Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Scholieren.com krijgt een nieuw jasje! Als je het leuk vindt kun je nu al een kijkje nemen op de nieuwe site. Klikkerdeklik.

Infiltreren in de studentenkudde

Infiltreren in de studentenkudde
V.l.n.r.: DaniŽl, Renske, Sandra, Myrthe en Tim

De bus is gevuld met slaperige, zwijgende studenten. Als sardientjes in een blik staan we dicht op elkaar. Al gauw arriveren we bij de bushalte naast de universiteit. Nadat ik ben uitgestapt, loop ik het gigantische, glazen universiteitsgebouw binnen. Verwonderd neem ik mijn nieuwe territorium in me op. Vandaag heb ik maar één doel: infiltreren in de studentenkudde. 

Infiltranten

Biologiestudenten Daniël, Renske, Myrthe en Tim vangen me samen de andere infiltranten - scholieren die ook Biologie proefstuderen - op. Met z'n allen sluipen we langs de bibliotheek, waar alle zwetende studenten zich huizen om te leren voor de brute tentamenweken, waarin op nietsvermoedende studiepunten gejaagd zal worden.

Ontpoppen

Tijdens de colleges over planten en dieren ontpoppen wij, de normaal gesproken verveelde scholierrupsen, tot enthousiaste studentvlinders. We slaken tevreden "oeh's" en "aah's" bij het horen van de boeiende kennis die met ons gedeeld wordt. Zo snel als een luipaard kan rennen, zo snel borrelen er vragen naar boven die we op de professoren afvuren. De alfa's in de universiteitenrangorde ontbloten tevreden hun tanden en beantwoorden al onze vragen. 

Territorium

Ik mag een kijkje nemen in een studentenkamer, hét territorium van dé student. Het onopgemaakte bed staat geparkeerd bij het raam. Verder staan er in een kast veel snacks, bier en snoep. Op het bureau staat een laptop, een koptelefoon en fotolijstjes, voor een persoonlijk tintje.  Blijkbaar blijft een student langer op eenzelfde plek. Op de grond slingeren verpakkingen, kleren en een flinke laag stof. Zoals deze kamer zijn er veel in een huis, waarin de studenten als een hoopje mieren bij elkaar wonen.

Hiërarchie

De hiërarchie op de middelbare school is gebaseerd op jaarlaag. Hoe ouder je bent, hoe meer macht je hebt. Op de universiteit lijkt dat niet uit te maken, de jaarlagen worden hier gemixt. Hier zijn ze wat vrijer in kliekjes, je kiest je vrienden om wie zijn en niet om bij een groepje te horen. Als je dan toch behoefte hebt aan een club: er genoeg studentenverenigingen beschikbaar. 

Studentenleven

Diezelfde studentenverenigingen verzorgen ook de ultieme gelegenheden om aan een liefje te komen, al lijken de meeste studenten geen monogame wezens. Ze organiseren ontzettend veel activiteiten om de nodige paringsdansen uit te voeren. En mocht dat nog niet genoeg zijn: in een studentenstad is het elke avond wel érgens feest. Het alcoholgebruik speelt hierbij een grote rol. Sommige studenten drinken wat biertjes om zich vrijer te voelen en dat kan voordelig zijn bij de versiertochten. Maar sommigen slaan in het alcoholgebruik te veel door en dat is ongunstig voor de overlevingskans.

Toosten

Na zo'n zes uur heb ik één nieuwe vriendin, nieuwe biologiekennis en het beste van alles: ik voel me geen infiltrant meer. Ik voel me thuis tussen de studenten. Samen met hen toost ik op een geslaagde dag. We zijn zelfs zo uitgelaten dat we vrolijk op een groepsfoto gaan. 

Tevreden ga ik weer naar huis. Mijn missie is geslaagd.