Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Wat zoeken jonge toeristen in Nederland?

Wat zoeken jonge toeristen in Nederland?

Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar er zijn behoorlijk veel mensen die ons land deze zomer weer bezoeken. Terwijl wij ons kikkerlandje massaal verlaten deze weken, vinden veel mensen het toch de moeite waard Nederland te bezoeken. Ook een groot aantal jongeren bezoekt ons landje. Waarom? Wat trekt ze? Weten ze wel iets van Nederland? Met die vragen ben ik naar Schiphol gegaan om een aantal jonge toeristen aan de tand te voelen.

Wat voor idee hebben de jongeren bij het land waar ze zojuist gearriveerd zijn? Is dat het idee van drugs en Amsterdam, of toch van tulpen en molens? Om beide kanten staat Nederland bekend, hoewel we ons er zelf misschien nauwelijks bewust van zijn. De gemiddelde Nederlander is niet een dagelijks blowende Amsterdammer of iemand die vaak met tulpen en molens in de weer is. Toch is dat hoe wij gezien worden, maar geldt dit ook voor onze jonge gasten deze zomer?

Werken en vakantie

Het eerste groepje dat ik spreek in de aankomsthal komt uit Tsjechië en Slowakije. Ze zijn hier echter niet alleen maar voor hun vakantie: ''We zijn hier ook om te werken deze weken. Nu wachten we nog even op iemand van de luchthaven want straks gaan wij op Amsterdam Airport aan de slag. Waarschijnlijk bij de bagageband of zoiets. Dit doen we om geld te verdienen, maar ook om wat meer sociale vaardigheden te leren in een ander land.'' Als ik ze vraag naar wat ze in hun vrije tijd gaan doen zegt er één met een grote knipoog: ''many things.'' Ik heb zo'n vermoeden wat dat betekent.

Wiet roken

Een tijdje later raak ik aan de praat met een aantal achttienjarige Duitsers. Zij beginnen in eerste instantie nog over molens maar naarmate ze erover doorgaan schieten ze vooral hard in de lach. ''Tuurlijk zijn we hier niet voor de molens, maar om wiet te roken'', biechten ze op. Dat is in ieder geval duidelijk. Enjoy.

Hockey

Het kan ook anders, getuige twee Engelse backpacksters die ik even later tegen het lijf loop. ''We zijn geslaagd dit jaar voor onze school, dus vonden we het tijd door Europa te reizen. We zijn nu in Ljubljana (Slovenië) en in Praag (Tsjechië) geweest en Amsterdam is onze laatste stop voordat we huiswaarts gaan. In Amsterdam willen we absoluut het Anne Frank Huis bezoeken. Misschien dat we daarna nog wel het nachtleven induiken maar dat is niet waarmee we Nederland direct associëren. Eigenlijk is dat hockey, want daarmee winnen jullie vaak. Maar dat gaan we nu niet doen hoor!''

Basically having fun

Op het treinperron voor de richting Amsterdam spreek ik nog een aantal zeventien- en achttienjarige Portugezen. ''Wij vieren de vakantie, dat we weer over zijn en daarom gaan we naar Nederland.'' Het antwoord op de vraag wat ze gaan doen is simpel: ''plezier maken.'' Maar hoe dan? ''Hier duiken we natuurlijk flink het nachtleven in  maar overdag gaan we ook naar de grachten kijken.'' Het zeer spontane groepje is het over één ding niet helemaal eens: of ze de Johan Cruijff Arena gaan bezoeken of niet. Een ander vult nog aan: ''Ik had graag de tulpen willen zien maar het is niet het juiste seizoen daarvoor.''

In bijna alle gesprekjes die ik had komt naar voren dat het Amsterdamse nachtleven de grote reden is naar Nederland te gaan. Zo blijkt maar weer dat jonge toeristen niet zozeer in tulpen geïnteresseerd zijn, maar in hele andere plantjes.

Gepubliceerd op 21 augustus 2017
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.