Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Films, shoppen en gamen in de kerstvakantie

Films, shoppen en gamen in de kerstvakantie

Scholieren plannen weinig in hun vakantie. Een groot deel werkt tijdens de vakantie een dagje aan school, verder worden er veel films gekeken (on demand), gaan scholieren shoppen of spelen ze games. Ook ouderwetse bordspelletjes zijn een populaire bezigheid, vooral Monopoly scoort erg hoog. Dat blijkt uit het Kerstvakantie-onderzoek dat we deden onder 1.000 middelbare scholieren.

De scholieren geven aan dat ze van tevoren weinig activiteiten plannen in hun vakantie. 56,4% geeft aan het vooral over zich heen te laten komen. Toch verveelt het grootste deel van de jongeren zich niet in de vakantie. Sterker nog, de vakantie mag best nog wat langer duren. "Ik ben van plan heel veel te gaan doen, maar schat de vakantie iets te ruim in en kom daardoor in de problemen", aldus een van de respondenten. 

Populaire activiteiten in de vakantie zijn on demand films kijken (62,3%), shoppen (51%) en gamen (50,6%). Een aantal opvallende andere activiteiten zijn sporten (45,9%), ouderwetse bordspelletjes spelen (37,4%) en naar de schaatsbaan (21%). Scholieren spelen het liefste Monopoly, op de tweede plaats komt Kolonisten van Catan.

Kerst vs. Oud & Nieuw

91,8% van de ondervraagde scholieren viert Kerst. Dit wordt vooral met het eigen gezin plus familie gevierd. Het belangrijkst vinden ze 'gezelligheid' en 'samenzijn met familie'. 'Cadeautjes' eindigt aanzienlijk lager. 

Meer scholieren vieren Oud & Nieuw (95,5%). Dit feest waarderen ze ook meer dan Kerst (met een score van 3,97 uit 5 ten opzichte van 3,91 uit 5). Het grootste deel van de scholieren blijft thuis met Oud & Nieuw (36,1%), gevolgd door het vieren met vrienden (19,5%). Vuurwerk is - zoals verwacht - erg populair: meer dan de helft van de scholieren steekt vuurwerk af.  

Goede voornemens

Er wordt ook aardig wat gedronken tijdens de feestdagen. 36% van de ondervraagde scholieren die jonger zijn dan 18 drinkt alcohol tijdens de feestdagen. 

De vakantie wordt ook nuttig besteed: bijna alle scholieren werken in de kerstvakantie aan school (82,8%). En niet een beetje, het gemiddelde is circa anderhalve dag (12,75 uur). Goede voornemens wat betreft school worden er ook gemaakt: beter je best doen op school staat bovenaan de lijst. Dit voornemen wordt gevolgd door afvallen of gezonder eten op twee en sporten op drie. Wat ook nog voorbijkwam (zij het in minder mate): "Minder ruziemaken met mijn broertje", "Minder instagrammen", "Stoppen met nagelbijten" en "Minder blowen". 

Gepubliceerd op 13 januari 2017
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.