Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Onderzoeksbureau Markteffect doet een landelijk onderzoek naar studiekeuze. Alle Nederlandse scholieren kunnen meedoen. Als je 'm invult, verdien je gegarandeerd 2 euro. Klik hier!

Liever geen make-up

Liever geen make-up

Make-up hoort voor veel vrouwen (en iets minder mannen) bij hun dagelijkse routine, maar ik doe hier niet aan mee. In mijn 17 jaar op deze aardbol heb ik drieënhalf keer make-up gedragen, voor een schoolfeest, als bruidsmeisje, in een sullige YouTube-video en voor dit blog. Het is niet zo dat ik het nooit heb overwogen, maar ik kwam zelf tot de conclusie dat er genoeg redenen zijn om het niet te doen.

Luiheid
Ik heb al bijna elke dag te weinig slaap, dus eerder opstaan om mijn make-up te doen is voor mij gekkenwerk. Dan zou ik dus dierbare slaap moeten inleveren om een beetje spul op mijn gezicht te smeren. Dit terwijl ik meestal een ochtendhumeur heb en ik bij het tandenpoetsen al mijn halve gezicht onder de tandpasta kan krijgen. Niet alleen moet ik eerder op, ik moet leren hoe je fatsoenlijk make-up opdoet. Dat gaat tijd kosten, want als je make-up niet goed opdoet kan je het net zo goed helemaal niet doen. Voor het leren an sich ben ik eigenlijk al te lui. 

Verkeerde redenen
Het idee van make-up vind ik eigenlijk wel leuk: mensen die het opdoen voor hun zelfvertrouwen en niet voor anderen. Het is te vergelijken met het kopen van kleren waar jij je goed in voelt. Alleen heb ik als ik make-up op heb juist minder zelfvertrouwen, wat ingaat tegen het hele idee. Als ik nu make-up zou dragen zou ik dat doen om de verkeerde redenen. Namelijk om me te houden aan de bepaalde standaard en verwachting die mensen hebben. Dat zou hetzelfde zijn als kleren kopen die ik zelf niet leuk vind maar die wel helemaal hip zijn op het moment. 

En mannen dan?
Een andere reden waarom ik niet de grootste fan van make-up ben is dat het zo specifiek voor vrouwen is. Aan de ene kant vind ik het belachelijk dat om aan de belachelijke beauty standaards van vrouwen te kunnen voldoen het onmogelijk is om geen make-up te dragen. Terwijl dit bij mannen helemaal niet het geval is, mannen op de televisie zie je meestal niet met eyeliner, mascara en lippenstift rondlopen. Althans, niet op een manier waarbij het duidelijk is dat ze make-up ophebben. Wanneer een man vervolgens wel duidelijk make-up op heeft wordt dat vaak ook niet geaccepteerd. Waarom is make-up toch zo genderspecifiek? 

Van make-up word ik gewoon niet gelukkiger, dus daarom ga ik voor nu door het leven zonder. Dat bespaart me ook nog eens een hoop geld, alleen maar voordelen als je het mij vraagt.