan zitten is logisch, maar automobilisten en fietsers moeten ook de ruimte krijgen. Elke tien minuten een trein, het klinkt zo mooi. Echter is het vooral een idee dat in theorie heel goed werkt, maar in de praktijk niet. 

Misschien is het heel goed voor de economie en de werkgelegenheid in de steden, maar het gaat ten koste van de gewone bewoners van buiten de Randstad. Nu is het maar op één traject dat er zoveel treinen rijden. Maar als de plannen van de NS doorgaan, zien we dit op veel meer plekken!

NS: kap ermee!

Daarom ook een heel vriendelijk verzoek aan de NS om eerst er maar eens voor te zorgen dat de fietsers en automobilisten niet zoveel problemen hebben van hun maatregel. Normaal ben ik niet zo van het zeuren op de NS, ze doen echt hun best. Maar dit idee in praktijk brengen is een drama voor de gewone weggebruiker, waaronder ons als fietsende scholieren!