Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Geniet van wat je ziet

Geniet van wat je ziet

Ben je weleens op een toeristische plek geweest? Waarschijnlijk wel, misschien dichtbij, misschien ver weg, misschien wel beide. Denk aan de Kinderdijkse molens, de Amsterdamse grachten, de Giethoornse bruggetjes of misschien wel iets in het buitenland. Al deze plekken hebben een gemeenschappelijke deler: er is een telefoonoverschot. Alles moet op de foto en elke selfie is er een te weinig. Natuurlijk wil je mooie dingen vastleggen, maar vergeet je dan niet te genieten? Daarom zeg ik: gooi die telefoon eens weg en geniet van wat je ziet!

Eind mei was ik op werkweek (lees: feestweek) in de Tsjechische hoofdstad Praag. Een schitterende stad, vol oude gebouwen; je zou er haast over de kerken en kastelen struikelen. Met een aantal vrienden liep ik door de stad.  Lopen? Eerder slenteren, stoppen en fotograferen. En ik moet toegeven dat het heel begrijpelijk is dat je al die schoonheid op beeld wil vereeuwigen.

Minder mooi

Het probleem is dat de werkelijkheid op je Apple of Samsung altijd minder mooi is dan wat je echt ziet. De wereld ziet er door een schermpje simpelweg niet zo gaaf uit als door je eigen ogen, welk filter je ook gebruikt. Wat daarnaast ook nog meespeelt is de herinnering die je overhoudt. Kies je voor de herinnering aan je beeldscherm en het uitzetten van je flits? Of kies je voor het kijken, het bewonderen van al het prachtigs wat je krijgt voorgeschoteld? Weet wel: het is wetenschappelijk bewezen dat een foto je herinnering kan vernielen.

Ik zou het wel weten.

Vakantie zonder foto's?

Dat klinkt nog al radicaal tegen de foto's, maar ik bedoel niet dat je thuis moet komen zonder foto's. Anders kan je niks meer aan oma laten zien. Dat gaat toch wat moeilijker als je de genieter bent die zijn slimme telefoon er helemaal niet bijneemt voor een kiekje. Nee, een vakantie zonder foto's is ook weer niks.

Het is dan ook niet zo dat ik er wat op tegen heb als iemand gewoon wat foto's maakt. Het probleem is net even anders. Het ziet er namelijk zo stom uit dat iedereen voor een kerk gaat staan en daar precies dezelfde foto van maakt. Honderden paren ogen die allemaal door zo'n schermpje kijken met als gevolg honderden dezelfde foto's. Zie je het voor je? 

Oplossing

Na al dit prekerig gezeik wil ik je echter ook wel een oplossing meegeven: vaak is het zo dat je niet alleen reist. Je bent op vakantie vaak met familie of vrienden. Zo liep ik met vrienden door Praag. Eerst met allemaal telefoons in de aanslag, totdat we het opeens hadden: we maken een appgroep aan die we volspammen met foto's. Daardoor konden we op een toeristische plek zeggen, als iemand al een telefoon in de hand had: "stuur je de foto's even in de groep, dan kunnen wij lekker hier kijken.'' En zo geschiedde.

Dit kan je doen met elk reisgezelschap, gewoon een  appgroep maken en de foto's doorsturen. Wissel een beetje af wie de foto's maakt, is wel zo lief. Zo kan je echt genieten van wat je ziet, zonder dat er iets tussen zit. En heb je toch wat te laten zien als je weer thuiskomt!

Gepubliceerd op 29 juni 2017
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.