Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Zes tips voor kringetjesverjaardagen

Zes tips voor kringetjesverjaardagen

Je kent ze wel: van die verjaardagen waar je allemaal geforceerd gezellig in een kringetje zit, alsof je bij een meeting van de AA bent. Waar twee, met heel veel geluk drie keer, de schaal met blokjes kaas, plakjes worst en gevulde eieren voorzien van Hollandse vlaggetjes rond gaat. Veel Nederlandser wordt het niet, maar toch kan het soms nog een beetje ongemakkelijk zijn. Na 17 jaar bomvol ervaring met dit verschijnsel deel ik vandaag 6 tips, zodat jij de volgende verjaardag van Tante Miep ook weer overleeft.

1. Eet van tevoren

Kringetjesverjaardagen zijn helaas geen eetfestijnen. Een flinke portie zoetigheid of vet zou de pijn kunnen verlichten, maar het komt er vaak op neer dat je met een knorrende maag zit te wachten op het moment dat je weg kunt, om daarna nog even langs de McDrive te rijden. Eet daarom van tevoren alvast wat. Dan hoef je niet te denken aan de kaasblokjes die ver weg in de keuken staan, maar kan je je gewoon focussen op het gesprek over de wol van de Wibra met Tante Clara.

2. Gooi er een beetje humor in

“Het leven is een feestje, maar je moet wel zelf de slingers ophangen.” zeggen ze wel eens. Deze oer-Hollandse wijsheid past uitstekend bij dit, eveneens oer-Hollandse, fenomeen. Hang de lolbroek uit, maak een grapje, help je broertje met het voor gek zetten van je vader, probeer wat inside jokes in het gesprek te gooien en neem jezelf vooral niet te serieus.

3. Zie het als een antropologisch fenomeen

Het kringetje mag dan wel ontzettend ongemakkelijk zijn af en toe, het is wel een uniek concept. Kijk met de ogen van een buitenstaander naar je familie en vraag je af wat opvalt. Doe jezelf voor als de hokjesman en kijk of je na al die jaren hetzelfde spelletje spelen nog iets nieuws kunt ontdekken. Extra leuk als er nieuwe aanhang mee is. Ga dan vooral ook het gesprek aan; toon interesse in je object van onderzoek.  

4. Zorg voor afleiding

Het liefst zou je natuurlijk je telefoon er bij pakken, maar dat wordt je waarschijnlijk niet in dank afgenomen. Toch kun je in je hoofd voor genoeg afleiding zorgen. Moet je nog een studie kiezen? Of heb je tijd nodig om na te denken over dat ene appje van je crush? Dit is het moment! Zie het als een soort me-time, maar dan in gezelschap. Zonder je in gedachten een beetje af, Oom Kees en Neef Jorrit hebben het heus niet door, want die zijn veel te gepassioneerd bezig met hun discussie over het nieuwste model windmolen. Tijdens de nodige pijnlijke stiltes ben je zelfs nog in de gelegenheid om even te mediteren. Je zult thuiskomen als herboren!

5. Kom op tijd

Natuurlijk is het verleidelijk om je vertrek naar Arnhem, Heerhugowaard, de Achterhoek of Limburg zo lang mogelijk uit te stellen, maar als je vroeg aankomt, mag je ook als eerste weer weg zonder dat er raar wordt opgekeken. Kom dus vroeg, want dan is het helemaal niet erg om om vijf uur gapend weg te gaan omdat het toch wel tijd wordt om naar bed te gaan. Bovendien geldt: hoe eerder je komt, hoe meer keuze in taart er nog is.

6. Accepteer het

Je kan je wel tegen de gesprekken over tractors blijven verzetten, maar de tijd gaat een stuk sneller als je het gewoon accepteert. Laat het over je heen komen en geniet van je tijd met deze mensen. Het mag dan af en toe best als een opgave voelen, maar het is en blijft toch je familie. En om af te sluiten met nog een oer-Hollands gezegde: Familie kies je niet, die krijg je. Echt: je kunt er maar beter het beste van maken.